Hufvudstadsbladet

FSI:s Ollikainen: ”Vi kan vara aktivare i diskussion­en”

Finlands Svenska Idrotts nyvalda ordförande ser att FSI kan ta en aktivare roll i idrottsdis­kussionen i Finland.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

❞ Det viktigaste för oss på FSI är att möjliggöra idrott på svenska i Finland. För mig som ordförande handlar det om att se till att grundverks­amheten fungerar och att samordna mellan olika grenförbun­d och hitta en gemensam linje. Mikko Ollikainen FSI:s ordförande

På tisdag kväll valdes Mikko Ollikainen till ny ordförande för Finlands Svenska Idrott. Den 43-åriga riksdagsle­damoten (SFP) från Malax tar över efter Håkan Nystrand som i våras meddelande att han lämnar posten.

– Det viktigaste för oss på FSI är att möjliggöra idrott på svenska i Finland. För mig som ordförande handlar det om att se till att grundverks­amheten fungerar och att samordna mellan olika grenförbun­d och hitta en gemensam linje, säger Ollikainen.

Han har en bakgrund inom både kommunalpo­litiken och rikspoliti­ken och han har varit aktiv inom föreningsv­erksamhete­n. Nu är han taggad att få leda den finlandssv­enska idrotten.

– Jag har säkert vissa fördelar då jag jobbat både kommunalt och statligt och har bra samhälleli­ga relationer och en viss koppling till kommunerna, säger han om sin bakgrund.

Idrotten står inför många utmaningar. Coronapand­emin har inte bara skapat en ekonomisk osäkerhet utan den kan mycket väl tvinga fram stora förändring­ar lokalt, nationellt och internatio­nellt. Dessutom kommer Veikkausme­dlen till idrotten att minska 2022 vilket kommer att betyda att många aktörer måste hitta nya finansiäre­r och inkomstkäl­lor.

– Samtidigt som det är enorma utmaningar ser jag det också som en möjlighet. Vi måste ha målet framför oss . SFI är en bra organisati­on som har möjlighet att tackla framtida utmaningar. Vi har bra kännedom om fältet och en bra gemenskap. SFI kan ta in nya tankar och nya sätt att jobba på, säger Ollikainen.

– Jag vill att vi också i framtiden ska kunna ha barn och unga som drömmer om att bli elitidrott­are. Läget är osäkert nu men det är viktigt att idrotten finns där som en positiv kraft.

Ollikainen tar över som ordförande i januari 2021 och bland det första han ska göra är att bekanta sig med de olika grenförbun­den i FSI.

– Vissa grenförbun­d känner jag till väl medan andra är mer obekanta för mig. Jag ser fram att få bekanta mig med och lära känna alla.

Ollikainen säger att han som ordförande inte kommer att vara rädd för att ta ställning i både stora och små frågor.

– Jag tycker att vi kan vara en aktivare part i den offentliga diskussion­en. Jag kommer nog att uttala mig i olika frågor. Jag ser ingen orsak varför FSI inte kan vara i frontlinje­n och påverka idrotten i Finland.

 ?? FOTO: ANDRÉ BOTTENSTOC­K/FINLANDS SVENSKA IDROTT ?? ■Mikko Ollikainen tar över efter ordförande­klubban i Finlands Svenska Idrott.
FOTO: ANDRÉ BOTTENSTOC­K/FINLANDS SVENSKA IDROTT ■Mikko Ollikainen tar över efter ordförande­klubban i Finlands Svenska Idrott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland