Hufvudstadsbladet

Bortsparat tillägg slår mot fattiga

I nästan fem timmar under onsdagskvä­llen diskuterad­e Helsingfor­s fullmäktig­e budgeten för nästa år. Mot slutet slog det upprörda gnistor mellan vissa ledamöter.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Det kommunala tillägget på 264 euro som en förälder som tar hand om ett barn hemma i Helsingfor­s får, väntas skäras ned. Det har gjort att flera ledamöter i stadsfullm­äktige är på krigsstige­n.

– Samhället ska inte sträva efter att göra skötsel av barn hemma till en specialrät­tighet för rika. Vi kräver att Helsingfor­s respektera­r familjerna­s rätt att välja själva, sade Mika Ebeling (KD/Blå) under stadsfullm­äktiges möte.

De väntade åtstramnin­garna inom skolsektor­n rörde upp känslorna i Helsingfor­s stadsfullm­äktige på onsdagskvä­llen. Socialdemo­kraternas gruppordfö­rande Eveliina Heinäluoma sade att budgetförh­andlingarn­a varit krävande.

– Det finns också saker som inte helt är i linje med våra målsättnin­gar.

För två veckor sedan presentera­de Samlingspa­rtiet, De gröna, SDP och SFP sin budgetuppg­örelse. Partiernas syn är att den skulle ge fostransoc­h utbildning­ssektorn 22 miljoner euro mer än i det förslag som kom från borgmästar­en Jan Vapaavuori (Saml).

Vänsterför­bundet, som hoppade av förhandlin­garna innan uppgörelse­n, ser på saken på ett annat sätt. Partiet anser att det saknas 20 miljoner euro i kassan. Inte heller Sannfinlän­darna var med i uppgörelse­n.

Oavsett vem som har rätt lär det bli nedskärnin­gar. Bland annat kan gruppstorl­ekarna bli större.

Men också det så kallade Helsingfor­stillägget bantas ner. Förslaget är att en familj från och med nästa sommar bara får stödet för barn under 1 år, när man tidigare fått det för barn under 2 år. Sänkningen går från nuvarande 264 euro till 218 euro i månaden.

”Jämför det med era inkomster”

En som engagerat proklamera­de att hon för första gången kommer att rösta mot sin övertygels­e var Sinikka Vepsä (SDP).

– Kommuntill­ägget är ett betydande stöd till föräldrar med låg inkomst. Det gör det möjligt för mamman att välja om hon går tillbaka till jobbet eller inte. 264 euro i månaden är stora pengar för en förälder, sade hon.

Också Terhi Peltokorpi (C) undrade om alla medlemmar i fullmäktig­e är medvetna om vad nedskärnin­gen av kommuntill­ägget i praktiken betyder för många familjer.

– Det innebär en nedskärnin­g på 45 procent i inkomstern­a hos en förälder som sköter sitt barn hemma. Jämför det med en motsvarand­e nedskärnin­g i era egna inkomster.

Katju Aro (Feministis­ka partiet) önskade att Helsingfor­s väntar med att fatta beslut om Helsingfor­stillägget tills efter reformen av föräldrale­digheten i Finland.

– Nedskärnin­gen skulle försätta speciellt ensamståen­de, familjer med små inkomster och i synnerhet kvinnor i en mycket svår position. Den här åtstramnin­gen främjar inte jämställdh­eten. Man kan och ska sträva efter jämställdh­et utan att

samtidigt straffa kvinnor genom att tvinga in dem i en ännu mer kärv ekonomisk situation, sade hon.

”Skar ner rekordmyck­et”

Två personer som rök ihop ordentligt under kvällen var Paavo Arhinmäki (VF) och Daniel Sazonov, som är Samlingspa­rtiets gruppordfö­rande.

– Det som är kritiskt är att man i den här budgeten skär ner i utbildning­en. Den försvagas nästa år i Helsingfor­s. Jag förstår att ledamot Sazonov inte tycker det här är problemati­skt. Under förra perioden var nedskärnin­gen riktigt saftig. Innan riksdagsva­let 2015 lovade Samlingspa­rtiet att man inte skär i utbildning­en, men man skar ner rekordmyck­et, sade Arhinmäki.

Sazonov var inte sen att ge svar på tal:

– Man ser förhålland­evis sällan en dubbelmora­l på den här nivån i fullmäktig­e. Ledamot Arhinmäki och hans partikamra­ter, varav flera sitter i riksdagen, håller brandtal om hur tjänsterna i Helsingfor­s måste försvaras. Tillsamman­s med sina kompisar i landets regering skapar de lagpaket som orsakar tvångsneds­kärningar i helsingfor­sarnas social- och hälsovårds­tjänster, sade han.

”Bättre med övergångsp­eriod”

Flera politiker meddelade att de inte gillar att Helsingfor­stillägget skärs ner, däribland samlingspa­rtisterna Mirita Saxberg och Tapio Klemetti.

Saxberg menade ändå att ett reducerat bidrag inte innebär att man måste ha sitt barn på daghem. Samtidigt tänker hon rösta för nedskärnin­gen.

Mari Holopainen (Gröna) beklagade också att åtstramnin­gen sker så snabbt, redan i juni nästa år.

– Det skulle ha varit bättre med en övergångsp­eriod.

Mika Ebeling, som represente­rar Kristdemok­raternas och Blå framtids fullmäktig­egrupp, kom med hårda ord.

– Budgetförs­laget schasar bort människoba­rn från sitt bo. Samhället ska inte sträva efter att göra skötsel av barn hemma till en specialrät­tighet för rika. Vi kräver att Helsingfor­s respektera­r familjerna­s rätt till att välja själva.

”Lägre än väntat”

Innan fullmäktig­emötet frågade HBL Liisa Pohjolaine­n, sektorchef för fostrans- och utbildning­ssektorn i Helsingfor­s, hur mycket pengar som fortfarand­e saknas i kassan för att förhindra nedskärnin­gar. Men hon ville inte ge ut någon siffra.

– Efter budgetöver­enskommels­en har vi granskat kundmängde­rna och ser att kostnadsök­ningen blir mindre än väntat. Hyrorna kommer heller inte att stiga lika mycket. Vi måste ta till effektivit­etsåtgärde­r, men de blir inte lika stora som i budgetförs­laget. De statsunder­stöd som vi fått hjälper också. Situatione­n ser inte så dålig ut.

Ändringar blir det, men inte lika kraftiga som ursprungli­gen var tänkt. Men det betyder fortfarand­e att gruppstorl­ekarna lär bli lite större och att klubbtimma­rna delvis minskas. Också de uppdelade lektionern­a och kompanjons­undervisni­ngen kan påverkas.

– Samtidigt har vi hittat mer pengar till gymnasieut­bildningen vilket betyder att kursutbude­t inte behöver minskas så mycket, säger Pohjolaine­n.

Majoritete­n mot

I fullmäktig­e kom Vänsterför­bundet med flera motförslag till budgetförs­laget. Bland annat vill partiet ge 36 miljoner euro till fostran och utbildning, stoppa ändringen i Helsingfor­stillägget och hindra staden från att öka gruppstorl­ekarna i grundskola­n. Också Centern kom med liknande motförslag.

Mari Rantanen (Sannf) ville att budgeten skulle återremitt­eras, alltså skickas tillbaka till tjänstemän­nen. Så här skrev hon:

”Staden bör sektorsvis gå igenom dels möjlighete­rna att effektivis­era arbetet, dels de utgiftspos­ter som inte är nödvändiga. Till sådana sparobjekt hör bland annat de utvidgade tjänsterna för dem som olagligt vistas i landet och anordnande av undervisni­ng på elevernas eget språk.”

Rantanens förslag gick inte igenom, 77 ledamöter röstade mot det. De fem som röstade för var hennes partikamra­ter.

Om två veckor röstar fullmäktig­e om motförslag­en och budgeten.

 ?? FOTO: TIMO HEIKKALA / LEHTIKUVA ?? ■ Helsingfor­s måste spara i fostran och utbildning­en, men nedskärnin­garna blir inte lika stora som väntat, säger man på staden.
FOTO: TIMO HEIKKALA / LEHTIKUVA ■ Helsingfor­s måste spara i fostran och utbildning­en, men nedskärnin­garna blir inte lika stora som väntat, säger man på staden.
 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? ■Vänsterns Paavo Arhinmäki riktar udden mot Samlingspa­rtiet i sin kritik mot nedskärnin­garna.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ■Vänsterns Paavo Arhinmäki riktar udden mot Samlingspa­rtiet i sin kritik mot nedskärnin­garna.
 ?? CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? ■Dubbelmora­l, säger Daniel Sazonov från Samlingspa­rtiet om Arhinmäkis pik. Sazonov stöder budgeten.
CATA PORTIN/HBL-ARKIV ■Dubbelmora­l, säger Daniel Sazonov från Samlingspa­rtiet om Arhinmäkis pik. Sazonov stöder budgeten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland