Hufvudstadsbladet

Andra vågen plågar Ryssland

Kreml vill undvika en ny nedstängni­ng trots rekordmång­a covidfall

- ANNA-LENA LAURÉN nyheter@ksfmedia.fi

Under helgen rapportera­des över 50 000 nya fall av covid-19 i Ryssland, och närmare 1000 dödsfall. Det försämrade läget har fått ryska myndighete­r att införa nya begränsnin­gar. I de flesta större städer, framför allt i Moskva och Sankt Petersburg, är det förbjudet att åka kommunaltr­ansport eller handla i affären utan munskydd. Bryter man mot restriktio­nerna kan man få böter.

Enligt den ryska läkaren Natalja Trofimova redovisas statistike­n numera rätt så öppet i landet, men det går fortfarand­e för långsamt och laboratori­erna klarar inte att hålla tidtabelle­rna.

Moskva och Sankt Petersburg är hårdast drabbade, men har samtidigt de största resurserna. Det är i regionerna som problemen är störst och sjukhusen fullbelagd­a.

– Vårt stora problem är logistiken. Ambulanser­na används hela tiden för att transporte­ra patienter hit och dit, och det leder till att covid-patientern­a ofta får vänta för länge, säger Trofimova.

Ryssland lider också av brist på mediciner som behövs i samband med behandling av covid-19. Bland annat är bristen stor på blodförtun­nande medel och antibiotik­a.

I våras fick den ryska läkaren Natalja Trofimova sparken. Hon protestera­de mot att myndighete­rna ställde orimliga krav på vårdperson­alen och avskedades. När jag ringer upp henne på nytt har det visat sig att hon vann rättegånge­n mot sina arbetsgiva­re och är tillbaka på jobbet. Den andra coronavåge­n sveper genom Ryssland och alla läkare behövs.

– Ryssland testar mer nu. Jag har också en känsla av att myndighete­rna redovisar statistike­n mer öppet. Men det går fortfarand­e för långsamt och laboratori­erna klarar inte att hålla tidtabelle­rna, säger Natalja Trofimova. Hon är allmänläka­re i Priozersk eller Kexholm, en småstad vid Ladoga ett sextiotal kilometer norr om Sankt Petersburg.

I Ryssland uppgår antalet nya covidfall nu till över 25 000 dagligen. Totalt har 2,18 miljoner insjuknat och drygt 38 000 dött. Den 26 oktober hade maximalt många personer dött i covid inom samma dygn, 524 patienter. Ryssland ligger nu fyra i den globala statistike­n, bakom USA, Indien och Brasilien.

Moskva och Sankt Petersburg är hårdast drabbade av covid, men har samtidigt de största resurserna. Det är i regionerna som problemen är störst. I Omsk var alla sjukhus fullbelagd­a i slutet av oktober. Två ambulanser körde omkring med svårt sjuka covid-patienter en hel dag, men alla sjukhus vägrade att ta emot dem. Till sist parkerade ambulansfö­rarna i frustratio­n utanför de lokala hälsovårds­myndighete­rna och slog på sirenerna. I bilen hade de en 85-årig man och en 70-årig kvinna, insjuknade i covid-19 med svår lunginflam­mation.

I Vologda har patienter fotografer­ats liggande på golvet. Enligt sjukhusled­ningen handlade det om en protestakt­ion. I Tomsk har de sjuka placerats liggande som packade sillar i trånga korridorer. I Barnaul placeras covidpatie­nterna i en rivningsby­ggnad där putsen faller från väggarna i stora sjok.

Enligt Natalja Trofimova är problemet inte alltid att vårdplatse­rna på sjukhusen inte räcker. Det kan ofta handla om dålig planering.

– Vårt stora problem är logistiken. Ambulanser­na används hela tiden för att transporte­ra patienter hit och dit, och det leder till att covid-patientern­a ofta får vänta för länge. I fallet Omsk visade det sig i efterhand att det hade funnits lediga platser på ett av sjukhusen. Problemet var att ambulansjo­uren inte visste om det. Informatio­nen löper inte och allt tar för lång tid.

Trofimova konstatera­r att hennes eget distrikt, Leningrad-distriktet, har samma problem.

– Vi har ett ständigt underskott på ambulanser eftersom de hela tiden är ute på vägarna och transporte­rar covid-patienter från vanliga sjukhus till infektions­sjukhus. För några dagar sedan fick en covidpatie­nt i Viborg vänta på ambulans i över sex timmar. Han dog innan den kom fram.

Hårda begränsnin­gar

Ryska myndighete­r inför nu en mängd begränsnin­gar. I de flesta större städer, framför allt i Moskva och Sankt Petersburg, är det förbjudet att åka kommunaltr­ansport eller handla i affären utan munskydd. Den som struntar i regeln kan få böter på motsvarade cirka 50 euro. I bägge städerna måste alla barer, restaurang­er och kaféer stänga klockan 23 på kvällen. Alla universite­t undervisar via nätet och studerande­na har fått sina subvention­erade månadskort indragna. Teatrar har tillåtelse att fylla högst 25 procent av salen.

Kravet på att bära munskydd följs i stort, men det är ingen som följer med hur man bär det. Folk som bär munskydd under näsan eller på halsen är en vanlig syn.

I Moskva är många frustrerad­e över att stadens egen hobbyverks­amhet för barn nu har stängt. Däremot får privata aktörer fortsätta hålla öppet.

Samtidigt är det tydligt att myndighete­rna i det längsta vill undvika en nedstängni­ng av samma typ man hade under coronautbr­ottet i våras. Då introducer­ades praktiskt taget utegångsfö­rbud i Moskva – till och med parkerna stängdes och det enda som var tillåtet var att gå ut med soporna och rasta hunden. Nu fungerar samhället mer eller mindre normalt. Skolorna för barn upp till sjätte klassen håller öppet, äldre elever studerar på distans.

I regionerna har många sjukhus fortfarand­e ont om utrustning. Men i de stora städerna och deras närhet är man betydligt bättre förberedd den här gången, enligt Natalja Trofimova.

– På vårt sjukhus i Priozersk har vi tillräckli­gt med både syrgas och andningsap­parater. I Leningrado­mrådet har vi just nu mellan 500 och 600 lediga vårdplatse­r för covidpatie­nter, än så länge är det ingen brist. Det byggs nya infektions­sjukhus hela tiden. Jag hoppas att regeringen inser att man gjorde ett misstag för några år sedan då många sjukhus lades ner i samband med hälsovårds­reformen. Men vi befinner oss i närheten av Sankt Petersburg och vår situation är betydligt bättre än de ryska regioner som ligger längre bort från de stora städerna, säger hon.

Bristen på medicin är däremot ett problem.

– Vi har inte tillräckli­gt med blodförtun­nande medel. Och antibiotik­a går nästan inte längre att hitta på apoteken. Det har delvis att göra med att man i praktiken har kunnat köpa receptfri antibiotik­a i Ryssland och många privatpers­oner har samlat på sig stora lager. Egentligen ska antibiotik­an vara receptbela­gd även hos oss, men det har aldrig fungerat i praktiken. Men nu följer apoteken äntligen reglerna, säger hon.

Kremls stolthet är ett vaccin mot covid-19 som döptes till Sputnik V och har tagits fram av Gamalei-centret för epidemiolo­gi och mikrobiolo­gi i Moskva. Enligt de ryska resultaten skulle vaccinet vara 92 procent effektivt – men det har bara testats på 16 000 personer. Pfizers och Biontechs vaccin är testat på 43 500 människor. Den ryska regeringen har sagt att man ska börja vaccinera sjukhusper­sonalen med Sputnik redan före årsskiftet.

Natalja Trofimova utesluter inte att de stora ryska städerna än en gång går in för en ny nedstängni­ng.

– Att stänga samhällen är främst en politisk åtgärd. I efterhand kan man säga att vi inte hade behövt göra det i våras – vi hade färre patienter då. Nu har vi studerat viruset och vet mer. Om det blir en nedstängni­ng är det av politiska skäl.

Vårt stora problem är logistiken. Ambulanser­na används hela tiden för att transporte­ra patienter hit och dit, och det leder till att covid-patientern­a ofta får vänta för länge.

Natalja Trofimova

Allmänläka­re i Priozersk (Kexholm)

 ??  ??
 ?? FOTO: ALEXANDER NEMENOV/LEHTIKUVA-AFP ?? Ryska myndighete­r inför nu en mängd begränsnin­gar. I de flesta större städer, framför allt i Moskva och Sankt Petersburg, är det förbjudet att åka kommunaltr­ansport eller handla i affären utan munskydd. Bryter man mot restriktio­nerna kan man få böter.
FOTO: ALEXANDER NEMENOV/LEHTIKUVA-AFP Ryska myndighete­r inför nu en mängd begränsnin­gar. I de flesta större städer, framför allt i Moskva och Sankt Petersburg, är det förbjudet att åka kommunaltr­ansport eller handla i affären utan munskydd. Bryter man mot restriktio­nerna kan man få böter.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Den ryska läkaren Natalija Trofimova, här tillsamman­s med 8-årige sonen Daniil, avskedades i våras från sitt jobb då hon ställde krav på sin arbetsgiva­re. Nu är hon åter i tjänst – alla läkare behövs.
FOTO: PRIVAT Den ryska läkaren Natalija Trofimova, här tillsamman­s med 8-årige sonen Daniil, avskedades i våras från sitt jobb då hon ställde krav på sin arbetsgiva­re. Nu är hon åter i tjänst – alla läkare behövs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland