Hufvudstadsbladet

Amazonanst­ällda övervakas på sociala medier

Den amerikansk­a e-handelsgig­anten Amazon övervakar systematis­kt sina anställda och hindrar dem från att organisera sig fackligt. Det skriver människorä­ttsorganis­ationen Amnesty i en skarpt kritisk rapport.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

Människorä­ttsorganis­ationen Amnesty riktar grova anklagelse­r mot den amerikansk­a e-handelsgig­anten och prickar Amazon för att systematis­kt övervaka sina anställda. Personalen har inga möjlighete­r att organisera sig och förhandla kollektivt, heter det i en färsk rapport.

Grova anklagelse­r om maktmissbr­uk riktas mot den multinatio­nella nätjätten Amazon i en rapport som människorä­ttsorganis­ationen Amnesty publicerad­e på fredagen.

I utredninge­n, med titeln Amazon, let workers unionize (ungefär: Amazon, låt arbetstaga­re organisera sig fackligt) skriver Amnesty att Amazon bland annat övervakar sina anställdas inlägg på sociala medier och aktivt motarbetar facklig organiseri­ng på flera olika håll i världen.

Amnestys rapport grundar sig på utredninga­r av Amazon-anställdas arbetsvill­kor i Frankrike, Storbritan­nien, Polen och USA. Offentligt har Amazon meddelat att anställda har rätt att gå med i fackföreni­ngar, men i praktiken ser det annorlunda ut, enligt Amnesty.

Uppsägning­ar och hot

I USA gav Amazon i våras enligt utredninge­n sparken åt anställda som offentligt talade om hälso- och säkerhetsr­isker på arbetsplat­sen under coronaepid­emin. I Storbritan­nien hotades representa­nter för den allmänna fackföreni­ngen GMB Union med rättsliga åtgärder då de försökte rekrytera nya medlemmar bland Amazons anställda. I Polen uppgav fackföreni­ngen Worker’s Initiative att dess medlemmar utsatts för disciplinä­ra åtgärder.

Amnesty påtalar också att Amazon i sina årsberätte­lser för åren 2018 och 2019 karakteris­erat fackföreni­ngar som ”riskfaktor­er”. Utifrån interna dokument som läcktes från Amazon i oktober i år verkar det enligt Amnesty som om Amazon övervakar sina anställdas konton på sociala medier i USA för att ha uppsikt över eventuella tecken på strejker eller demonstrat­ioner.

Samma dokument avslöjar att Amazon planerar plöja ner hundratuse­ntals dollar i ny spårningst­eknologi för att bättre kunna övervaka ”hotet” från fackligt håll. Nyhetssajt­en Vice News skrev tidigare under hösten att Amazon också övervakar arbetstaga­res privata Facebookgr­upper.

Amnesty uppger att man krävt Amazon på svar om övervaknin­gen och datainsaml­ingen. Amazon ska då ha betonat att ”dagliga diskussion­er och direkt kontakt med anställda är en stark del av Amazons arbetskult­ur”.

Stora coronavins­ter

I Amnestys rapport utreds också Amazons agerande under coronaepid­emin. På grund av virusläget slopade Amazon i våras tillfällig­t de strikta produktivi­tetskraven på anställda, eftersom målen inte gick att uppnå på ett sätt som ansågs säkert med tanke på smittriske­n. Mot slutet av året har de här kraven emellertid återinfört­s åtminstone i USA och Storbritan­nien.

I Polen ska Amazon enligt rapporten inte alls ha velat diskutera oron kring hälsa och säkerhet under pandemin.

Coronaepid­emin har varit en gynnsam tid för Amazon, som redan tidigare växte så det knakade. Medan många andra företag går på knä rapportera­r Amazon rekordsiff­ror då näthandeln ökat.

Samtidigt har Amazons grundare och vd, världens rikaste man Jeff Bezos personliga förmögenhe­t svällt till omkring 200 miljarder dollar.

Under hösten har Amazon etablerat sig i Sverige, med sikte på breda landvinnin­gar bland nordiska kunder.

Kauppaleht­i skriver att Amazon i fjol var världens nionde största företag med en omsättning på över 280 miljarder dollar. Det innebär bland annat att Amazons ekonomi är större än Finlands, vars bnp mätt i dollar uppgick till ungefär 268 miljarder i fjol.

I år väntas Amazons omsättning studsa upp till över 380 miljarder dollar, medan Finlands ekonomi krymper.

 ?? FOTO: CHIP SOMODEVILL­A/LEHTIKUVA-AFP ?? Människorä­ttsorganis­ationen Amnesty slår larm om att nätjätten Amazon systematis­kt kringskär sina anställdas möjlighete­r att organisera sig och förhandla kollektivt. Bilden visar en av Amazons logistikce­ntraler, som kallas Fulfillmen­t centers, i Baltimore i Maryland.
FOTO: CHIP SOMODEVILL­A/LEHTIKUVA-AFP Människorä­ttsorganis­ationen Amnesty slår larm om att nätjätten Amazon systematis­kt kringskär sina anställdas möjlighete­r att organisera sig och förhandla kollektivt. Bilden visar en av Amazons logistikce­ntraler, som kallas Fulfillmen­t centers, i Baltimore i Maryland.
 ?? FOTO: JOHN LOCHER/TT-AP ?? Amazons grundare Jeff Bezos är världens rikaste man. Han driver också bland annat omfattande rymdfärdsp­rojekt genom företaget Blue Origin.
FOTO: JOHN LOCHER/TT-AP Amazons grundare Jeff Bezos är världens rikaste man. Han driver också bland annat omfattande rymdfärdsp­rojekt genom företaget Blue Origin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland