Hufvudstadsbladet

FSI uppdaterar sina stadgar – kvotering ska ge flera kvinnor i styrelsern­a

- FILIP SAXÉN

Finlands Svenska Idrott inför könskvoter­ing för att garantera att verksamhet­en utvecklas och blir mer jämställd.

Finlands Svenska Idrott valde under sitt höstmöte ny ordförande, en ny styrelse och röstade också för att förändra stadgarna.

– Jag ser inte varför FSI inte kunde vara föregångar­e inom jämställdh­etsarbetet inom idrotten i Finland, säger nyvalda ordförande Mikko Ollikainen.

Då det tidigare stod "Samfundet strävar till att främja jämställdh­eten mellan könen" skrivs nu ett tillägg in i stadgarna efter att höstmötet röstat för förändring­en. I de uppdaterad­e stadgarna står det nu "Samfundet strävar till att främja jämställdh­eten mellan könen och i tillsättan­det av styrande organ inom FSI strävar man till att uppnå en könsfördel­ning på 40/60."

Kvotering är ofta ett rött skynke och också i FSI:s fall har beslutet väckt en del känslor.

– I vissa fall då strukturer­na är starka och baserar sig på gamla värderinga­r måste man inför något som gör att man måste handla, säger FSI:s generalsek­reterare Henrika Backlund.

En vanlig förklaring till varför det bara än män som sitter i idrottsorg­anisatione­rs styrelser är ofta att det inte finns några kvinnor eller att kvinnor inte är intressera­de. Genom att införa könskvoter­ing kan man tvinga organisati­onerna att se över sin verksamhet och fundera på varför kvinnor inte är intressera­de av att delta i verksamhet­en.

– Kanske man då kan fundera vad det är vi gör för fel om inte kvinnorna vill vara med i verksamhet­en, säger Backlund.

– Det är genom konkreta handlingar och då man aktivt och medvetet rubbar strukturer som det sker förändring.

Kvoteringe­n kan med andra ord ha flera effekter. Förutom att förbund och föreningar får in nya personer och nya tankar får man dessutom en bra chans att utveckla organisati­onen och verksamhet­en.

– Förbund med snäv könsfördel­ning måste senast nu se över sin verksamhet och se att vi lever i år 2020, säger Backlund.

FSI lever som de lär – den nyvalda styrelsen består av sex män och fyra kvinnor.

 ?? FOTO: JESPER SUNDSTRÖM ?? ■FSI:s gerenalsek­reterare Henrika Backlund säger att könskvoter­ing hjälper att utveckla verksamhet­en.
FOTO: JESPER SUNDSTRÖM ■FSI:s gerenalsek­reterare Henrika Backlund säger att könskvoter­ing hjälper att utveckla verksamhet­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland