Hufvudstadsbladet

HIFK bryter med kinesisk majoritets­ägare

Efter utdragna förhandlin­gar har HIFK valt att bryta samarbetet med sin kinesiska majoritets­ägare.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

De långa förhandlin­garna mellan aktiebolag­et HIFK Fotbolls majoritets­ägare Lucas Jin Chang och föreningen HIFK Fotboll ledde inte till något resultat.

Därför har HIFK med vd Christoffe­r Perret i spetsen nu avslutat förhandlin­garna. HIFK:s ligaplats flyttas därmed över i föreningen­s ägo medan Chang också i fortsättni­ngen är majoritets­ägare i ett aktiebolag utan ligaplats.

– Det är synd att vi inte kom fram till något resultat i våra förhandlin­gar. Med tanke på licensfråg­an var vi tvungna att agera nu, säger Perret.

– Mest synd tycker jag om de mindre ägare som gick med och investerad­e i det aktiebolag som nu blir mer eller mindre värdelöst. Vi ska se om vi kan erbjuda dem en möjlighet att komma med i ett eventuellt nytt aktiebolag i framtiden.

Den registrera­de föreningen tar över skulder, fodringar och ansvar om och när ligalicens­en beviljas 22 december.

Perret och licenskomm­ittén har ett inbokat möte sjunde december.

Om HIFK beviljas ligalicens för säsongen 2021 kommer ligaföreni­ngen att fungera som registrera­d förening. Ett nytt aktiebolag med de nya ägarna kan komma att grundas inför säsongen 2022.

– Jag är full av tillit att vi beviljas licens men före vi fått den är naturligtv­is ingenting helt säkert. Vi har lagt fram en ekonomisk plan som borde räcka. Om vi beviljas licens kommer de nya finansiäre­rna att gå in med de pengar som de förbundit sig att satsa, säger Perret.

Många olyckskorp­ar kraxade då bomben om kinesen som ny majoritets­ägare briserade våren 2019. Många från den hårda kärnan av HIFK-fans var oerhört misstänksa­mma och också Perret insåg att en dylik deal inte var alldeles riskfri.

– Men sett till allt som hänt måste vi ändå konstatera att det kunde

ha gått betydligt sämre. Vi har trots allt fått i en ansenlig mängd pengar från Chang, utan de pengarna hade vi inte överlevt.

Då båda lägrens jurister gått inom det finstilta i avtalen har det allt tydligare framkommit att de skickliga jurister HIFK anlitade 2019 lyckades väldigt bra med sitt jobb. Det fanns hela tiden en bakdörr som kunde användas.

– Visst har de gjort ett fint avtal. Och det var ett krav från vår sida att vi ville ha någon sorts nödutgång om det visar sig att han inte uppfyller de villkor vi kommit överens om. Vi visste vi tog en risk då men en risk vi var tvungna att ta då det ekonomiska läget var vad det var.

 ??  ??
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? ■Lucas Jin Changs och Christoffe­r Perrets samarbete tog slut på onsdagen.
■ HIFK-fansen har från första början varit misstänksa­mma mot den kinesiske majoritets­ägaren.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ■Lucas Jin Changs och Christoffe­r Perrets samarbete tog slut på onsdagen. ■ HIFK-fansen har från första början varit misstänksa­mma mot den kinesiske majoritets­ägaren.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland