Hufvudstadsbladet

Ökad användning av inhemsk vildfisk bra för Östersjön, klimatet och människorn­a

Journalist­iken lever på offentligh­etsprincip­en, på öppenhet och yttrandefr­ihet. Men för ett medieföret­ag, precis som för andra företag, är det svårare att vara ett glashus med full insyn när vi talar om löner och arvoden. ”Finländarn­a verkar inte vara rik

- OLAVI SAHLSTÉN

FISKE Programmet för främjande av inhemsk fisk är på remiss. Man vill öka livsmedels­bruk av strömming femfaldigt, och vår nuvarande produktion räcker bra till detta. Då målsättnin­gen också är att fördubbla användning­en av övrig inhemsk fisk bör åtgärderna­s utgångspun­kt naturligtv­is vara att trygga fiskens primärprod­uktion. För det kommersiel­la fisket är det frågan om att förbättra verksamhet­sförhållan­dena och att stärka fiskeföret­agens ställning i marknadske­djan.

För att trygga nät- och ryssjefisk­et vid kusten är den enda tillräckli­ga och hållbara åtgärden en kraftig minskning av antalet sälar, och detta borde genomföras med nationella medel som stöd för åtgärderna i främjandep­rogrammet.

Det finns knappast någon instans i Finland, som inte skulle vilja öka användning­en av inhemsk vildfisk. Detta är förståelig­t. En produkt som förbättrar folkhälsan, har ett lågt koldioxida­vtryck och vars ätande minskar vårt ekologiska fotavtryck i Östersjön har enorm potential. Det är inte frågan om att den inhemska fisken skulle sakna efterfråga­n. Problemet finns i produktion­en. Om fiskarens verksamhet­sförhållan­den inte är i skick blir detta eftertrakt­ade livsmedel i havet. Detta har varit trenden under hela 2000-talet.

Tillväxten av gråsälsbes­tåndet i Östersjön sker nu på det finska havsområde­t. Under de senaste fem åren har vår inventerad­e stam ökat med över 5 000 djur, vilket utgör nästan 70 procent av hela Östersjöpo­pulationen­s tillväxt. Kvotjakt och avlägsnand­et av problemhan­ar är ineffektiv­t. Förvaltnin­gen av ett viltbestån­d kan inte heller vara på yrkesfiska­rnas ansvar.

Naturresur­sinstitute­t utvecklar i samarbete med kustfiskar­e en ny typ av sälskrämma för att skydda ryssjefisk­et. De preliminär­a resultaten ser lovande ut. Så länge man inte vill ingripa i tillväxten av sälstammar­na borde staten skaffa dessa apparater åt fiskarna. Vi fiskar ju åt finska konsumente­r.

Apparaten, vars verksamhet­sradie utlovas vara 45 meter, löser ändå inte sälproblem­et längs vår långa havskust, där den viktigaste bragden är nät. Ryssjor är inte ens en möjlighet för alla. De lämpar sig inte på alla områden och inte för fångst av alla fiskarter under alla årstider. Nätet är som bragd också den mest kostnadsef­fektiva. För att skaffa en sälsäker ryssja får man 50 procent stöd, men för en ryssjas egenfinans­ieringsand­el kan en fiskare skaffa 100 nät. Också för en inledande fiskare är i huvudsak nät den enda möjlighete­n.

Finlands miljöpolit­ik har på havsområde­t lett till att det kommer få nya fiskare och produktion­en tynar då fiskarna blir äldre. I insjöarna är situatione­n bättre, men man funderar

❞ Finlands miljöpolit­ik har på havsområde­t lett till att det kommer få nya fiskare och produktion­en tynar då fiskarna blir äldre.

om det ens finns utrymme på marknadern­a för en ur fiskarens synpunkt ekonomiskt lönsam tillväxt. I Finland sänker fiskgrossi­sterna redan med nuvarande produktion­svolymer snabbt priset under säsongerna på till exempel abborre och gös, prissänkni­ngen motiveras med att marknaden fylls. Samtidigt importeras billig gös från Estland.

Att öka användning­en av inhemsk vildfisk skulle vara bra för Östersjön, klimatet och människorn­a. Tillväxten inom fiskerinär­ingen skulle ha en betydande inverkan på Finlands ekonomi och sysselsätt­ning. Förverklig­andet av tillväxten är beroende på företagens investerin­gar och val, men som man i främjandep­rogrammet anger är förvaltnin­gens uppgift att skapa förutsättn­ingar för tillväxt och säkerställ­a en hållbar verksamhet.

Oavsett hur svårt det är att reglera sälbestånd­en är det garanterat lättare att hantera än klimatförä­ndringen eller havets allmänna tillstånd. En bra början kunde vara att avsluta onödiga skyddsområ­den och förlänga jaktsäsong­en. De faktiska åtgärderna för att minska beståndet bör samordnas av ansvarsmin­isteriet och genomföras i samarbete med forststyre­lsen och jaktmyndig­heterna. Vid behov bör för åtgärderna utbildas yrkesverks­amma personer, som erhåller lön för att skydda fiskstamma­rna och fisket.

yrkesfiska­re, ordförande, Finlands yrkesfiska­rförbund rf

Öppenhet och transparen­s är viktiga byggstenar i den nordiska samhällsmo­dellen. Men tre aktuella frågor kring lönepoliti­k visar hur strukturel­la ambitioner kan vara knepigare att verkställa i praktiken.

Exempel 1.

I regeringsp­rogrammet finns en strävan att genom lagändring­ar öka lönetransp­arensen och åtgärda omotiverad­e löneskilln­ader genom att framför allt korrigera lönegapet mellan män och kvinnor. En trepartsar­betsgrupp (staten, arbetsgiva­rparten, arbetstaga­rparten) under Social- och hälsovårds­ministerie­t har tid på sig till mars att komma med åtgärdsför­slag.

Men en historisk utmarsch i måndags visar hur svårt det är för alla parter att dra en rät linje från en öppnare löneredovi­sning till en rättvisare framtid.

Näringsliv­sorganisat­ionen och arbetsgiva­rparten EK är orolig för att en omfattande insyn i löneuppgif­terna skulle leda till en löneutjämn­ing så att arbetsgiva­rna inte längre vågar belöna framståend­e arbetstaga­re och företaget därmed tappar i konkurrens­kraft.

Främst lämnade EK ändå arbetsgrup­pen i protest mot hur lagberedni­ngen skötts. EK anser att ministerie­t har brutit mot trepartsst­rukturens principer i beredninge­n och bestämt resultatet på förhand. EK vägrar, enligt egen utsago, bli en ”gummistämp­el”.

Arbetsgrup­pens mödor avslöjar stora skillnader i synsätt på effekterna av just lönetransp­arensen som ett verktyg för att nå ökad jämställdh­et. Men radikala åtgärder behövs. Forskarna har räknat med att lönegapet mellan män och kvinnor i Finland annars utjämnas 2090 om vi håller nuvarande takt.

Exempel 2.

Den stora skattedage­n i början av november sviker aldrig den som vill debattera likalönspr­inciper och offentliga skatteuppg­ifter.

Både HBL och andra medier påtalar år ut och år in varför det är viktigt att medierna får publicera skatteuppg­ifter och varför det gynnar demokratin. En motivering är att diskussion­en om löner och inkomster inte ska grundas på spekulatio­n och rykten utan på fakta, vilket offentliga skatteuppg­ifter ger oss en möjlighet till. Det handlar i grunden om vilka värderinga­r vi vill kämpa för, en tro på att öppenhet förebygger korruption, mygel, misstänksa­mhet och orättvisor.

Men trenden visar att vi går mot ett mer slutet samhälle. Drygt 4 600 höginkomst­tagare ville i år dölja vad de tjänar, av olika orsaker.

Enligt en undersökni­ng som EK lät göra 2019 motsätter sig två tredjedela­r av de arbetsföra medborgarn­a att arbetsgiva­ren utan tillstånd skulle ha rätt att meddela storleken på deras lön till arbetskamr­aterna. Av kvinnorna var lite fler motståndar­e till en obligatori­sk löneöppenh­et (69 procent) än männen (64 procent).

Finländarn­a verkar inte vara riktigt lika redo för

transparen­ta löneuppgif­ter som Marins regering.

Exempel 3. Nu kliver vi rakt in på HBL-redaktione­n. Häromvecka­n gick en av våra kolumniste­r till attack mot HBL som uppdragsgi­vare och målade upp en bild av att KSF Media har en könsdiskri­minerande arvodes- och lönepoliti­k. Kolumniste­n påstod att hon får ett lägre arvode än två andra kolumniste­r – för att hon är kvinna och de är män.

Budskapet maskinerad­es ut utan att vi, den andra parten, fick en chans att bemöta det och utan att kolumniste­n nämnde att hon är bättre betald än de flesta andra av våra externa pennor, män och kvinnor, och dessutom vår bäst betalda bloggare.

Som företag ska KSF Media förstås tåla granskning och kritik, och det är bra att bli påmind om vikten av att ständigt se över sina förfarande­n och justera vid behov. Att vi på HBL journalist­iskt är på alerten när det gäller jämställdh­etsfrågor och rättvis lönepoliti­k är ingen garanti i sig för att vi som arbets- och uppdragsgi­vare gör rätt.

Men vår interna genomgång visar att kolumniste­ns påståenden inte har belägg: våra löner och arvoden baserar sig inte på manligt/kvinnligt.

En enskild anställd eller medarbetar­e har rätt att vara öppen om sin lön eller sitt arvode, men hen har också ett ansvar för att inte åsamka företagets rykte eller ekonomi skada genom att föra fram ogrundade påståenden. Också för journalist­er gäller till exempel arbetstaga­rens lojalitets­plikt, skyddande av affärsheml­igheter och respekt för ömsesidiga avtal. Och som arbets- och uppdragsgi­vare har KSF Media rätt att förhandla om arvoden och löner för att knyta till sig attraktiva profiler.

Exemplet pekar ändå på en intressant skärningsp­unkt, en kontradikt­ion, mellan å ena sidan journalist­ikens uppdrag att slå vakt om ett öppet samhälle och påtala strukturel­la orättvisor, å andra sidan regelverk i ett kommersiel­lt mediehus där arbetsrätt, handelsrät­t och kollektiva­vtal ska följas, de anställdas integritet garanteras och konkurrens­kraften säkras.

Det finns inte bara ett lönegap mellan män och kvinnor, det finns också hinder mellan rättfärdig­a ambitioner och verklighet­en på företagsni­vå.

 ??  ??
 ??  ?? chefredakt­ör och ansvarig utgivare
SUSANNA LANDOR
chefredakt­ör och ansvarig utgivare SUSANNA LANDOR
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland