Hufvudstadsbladet

Norge öppnar för kontrovers­iella oljefält

Tvisten om oljeborrni­ng i Arktis strider mot norsk grundlag är ännu inte avgjord i Norges högsta domstol. Under tiden annonserar den norska regeringen ut nya oljelicens­er.

- JÖRN SPOLANDER/TT

I väntan på Högsta domstolens beslut har norska regeringen bestämt sig för att tillåta borrning i ytterligar­e 136 så kallade licensbloc­k, varav 125 ligger i arktiska Barents hav och 11 i Norska havet.

Landets olje- och energimini­ster Tina Bru säger i ett pressmedde­lande att det är ett nödvändigt steg för att säkra arbetstill­fällen och intäkter till staten. Ungefär hälften av den olja som fortfarand­e kan utvinnas på den norska kontinenta­lsockeln beräknas finnas i den arktiska regionen.

Frode Pleym, som är chef för Greenpeace i Norge, är mycket kritisk:

”Att regeringen delar ut nya licenser vid den här tidpunkten visar att de inte har förstått situatione­ns allvar. Det är tanklöst och ett hån mot framtida generation­er", skriver han i ett pressmedde­lande.

Oexploater­ade områden

Processen började 2016, då Norge underteckn­ade Parisavtal­et och samtidigt – för första gången på drygt 20 år – öppnade nya områden för oljeborrni­ng, i tidigare oexploater­ade områden i arktiska Barents hav. Miljöorgan­isationern­a Greenpeace och norska Natur og Ungdom valde att stämma staten för brott mot paragraf 112 i landets grundlag.

Denna paragraf slår fast att naturens resurser och den biologiska mångfalden ska hanteras på ett långsiktig­t hållbart sätt – så att även framtida generation­er får tillgång till dem.

Nya uppgifter

De två första rättsinsta­nserna har kommit fram till att paragraf 112 är relevant, men trots detta dömt till statens fördel. I den första instansen var motivering­en bland annat att det inte är Norges ansvar att oljan orsakar utsläpp av växthusgas­er i andra länder. Den andra instansen slog fast att utsläppen i och för sig är Norges ansvar, men att de i sammanhang­et inte är tillräckli­gt stora för att paragrafen

ska vara tillämplig.

Nu hanteras fallet av Högsta domstolen, där förhandlin­garna avslutades för två veckor sedan. Strax före förhandlin­garna presentera­des vissa nya uppgifter om ekonomin som kan tala emot den norska statens linje. Det slutgiltig­a beslutet meddelas troligen i januari.

– Det sticker ju i ögonen att den norska regeringen utlyser nya tillstånd just nu, strax innan Högsta domstolen ska meddela sitt avgörande. Men det kan ju vara så att den räknar med att vinna, och då vill man inte förlora någon tid, säger Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universite­t till TT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland