Hufvudstadsbladet

November bjuder på mustiga vinnyheter

Mousserand­e viner

-

512784 Nyetimber Classic Cuvee Brut. England

■ Mousserand­e vin gjort på de klassiska champagned­ruvorna av den första kvinnan (Cherie Spriggs) utanför Champagned­istriktet som vunnit IWC, Internatio­nal Wine Challenge, i tävlingen för mousserand­e viner.

Vackert gult vin med fina glada, pigga bubblor och mycket generös mogen, aromatisk doft och torr, fyllig smak med nötter och toast.

Pris: 19,99

Betyg: ★★☆☆☆

Vita viner

510157 Rawson's Retreat Chardonnay 2019. Australien

■ Halmgult vin med välutveckl­ad rätt mogen nötig doft med inslag av ananas och melon. Halvtorr med lätt smak, vänlig syra och en sympatisk fruktighet.

Pris: 10,49 Betyg: ★★☆☆☆

549217 Stoneleigh Wild Valley Wild Fermented Pinot Gris 2020. Marlboroug­h, Nya

Zeeland

■ Mycket ljust gult vin med aromatisk framträdan­de örtig och druvig doft med citrus och päron. Smaken är halvtorr men fyllig, en charmerand­e lång vänlig helhet. Lämpligt som pratvin.

Pris: 13,99 Betyg: ★★☆☆☆

594367 Winkler-Hermaden Sauvignon Blanc 2019. Österrike

■ Citrongult vin med välutveckl­ad sympatiskt druvig doft med nässlor och svartvinbä­rsblad. Smaken är torr och rätt fyllig med utmärkta nyanser av tropisk frukt, ovanligt för denna druva. Prisvärt.

Pris: 13,98 Betyg: ★★☆☆☆

548117 Edna Valley Central Coast Chardonnay 2018. Kalifornie­n, USA

VINRUTAN

■ Ljusgult vin med rätt intensiv chardonnay­doft när den är som bäst, men tanken för till intensitet­en hos sauvignon blanc. Smaken är torr och elegant, lite rostad karaktär, med inslag av plommon och mango.

Pris: 15,99

Betyg: ★★☆☆☆

Röda viner

476197 Cervus Magnus Monte Feteasca Neagra 2019. Rumänien

■ Blårött vin med välutveckl­ad varm doft av svarta vinbär, vanilj och kakao. Smaken är fyllig, mustig med utmärkt frukt och syra. Mycket prisvärt.

Pris: 12,89 Betyg: ★★☆☆☆

491657 Ijalba Organic Reserva 2015. Rioja, Spanien

■ Medelrött vin med välutveckl­ad nyansrik doft med inslag av körsbär och blå choklad. Smaken är fyllig med svartpeppa­r och mynta, välutveckl­ad frukt och sakliga tanniner.

Pris: 19,98 Betyg: ★★★☆☆

463157 Isolabella della Croce Augusta Barbera d'Asti Superiore, Nizza DOCG. Italien

■ Mörkt blårött vin med generös, varm och välbalanse­rad doft. Smaken är torr, varmt fruktigt druvig med inslag av vanilj och nyrostat bröd.

Toppvin gjort till 100 procent av druvan barbera. Passar de flesta munnar och de flesta kötträtter, speciellt vilt.

Pris: 20,00

Betyg: ★★★☆☆

434827 Allesverlo­ren Tres Vermelhos 2018. Costal Region, Sydafrika

■ Svartrött vin med mycket generös, varm, mustig och inbjudande doft och fyllig, balanserad smak med fin frukt och balanserad syra samt sakliga tanniner. Förnäm helhet! En klassisk sydafrikan.

Pris: 24,89 Betyg: ★★★☆☆

Madeira

388254 H&H Sercial 10 Years Old Madeira. Portugal

■ Ljust brunrött vin med bärnstensn­yans. Generös doft av rostade mandlar och nötter. Smaken är mjuk, vänlig och rätt torr med sympatisk och balanserad efterton. Passar närmast som välkomstdr­ink eller till consommé, men inte ett dessertvin. Elegant helhet.

Pris: 18,75 (0,375 l) Betyg: ★★★☆☆

Allt från prisvinnan­de, mousserand­e brittiska viner och nyansrika och fylliga röda viner till en madeira som passar bättre som aperitif än efterrätts­vin får plats i veckans vinruta.

GEORG BORGSTRÖM

Vinexpert

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland