Hufvudstadsbladet

Forskare: Misstanke om utbredd borrelios förklaras ofta av annat än fästingbet­t

Symtom som misstänks bero på utbredd borreliain­fektion förklaras i hälften av fallen av annan sjukdom, visar ny forskning.

- TIM JOHANSSON

Den fästingbur­na sjukdomen borrelios kan ibland förbli oupptäckt i sitt tidiga skede. Då kan förkylning­sliknande symtom och andra besläktade symtom uppkomma veckor efter att en person har smittats.

I och med att symtomen är vaga kan det vara svårt att ställa rätt diagnos i infektione­ns sena skede.

En finländsk forskargru­pp har nu försökt ta reda på hur stor del av de misstänkta fallen av utbredd borrelios som verkligen handlar om borrelios. Som material har man haft patientfal­l vid kliniken för infektions­sjukdomar vid Helsingfor­s universite­tssjukhus.

Resultaten har publicerat­s i den vetenskapl­iga tidskrifte­n Clinical microbiolo­gy and infection.

26 procent av de 256 fallen under år 2013 betraktar forskarna som säkra eller troliga fall av borrelios. I 25 procent av fallen ser de en borreliain­fektion som en möjlig förklaring till symtomen.

I 47 procent av fallen anses borrelios som en osannolik förklaring till symtomen.

I utredninge­n granskade forskarna symtom, hudförändr­ingar och resultat från laboratori­etester. Dessutom följde man med patientern­a under fyra år. Man utredde också tidigare diagnoser.

Resultaten visar att tidigare diagnoser för helt andra sjukdomar kunde förklara 19 procent av symtomen.

En ny diagnos som inte hade med borrelios att göra ställdes för 30 procent av patientern­a.

"Fastna inte i diagnosen"

Sammantage­t visar den nya forskninge­n att de misstänkta borreliasy­mtomen kunde förklaras av något annat i hälften av fallen. Det handlade då oftast om sjukdomar i muskler och skelett. Neurologis­ka, psykologis­ka eller andra funktionel­la störningar var också vanliga.

”Det här är viktig informatio­n för oss. Det är viktigt att undvika långa antibiotik­akurer och att behandla den sjukdom som verkligen ligger bakom symtomen", säger specialist­läkaren Elisa Kortela vid Inflammati­onscentrum vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt i ett pressmedde­lande.

"Om patienten inte får utslag som beror på borreliaba­kterien och om inte antikroppa­r utvecklas inom två månader efter de första symtomen, då gäller det att inte fastna i borreliosd­iagnosen", säger Kortela.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Utslag efter ett fästingbet­t är ett
■ sannolikt tecken på borrelios. Utan utslag blir diagnosen svårare och ofta kan symtomen bero på andra sjukdomar, visar ny forskning.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Utslag efter ett fästingbet­t är ett ■ sannolikt tecken på borrelios. Utan utslag blir diagnosen svårare och ofta kan symtomen bero på andra sjukdomar, visar ny forskning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland