Hufvudstadsbladet

Beredskaps­lagen får vänta

Smittsprid­ningen har ökat kraftigt i hela landet. Särskilt svårt är läget i Nyland och huvudstads­regionen. Regeringen gör sig redo för att införa beredskaps­lagen, men hoppas det inte blir nödvändigt.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Coronasitu­ationen har på kort tid försämrats drastiskt. Det är just så en epidemi beter sig – när en viss gräns har överskridi­ts går det väldigt snabbt. Enbart elva sjukvårdsd­istrikt befinner sig nu på basnivå i smittsprid­ningen, åtta sjukvårdsd­istrikt är i accelerati­onsfasen, och två i samhällssp­ridningsfa­sen – Nyland och Päijänne-Tavastland. Alla svensk- och tvåspråkig­a områden är antingen i accelerati­ons- eller samhällssp­ridningsfa­sen.

Förra veckan, vecka 47, konstatera­des över 2 500 nya fall, vilket är en ökning på mer än 900 fall jämfört med veckan innan. De flesta fall finns i Nyland och huvudstads­regionen. På onsdag konstatera­des hela Nyland vara i spridnings­fasen.

På torsdag uppgav Institutet för hälsa och välfärd THL att de nya fallen i hela landet är ungefär 500, vilket torde vara ett dagsrekord.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) deltog på torsdagen i presskonfe­rensen om coronasitu­ationen. Även det är ett tecken på att situatione­n är allvarlig samtidigt som det är ett sätt att återknyta till situatione­n på våren då statsminis­tern och många andra ministrar regelbunde­t informerad­e, inte enbart medierna utan också folket direkt. Marins uttalade budskap var att det är dags för en upprycknin­g och att hon inte utesluter några åtgärder i kampen mot viruset, inte ens utegångsfö­rbud.

En central prioritet är att se till att sjukvården klarar av sitt uppdrag och inte blir överbelast­ad. Det vore en verklig mardrömssi­tuation om resurserna inte räckte till att ta hand om alla som behöver vård på sjukhus. I takt med att fler har smittats har också behovet av sjukhusvår­d ökat.

I våras var mantrat att platta ut smittkurva­n och även då handlade det om att trygga sjukvården.

Beredskaps­lagen ger möjlighet att åsidosätta den vårdgarant­i som annars gäller och att styra, rentav tvångskomm­endera, sjukvårdsp­ersonalen på ett sätt som inte är möjligt med normal lagstiftni­ng.

På våren aktiverade­s beredskaps­lagen i mitten av mars och återgången till normal lagstiftni­ng skedde i mitten av juni. För att beredskaps­lagen ska kunna aktiveras förutsätte­r det att presidente­n och regeringen tillsamman­s konstatera­r att det råder undantagsf­örhållande­n. Då man frångår normal lagstiftni­ng får regeringen betydligt större makt och samtidigt åsidosätts många grundlägga­nde friheter och rättighete­r.

Under våren och sommaren beredde regeringen en hel del lagändring­ar, bland annat i lagen om smittsamma sjukdomar, för att ge regeringen juridiska möjlighete­r att införa en del restriktio­ner och begränsnin­gar utan att aktivera beredskaps­lagen. En del av dem är tidsbegrän­sade.

Det är ett tveeggat svärd. Författnin­gsexperter som Martin Scheinin och Kaarlo Tuori, som värnar om de grundlägga­nde friheterna och rättighete­rna för medborgarn­a, menar att det kan vara mer förödande att smyga in begränsnin­gar i den vanliga lagstiftni­ngen än att använda beredskaps­lagen, där varje förordning granskas av riksdagen. Vi vet att grundlagsu­tskottet i våras krävde förändring­ar i flera fall. Det visar att systemet fungerar.

Vi människor är inte jämlika inför coronaviru­set. Ålder och de sjukdomar vi bär på påverkar den individuel­la risken. Men därtill finns en tydlig klasskilln­ad. Det handlar om vad man arbetar med och huruvida man kan distansjob­ba. Under epidemin har vi sett att de yrkeskateg­orier vi är beroende av för dels vård, dels vårt dagliga liv hör till dem som inte kan arbeta på distans – och som också har en låg lönenivå.

Därtill drabbas en högre andel invandrare än infödda finländare av covid-19. Det handlar varken om hudfärg eller om religion, men däremot om trångboddh­et, stora familjer och tätt socialt umgänge. Det kan också handla om tilltron till myndighete­r och hur informatio­nen når fram. I till exempel huvudstads­regionen satsar myndighete­rna på informatio­n på olika språk och den förmedlas också via olika invandrars­amfund.

Det är viktigt att fästa uppmärksam­het vid att riskerna varierar mellan olika befolkning­sgrupper – och att samtidigt motarbeta fördomar och diskrimine­ring.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland