Hufvudstadsbladet

Hästarna har alltid funnits i von Wendts liv

Anna von Wendt har många järn i elden. Förutom att hon tävlar med hästarna Denzel och Sir Fashion på FM-nivå driver hon jordbruket på Björkboda gård.

- IRA AALTONEN sport@hbl.fi

❞ Om allt går väl och gränserna hålls öppna, kommer vi igen i vinter att tillbringa en månad eller två i Tyskland. Anna von Wendt

Det är inte alltid lätt att kombinera ett stort jordbruk med hästhållni­ng – det vet Anna von Wendt. Men direkt efter att ha segrat i dressyr-FM i Woikoski blev hon hämtad med helikopter då en av kunderna som skulle delta i andjakt på hemgården Björkboda i Kimito ordnade skjuts åt henne.

– Så här lyxigt är det ju inte vanligtvis i vardagen, säger von Wendt och tillägger att hon gjort valet att bli jordbrukar­e då systern Jessica blev veterinär och andra systern Janneke blev ekonom.

Pappa Gösta von Wendt, 75, överlät Björkboda gård redan år 2009, men hjälper fortfarand­e till i bakgrunden. Förutom att hästarna får sitt hö från de egna åkrarna har von Wendt gjort några försök med bland annat ärter, kummin och glutenfri havre.

Betesmarke­r för inhysta unghästar finns det också – gårdens åkerareal är totalt närmare hundra hektar. Familjen kommer ursprungli­gen från Tammerfors­trakten och gården köptes 1987. Då var den i dag 35-åriga Anna von Wendt ett barn så hon är trots sin bakgrund så gott som tvättäkta Kimitoflic­ka.

Utbildning både inom jordbruk (Brusaby) och handelshög­skolan i Åbo har gett Anna von Wendt en bra grund. I dag satsar hon mer helhjärtat på hästhållni­ng – ett nytt stall för konvalesce­nter finns i gårdens utveckling­splaner. Tack vare pojkvännen Joonas Oranta har också hopphästar­na fått in en hov på gården.

– Helt nytt är ju hoppning inte för mig heller, säger von Wendt.

Maria Möller, tränare i fältritt, har varit förebild både som ryttare och som tränare. Resan till Kimito ridskola i barndomen tog tid i anspråk, och det nuvarande stallet har i början varit ett gammalt fähus, som först gjordes om åt mammans och döttrarnas tre hästar men nu rymmer nio boxar. Manegen byggdes 2015 och smälter väl in i herrgårdsm­iljön.

– Vi hade tur med fönstren då min mor hörde om en gammal fabrik som skulle rivas i Kangasala. Även de gamla handgjorda fönstren var på väg till avstjälpni­ngsplatsen. Då var hon på rätt plats i rätt tid, berättar von Wendt om manegens historia.

Dressyr med i bilden 2000

Dressyren kom starkare in i bilden först år 2000 och den självskola­de hästen Denzel har en stor roll i framgångar­na.

Med Denzel vann von Wendt FM-guld 2016 och silver 2017. Hästen deltog i FM också i år, den här gången med von Wendts adept och vän Pilvi Rientonen och den rutinerade valacken placerade sig fyra.

– Det var ett lätt val att ge hästen till låns, då man inte får starta två hästar i FM och den nya hingsten Sir Fashion är den jag nu satsar på. Han har varit min i ett och ett halvt år, men stod i Tyskland och jag var där i olika omgångar hos tränaren Johnny Hillberath. Först i våras hann vi undan coronan till Finland, berättar von Wendt.

– Om allt går väl och gränserna hålls öppna, kommer vi igen i vinter att tillbringa en månad eller två i Tyskland.

Den 14-åriga Sir Fashion var redan en meriterad tävlingshä­st då Anna von Wendt hittade och blev förtjust i den långbenta hästen. Då hon fick chansen att köpa honom slog hon till direkt och har inte ångrat sig. Hingsten är godkänd för avel inom Tyskland och har cirka 70 avkommor, men någon avelsverks­amhet intressera­r inte von Wendt åtminstone för tillfället.

Årets tävlingssä­song blev kort på grund av coronaviru­set, men på schemat fanns ännu hallmäster­skapet i Ypäjä i slutet av oktober.

Både den gamla kämpen Denzel och nye Sir Fashion deltog och nu visade Wenzel att han ännu har mycket att ge då han tog hem segern med 67,64 poäng medan Sir Fashion slutade trea med poängen 63,80.

– Jag är nöjd med hingsten då jag nu kunde koncentrer­a mig mer på de små problem vi haft i tidigare tävlingar. Då en bara får tävla om mästerskap med en häst, var ju Denzel det säkra kortet, säger von Wendt.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Anna von Wendt har nått sina största framgångar tillsamman­s med Denzel.
■
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Anna von Wendt har nått sina största framgångar tillsamman­s med Denzel. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland