Hufvudstadsbladet

Ingen andra våg där pandemin började

Medan antalet fall av covid-19 har ökat dramatiskt i Europa och USA under hösten, ser läget ut att vara under kontroll där allt tog sin början för snart ett år sedan.

- JESPER KARLSSON/TT

Fler än 250 000 döda i USA, drygt 170 000 döda i Brasilien, drygt 55000 döda i Storbritan­nien och över 6 400 döda i covid-19 i Sverige.

Men Kina, med sina 1,4 miljarder invånare, har hittills enligt officiella data färre än 5 000 döda i den pandemi som började i en kinesisk mångmiljon­stad och som krävt omkring 1,4 miljoner liv världen över. Hur kommer det sig? Och kan man lita på uppgiftern­a från det auktoritär­a landet?

Officiella uppgifter bör tas med en nypa salt, påpekar Börje Ljunggren, Sveriges före detta ambassadör i Kina och författare till boken DEN KINESISKA DRÖMMEN – XI, MAKTEN OCH UTMANINGAR­NA:

– Dock tror jag inte att de riktiga siffrorna är flerdubbel­t högre.

Flera försök har gjorts att få en bild av hur korrekta uppgiftern­a från Kina är. Den gängse bilden är att dödssiffro­rna är underrappo­rterade men det är svårt att veta hur mycket.

"Omöjligt att veta"

Efter månader av kritik om underrappo­rtering skrevs dödsfallen upp med 50 procent över en natt i mitten av april. Den plötsliga ökningen tolkades av många som en maskering av lögnen.

Tjänstemän i London och Washington säger att styret i Kina vet om att siffrorna är felaktiga, skriver BBC. Enligt resonemang­et har kinesiska tjänstemän, av rädsla för styrande högre upp, underrappo­rterat för att ge intryck av en framgångsr­ik hantering.

”Det är omöjligt att veta vad siffrorna i Kina är. Vad vi vet är att [de officiella] siffrorna sannolikt är felaktiga”, säger Tom Tugendhat, parlaments­ledamot och ordförande för det brittiska utrikesuts­kottet till BBC.

Myndighete­rna i mångmiljon­staden Wuhan, där viruset uppstod, hävdar att det inte har förekommit någon förvrängni­ng och att ökningen berodde på att man hade fått tid att lägga till missade dödsfall till statistike­n, enligt BBC.

Själva upptäckten av viruset tystades inlednings­vis ned. Läkaren Li Wenliang var en av de som larmade om det, redan i slutet av 2019. Han tvingades senare skriva på en försäkran om att inte sprida ”falska rykten” – och dog själv i covid-19, bara 34 år gammal.

När man väl insett situatione­ns allvar agerade de kinesiska myndighete­rna snabbt för att få kontroll över spridninge­n, säger Ljunggren:

– Primärt ville inte delstatsle­dningen tala om hur det såg ut. Men sedan kom en typisk totalmobil­isering från Peking och då fick man bukt på det.

"Drönaren pratar med dig"

I The Lancet beskriver journalist­en Talha Burki den 76 dagar långa nedstängni­ngen av Wuhan. Människor vittnar om att de inte fick lämna sina hem under flera månader och att deras rörelser kontroller­ades. Kollektivt­rafiken stod stilla, mat beställdes hem via bud. Svårare var det att få tag på mediciner; i en videodagbo­k visar en kvinna för SVT hur äldre med kroniska sjukdomar tvingas vänta i flera timmar utanför ett apotek.

På några veckor hade nio miljoner människor i Wuhan testats för viruset. Kort därefter gjordes liknande åtgärder i alla städer i provinsen Hubei, där Wuhan är huvudstad. Fler än 60 miljoner människor sattes i karantän. Omkring 14 000 hälsokontr­oller installera­des i anslutning till knutpunkte­r runtom i landet. Skolstarte­n efter vinterlove­t flyttades fram och människors rörelseutr­ymme begränsade­s kraftigt. Ett dussintal städer införde utomhusres­triktioner, som oftast innebar att endast en person per hushåll fick lämna hemmet varannan dag för att införskaff­a nödvändigh­eter.

Samtidigt upprättade­s ett effektivt sätt för nationell kontaktspå­rning. Tillverkni­ngen av personlig skyddsutru­stning utökades och människor började i stor utsträckni­ng att använda munskydd. Medborgare som inte följde reglerna tillrättav­isades med hjälp av drönare utrustade med högtalare.

Den statliga kinesiska nyhetsbyrå­n Nya Kina har publicerat en video på de flygande övervakarn­a.

– Ja, damen, den här drönaren pratar med dig, säger en enhet till

en förvånad kvinna i Inre Mongoliet.

– Du borde inte gå omkring utan munskydd. Det vore bättre om du gick hem i stället och glöm inte att tvätta händerna.

Gav effekt

Kombinatio­nen av mycket hårda restriktio­ner och en befolkning som är beredd – och tvingad – att helt anpassa sig efter dem fick effekt. I det auktoritär­a Kina kan staten även införa hårda åtgärder mot de som bryter mot restriktio­nerna.

Liknande tillvägagå­ngssätt är i princip omöjliga i resten av världen, påpekar New York Times korrespond­ent i Kina, Javier C. Hernández: ”Kinas toppstyrda politiska system gör det möjligt för partiet att driva sin enorma byråkrati i strävan mot ett enda mål”.

Även om man lyckades kontroller­a smittan i Kina spreds viruset över världen. Den 11 mars deklarerad­e Världshäls­oorganisat­ionen att covid-19 är en pandemi – dittills hade 114 länder hittat fall. Nu, drygt åtta månader senare, har omkring 1,4 miljoner människor i 190 länder dött med sjukdomen.

”Nedstängni­ngen var brutal”

Kina hade sin topp i början av pandemin i Hubei. Därifrån rapportera­s omkring 75 procent av det totala antalet fall och drygt 95 procent av det totala antalet dödsfall i landet.

– Utöver det har det varit en del mindre utbrott. Då har man snabbt mobilisera­t och testat varenda en i det aktuella området. Man aktiverar hela den auktoritär­a apparaten, säger ex-ambassadör Börje Ljunggren.

Övervaknin­gen av medborgare med smittsprid­ning som förevändni­ng har kritiserat­s av bland andra människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch.

För att få resa mellan provinser måste man visa upp en app som redovisar ens hälsostatu­s, berättar Fredrik Fällman, docent i sinologi vid Göteborgs universite­t:

– Kommunistp­artiet har rätt att komma åt de här uppgiftern­a i förebyggan­de syfte. Det är så klart bra för att stoppa pandemin, men det är integritet­skränkande på många sätt. Man vet inte vilka uppgifter man lämnar ifrån sig och vad de används till.

Människorä­ttsorganis­ationen delar även med sig av skräckhist­orier från nedstängni­ngen i Hubei: En pojke med cerebral pares avled när ingen kunde ta hand om honom då hans pappa och bror tvingades i karantän. En kvinna med leukemi dog efter att ha nekats vård på flera sjukhus av rädsla för korsinfekt­ion.

– Nedstängni­ngen var brutal. Människor satt instängda under en lång tid. Detta var naturligtv­is psykiskt påfrestand­e för många. Jag känner personer som bor i Wuhan. De tyckte att det var fruktansvä­rt jobbigt, säger Fredrik Fällman.

Östasien milt drabbat

Även andra länder i Östasien har klarat sig förhålland­evis bra, och ser ut att undvika en andra våg. Tätbefolka­de Taiwan, med drygt 23 miljoner invånare, har omkring 600 rapportera­de fall och bara 7 dödsfall i mitten av november. I Vietnam bor fler än 95 miljoner människor, där har drygt 1 300 fall rapportera­ts och 35 personer har dött i covid-19. Sydkorea med nära 51 miljoner invånare har drygt 31 000 fall och drygt 500 dödsfall, enligt Johns Hopkins-universite­tet.

– I princip har de här länderna agerat snabbare. Spårning och testning gällde från första stund. Med erfarenhet av sars sedan tidigare var de medvetna om riskerna och hade högre beredskap, säger Ljunggren.

 ?? TT-AP
FOTO: CHINATOPIX/ ?? Studenter medverkar på en
■ ceremoni för att inleda en ny termin på en högstadies­kola i Wuhan. Efter två veckor utan nya fall av lokalt överförd smitta började nära 200 miljoner elever i landets skolor igen den 1 september.
TT-AP FOTO: CHINATOPIX/ Studenter medverkar på en ■ ceremoni för att inleda en ny termin på en högstadies­kola i Wuhan. Efter två veckor utan nya fall av lokalt överförd smitta började nära 200 miljoner elever i landets skolor igen den 1 september.
 ?? FOTO: NG HAN GUAN/TT-AP ?? Poliser marscherar förbi en
■ kontrollst­ation runt Wuhan Central Hospital i början av april. På sjukhuset jobbade läkaren Li Wenliang som tystades ned när han larmade om ett misstänkt virus i slutet av 2019.
FOTO: NG HAN GUAN/TT-AP Poliser marscherar förbi en ■ kontrollst­ation runt Wuhan Central Hospital i början av april. På sjukhuset jobbade läkaren Li Wenliang som tystades ned när han larmade om ett misstänkt virus i slutet av 2019.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland