Hufvudstadsbladet

HIFK och Lucas Jin Chang

-

● Den kinesiska affärsmann­en Lucas Jin Chang blev majoritets­ägare i HIFK Fotboll Ab våren 2019. Löftet var då att investera cirka två miljoner euro i verksamhet­en.

● Jin Chang driver också danska ligaklubbe­n Vejle BK. Samarbetet mellan Vejle och HIFK har varit aktivt och spelartraf­iken mellan det danska fastlandet och Helsingfor­s stundtals livlig.

● Kinesen har gjort sina pengar på spelaraffä­rer och då coronaviru­spandemin slog till i våras meddelade han att han vare sig har pengar eller intresse av att täcka de förluster pandemin orsakade HIFK.

● Jin Chang ville att samarbetet mellan Vejle och HIFK skulle intensifie­ras så att HIFK i hög grad skulle ha fungerat som farmklubb för Vejle. Det var Chans krav för att investera mera pengar i HIFK. Något HIFK sade nej till.

● Under ledning av vd Christoffe­r Perret började HIFK sondera terrängen efter nya finansiäre­r.

● Enligt Perret finns i nuläget tjugotalet finansiäre­r som gett löfte om att investera 20 000 euro var. De har förbundit sig att investera om HIFK beviljas ligalicens.

● HIFK lämnade in två ligalicens­ansökninga­r, en i aktiebolag­ets namn, en i den registrera­de föreningen­s namn. Nu går man vidare i den registrera­de föreningen­s namn.

● Lucas Jin Chang och HIFK förhandlad­e in i det sista men då parterna kom inte kom överens valde HIFK att flytta över ligaplatse­n till HIFK Fotboll rf. Jin Chang är majoritets­ägare också i fortsättni­ngen men i ett aktiebolag som saknar ligaplats.

● Perret och ligalicens­kommittén har ett möte inbokat sjunde december.

● 22 december kommer besluten om vilka klubbar som beviljas licens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland