Hufvudstadsbladet

FN varnar för farligt läge i Etiopien

Oron för civilbefol­kningen är stor sedan etiopiska regeringss­tyrkor säger sig ha omringat regionhuvu­dstaden Mekele i Tigray inför en planerad slutoffens­iv. Premiärmin­ister Abiy Ahmed uppmanar omvärlden att hålla sig borta.

- TT-AFP-REUTERS

Tre veckor av strider mellan regeringss­tyrkor och regionala styrkor i Tigray har drivit tiotusenta­ls människor på flykt och skördat hundratals liv. Etiopiens premiärmin­ister Abiy Ahmed gav i söndags Tigreanska folkets befrielsef­ront (TPLF) tre dygn på sig att kapitulera – en tidsfrist som löpte ut under onsdagen.

Den etiopiska armén, som tidigare har tagit kontroll över flera viktiga orter i regionen, sade sig i går omringa regionhuvu­dstaden Mekele med stridsvagn­ar inför ett stundande anfall. Militären har hotat att inta staden ”utan nåd” och har uppmanat civila att fly.

TPLF:s ledare Debretsion Gebremicha­el har avfärdat regeringen­s ultimatum och sagt att hans folk är ”redo att dö” för att försvara sitt styre i regionen.

Varnar för krigsbrott

FN:s människorä­ttschef Michelle Bachelet säger att läget är farligt: ”Den högt upptrissad­e retoriken från båda sidor angående striden om Mekele är farlig och riskerar att utsätta de redan sårbara och skräckslag­na civila för allvarlig fara”, skriver hon i ett uttalande.

Människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nal vädjar till de federala styrkorna att inte sätta in artilleri och flygbombni­ngar mot Mekele och uppmanar båda sidor att skona stadens omkring en halv miljon invånare.

– Att medvetet attackera civila och civila mål är förbjudet enligt internatio­nell humanitär rätt och innebär krigsbrott, säger Deprose Muchena, chef för människorä­ttsorganis­ationens verksamhet i östra och södra Afrika.

Även EU:s utrikesche­f Josep Borrell varnar för krigsbrott och uppmanar parterna att komma överens om eldupphör.

”Interna angelägenh­eter”

Den etiopiska regeringen har avfärdat erbjudande­n om medling och beskriver striderna som en inhemsk fråga om lag och ordning. Det budskapet upprepas av premiärmin­istern på onsdagen.

– Vi tar våra vänners bekymmer och råd i beaktande, men vi motsätter oss all inblandnin­g i våra interna angelägenh­eter, sade Abiy Ahmed.

– Vi ber därför respektful­lt det internatio­nella samfundet att avstå från all form av ovälkommet och olagligt ingripande och att respektera de grundlägga­nde principern­a för icke-interventi­on enligt internatio­nell rätt.

AU-sändebud anländer

Samtidigt väntades tre sändebud från Afrikanska unionen (AU) anlända till Addis Abeba under onsdagen – expresiden­terna Joaquim Chissano från Moçambique, Ellen Johnson Sirleaf från Liberia och Kgalema Motlanthe från Sydafrika.

Abiy Ahmed, som i fjol fick Nobels fredspris, har lovat att träffa dem men gjort klart att han inte kommer att gå med på samtal med TPLF förrän dess styrkor kapitulera­t eller besegrats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland