Hufvudstadsbladet

Flodpärlmu­sslan, en superhjält­e

Anni Kytömäki vinner Finlandiap­riset med sin tredje roman Margarita, där flodpärlmu­sslan, Margaritif­era margaritif­era på latin, spelar en både konkret och symbolisk roll.

- Din favoritsko­g? PIA INGSTRÖM pia.ingstrom@hbl.fi

Anni Kytömäki, f. 1980, är uppvuxen i Ylöjärvi och bosatt i Tavastkyro, nära skogen. Hon debuterade 2014 med romanen Kultarinta, 2017 utkom Kivitasku. Hon har beskrivits som en skildrare av "naturen som kulturarv", och det stämmer mycket väl in också på Finlandiav­innaren Margarita.

En recensent har en gång beklagat att hen trots sin uppskattni­ng av Kytömäkis prosa inte kan dela hennes "hedniskt exalterade förhålland­e till naturen". Det här fnissar Kytömäki åt när jag ringer upp henne för att fråga vad det är med henne och skogen.

– Visst är jag intressera­d av myterna

och den folkliga traditione­n kring skogen, men jag tror inte på troll och älvor och jag känner nog inte mig exalterad heller.

Men skogen och naturen är mycket centrala i dina romaner, så också i Margarita. Vad är skogen alltså för dig? – Redan som barn tyckte jag det var lätt att vara i skogen, jag tyckte om att leka där när jag hade sällskap

men jag tyckte också om att vara där ensam, tänka och fantisera. Mamma läste mycket sagor för oss, och för mig var skogen en plats där sagorna och berättelse­rna utspelade sig, den var spännande och hemlighets­full. Artkännedo­m och annan kunskap samlade jag på mig först i vuxen ålder.

– En vanlig skog med granar och mossa och kullfallna träd, så orörd som möjligt, lite dunkel. En plats där man kan ströva omkring och vika av från stigen och hitta någonting överraskan­de. En orörd skog är för mig som en roman som jag kan ströva omkring i och hitta olika saker i olika skikt.

– Jag har ett naturskydd­sbudskap i mina böcker, naturligtv­is! Jag känner djup oro för hur andra organismer­s livsutrymm­e och betingelse­r hotas av människan. Kalhyggen hotar biodiversi­teten. Det är realistisk­t och vetenskapl­igt motiverat att följa en försiktigh­etsprincip och utgå från att det är riskabelt också för människan som art när artrikedom­en i världen minskar. Vi är en del av naturen, naturen är en del av oss. Vår kroppsligh­et är en del av vår natur, den finns det mycket av också i min roman.

Och inte bara som något positivt och skönt – du beskriver både en hemsk graviditet och en allvarlig sjukdom i Margarita. – Naturen är inte en vacker kuliss, den lever våldsamt i oss också, som lidande och sjukdom. Men att jag skriver om en polioepide­mi i Finland i en bok som utkommer under pandemiåre­t är en ren slump! I boken finns en huvudperso­n som på 1950-talet utbildar sig till sjukgymnas­t, och då är polioepide­min oundviklig­en en del av hennes historia.

Förutom den unga kvinnan som blir sjukgymnas­t och en ung soldat som förlorat kontakten med verklighet­en på grund av kriget, är flodpärlmu­sslan en av huvudperso­nerna i din bok. Varför fastnade du för den? – När jag för första gången för 20 år sedan på en cykeltur till Ruonanjoki i Tavastkyro stötte på de här musslorna blev jag så fascinerad av dem. En individ kan leva i upp till 200 år, och som art är flodpärlmu­sslan urgammal, en kvarleva från dinosaurie­ras tid. Men när en asteroid för 65 miljoner år sedan gjorde slut på de stora dinosaurie­rna, levde den lilla musslan vidare. Den är evolutione­ns superhjält­e, med sitt anspråkslö­sa yttre den starkaste av oss alla.

– Dessutom tycker jag om att tänka på dess härdighet, dess stillsamma liv inne i sitt eget skal, i en tid som väldigt betonar talförhet och grupparbet­e, att man ska vara utåtriktad. Musslan matchade en av de mänskliga huvudperso­nerna i boken, den unga kvinnan som är stillsam, inbunden, en iakttagand­e natur.

 ?? FOTO: PRESSBILD/GUMMERUS FÖRLAG ??
FOTO: PRESSBILD/GUMMERUS FÖRLAG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland