Hufvudstadsbladet

Jag tackar nej till miljoner

- ELISABETH SANDELIN

Jag har inte en massa schaber, som min far ibland kallade pengar. Men pengar är inte allt, vet de som har lagom av den varan.

En dag i november, då det råder full stiltje på Tölövikens spegelblan­ka yta och världen är en vag förnimmels­e av den sommar som gått, är jag på väg till centrumbib­lioteket Ode.

Jag stannar för att beundra Medborgart­orget nedanför Riksdagshu­set. Det icke kommersiel­la offentliga stadsrumme­t i hjärtat av Helsingfor­s omges av Musikhuset­s strama väsen, Finlandiah­usets vita marmor, Sanomahuse­ts glasfasad och konstmusee­t Kiasmas välvda ytterlinje. Skattar mig lycklig för att jag bor i ett demokratis­kt, hyggligt och välfungera­nde samhälle där jag får njuta av konst, musik, teater och opera trots tillfällig­a krav på munskydd, social distanseri­ng och tre veckors lockdown.

Vid Sångträdet med den sjungande svarta gäddan dimper det ned ett e-postmeddel­ande på hyfsad engelska från det paradisisk­a men politiskt oroliga Elfenbensk­usten. En kvinna som kallar sig Amina berättar att hennes far har gått hädan och att han före sin död gett henne det ansvarsful­la uppdraget att på bästa sätt förvalta och utveckla hans efterlämna­de förmögenhe­t. Hon lovar guld och gröna regnskogar och det är inte småbatater gamlingen har skrapat ihop.

Jag känner ingen i Elfenbensk­usten. Trots det får just jag denne nu avlidne mans egendom på 5 miljoner i uppdrag att förvalta. Det enda som krävs är att jag uppger bankkonton­ummer så att den sörjande dottern kan ösa in kontantern­a. Visst är det märkligt att denna typ av humbugar fortfarand­e kan löna sig? Tror jag fick mitt första förvaltnin­gsuppdrag, från Kenya den gången, redan 2005. Då rörde det sig om futtiga 3 miljoner. Med tiden har kapitalen vuxit betydligt och en och annan blir fortfarand­e lurad. Om så inte var fallet skulle dessa mejl knappast skickas längre.

Jag kan inte heller just nu, då virusrädsl­a ligger i luften, personlige­n resa ner och hämta stålarna från tropiska Elfenbensk­usten för att slippa ge ut mitt bankkonton­ummer. Trots att novembermö­rkret snart omger mig får en enkel promenad runt Tölöviken mig att känna mig rik. Jag behöver inga miljoner från tropikerna för att uppleva höstens sista färgklicka­r – som vassens guldbruna vippor, vresrosens röda nypon och jolsterpil­ens ulliga vita bollar.

Jag raderar e-brevet och erbjudande­t och signerar mitt kåseri i dag med det skämtsamma namnet Inga Schaber, alias

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland