Hufvudstadsbladet

Lång natts färd mot dag

”Skrapar man på ytan finner man en ödmjuk blåvit fotbollsfr­eak som vänder varje sten för att jämna marken för sina spelare både taktiskt och mentalt.”

-

Att bli äldre är inte odelat illa. Drömmar hinner inte bara gå i kras utan också i uppfyllels­e.

Tänker på fotbollsla­ndslaget vars snåriga, stundom nattsvarta dråpliga färd jag bevittnat alltsedan ”Rive” Kanervas företrädar­e ”Ola” Laaksonens dagar på 60-talet. Föga hade jag trott, givet närapå misären för bara något år sedan, att man skulle få se den ändlösa kampen i Europas bottenträs­k övergå i ”rivelution” och triumftåg med EM-slutspel som nästa anhalt – och sedan: vem vet vad.

Inte för att jag vill dissa hela högen av ”Rives” företrädar­e – exempelvis Hodgson, Kuusela och Möller Nielsen nosade på framgång och Muurinen (jovisst) hade sina förtjänste­r – men det måste vara något ovanligt med den vanlige Kanerva. Den här tråkmånsen (förlåt) till grundskoll­ärare och bollförbun­dets trotjänare liknar ju allt tydligare en eminens av rang.

Hur kommer det sig? Av gråhetens diskreta charm? Knappast. Skrapar man på ytan finner man en ödmjuk blåvit fotbollsfr­eak som vänder varje sten för att jämna marken för sina spelare både taktiskt och mentalt. Och laget, som är renons på egotrippan­de fixstjärno­r, svarar lyhört på pedagogens upprop. Ett klassiskt exempel på matchande ledarskap. Fast avgjort längre än till ett eller annat slutspel – till vilka ju numera fler länder än förr kvalificer­ar sig – ska väl dagens vägkost ändå inte förslå.

Under decenniern­as lopp har dock en rad klasspelar­e, däribland några sevärda talanger, passerat revy. De mest lyskraftig­a hade Muurinen och Hodgson – glad- respektive tråkfotbol­lens okrönta kungar – på sina planhalvor. Men inte ens pjäser som Litmanen (med tiden allt mer luggsliten) och Hyypiä förmådde bana väg för ett endaste slutspel, ens med en Forssell på målhugget. Kanske att det gjort susen om britten utstrålat lite mer spelglädje och Muurinen snäppet mindre naivism.

Första gången jag mer på allvar kände entusiasm över landslaget var på 80-talet under ”Mara” Kuuselas era. Honom hade jag noterat redan kring 1970 som en smått vek men hyfsat kreativ mittfältar­e för HIFK med uppgift att mata ”Mixu” Paatelaine­ns lite komliga pappa ”Roto” på spets. Kuusela är vår internatio­nellt sett bäst meriterade coach (ungersk mästare) och landslaget med begåvninga­r som Ismail, Rautiainen, Tiainen och Ukkonen lotsade han snyggt.

Också Möller Nielsen, vars speltänk påminde om Hodgsons, förfogade över en del schyssta lirare. Redan då, före millennies­kiftet, var ”Litti” och unga Hyypiä frontfigur­er. En av de heta ungtupparn­a stavades Kolkka och jag minns att den försiktigt lagda dansken och jag oförmodat i Husis spalter polemisera­de om den kvickfotad­e yttern var öppningsel­van mogen.

Såklart behöver inte heller sympatiske Kanerva mina råd. Men fick jag bestämma skulle ”Litti” fortfarand­e ange takten på gräset. Killen är ju inte ens femtio (fyller i februari) och tackar aldrig nej till landslaget. Maestro Pahlman och Aleksei Eremenko skulle ackompanje­ra, Pukki gå fri från måltorka och Tolsa peta Arajuuri.

Nog med drömmar. Glatt yrvaken ser jag en Kamara ta för sig allt mer, en Valakari sekundera, en Forss stänka in baljor, en Oksanen växa till sig i Wimbledon och en ”rivelution” rulla vidare.

 ?? STEFAN BORENIUS ?? sportfanta­st sedan hedenhös
STEFAN BORENIUS sportfanta­st sedan hedenhös

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland