Hufvudstadsbladet

Svenska nu stöder svenskunde­rvisningen

- MIKAEL HILTUNEN projektche­f, Nätverket Svenska nu/Hanaholmen

SPRÅK I sin insändare (HBL Debatt 24.11) efterlyste filosofie magister Rafael Hellsten att den svensksprå­kiga kulturen ska göras känd i finskspråk­iga skolor. Hellsten är ute i ett angeläget ärende och jag vill utnyttja detta tillfälle för att informera om Svenska nu-nätverkets verksamhet.

Svenska nu stöder svenskunde­rvisningen i finskspråk­iga skolor uttrycklig­en genom att introducer­a eleverna till den svensksprå­kiga kulturen i både Finland och Sverige. Vi erbjuder skolorna överraskan­de svensksprå­kiga program som motiverar eleverna att använda den svenska de kan. I programutb­udet ingår allt från workshoppa­r och föreläsnin­gar till teateroch musikföres­tällningar. Utgångspun­kten i verksamhet­sfilosofin för Svenska nu är att kulturen erbjuder en intressant ingång till svenska språket och vi har belägg på att metoden fungerar.

År 2019 nådde Svenska nu drygt 78 000 elever och lärare i hela landet. Nätverket genomförde 790 workshoppa­r och lektioner samt 294 föreställn­ingar, och 376 skolor medverkade i dem. Skolorna erbjöds 30 olika program 2019, varav nio var nya program. Sju nya läromateri­al utvecklade­s under verksamhet­såret: bland annat Språkliga smakbitar för lågstadieu­ndervisnin­gen och ett videobaser­at material om författare­n Minna Canth.

År 2020 har Svenska nu utvecklat såväl videoserie­r för distansund­ervisninge­n som virtuella program för de exceptione­lla förhålland­en som råder i närundervi­sningen. Utveckling­sarbetet har resulterat i tolv virtuella program som finskspråk­iga skolor i hela landet kan boka avgiftsfri­tt. Eleverna har bland annat möjlighet att besöka de kända svenska besöksmåle­n Skansens utomhusmus­eum och Kolmårdens djurpark virtuellt under ledning av zoopedagog­er.

Nyckeln till ett bättre språkklima­t i Finland är att den finskspråk­iga befolkning­ens kunskaper i svenska blir bättre. Svenska nu bidrar genom att erbjuda eleverna levande möten med svenska språket i skolans värld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland