Hufvudstadsbladet

Då kropp och knopp säger stopp

Finlands stelbenta, hierarkisk­a arbetsliv slår tillbaka mot både individ och samhälle.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Hur ska jag hålla i gång och orka på jobbet, grubblar den som upplever en opersonlig eller meningslös arbetsvard­ag. Rutinarbet­e passar somliga, men hos flertalet börjar fysiskt tunga eller mentalt monotona sysslor förr eller senare värka i själ och kropp. Är min utbildning ett dugg relevant ännu om 10–20 år, hur ska jag bevara min attraktion­skraft på den alltmer ombytliga arbetsmark­naden, dryftar mången.

Finland har Nordens äldsta befolkning och kortaste karriärer. Den arbetsföra befolkning­en krymper i rasande takt. Kring år 2060 beräknas mer än var tredje finländare ha fyllt 65, jämfört med en femtedel i dag. Vad värre är: i nordisk jämförelse är sysselsätt­ningen bland äldre finländare låg. Den beräknade karriären i det finländska arbetslive­t är 38,9 år i medeltal, jämfört med 42 år i Sverige och 45,8 år på Island. Dessutom uppger finländska 50–69-åringar som tar emot någon typ av pension men ändå fortsätter jobba låg arbetstill­fredsställ­else. Det tyder på en obalans mellan krav, belastning, resurser och motivation.

Välfärdslö­ftet krackelera­r, pensionssy­stemet råkar i gungning. Illa kvickt behöver vi bli betydligt bättre på att ta hand om oss själva och varandra på jobbet, konstatera­r den SFP-besläktade tankesmedj­an Agenda i en färsk rapport. Men hur?

Låt oss erkänna fakta. En stel on-offattityd genomsyrar det finländska arbetslive­t. Vi resonerar binärt, som en dator: antingen ett eller noll. Ett karikerat resultat av detta processopt­imerande ingenjörsl­edarskap är brist på gråskalor och individuel­l anpassning – och en skeptisk inställnin­g till deltidsjob­b.

Det finns inga universall­ösningar. Via individcen­trerad företags- eller organisati­onskultur och lyhört ledarskap går det att bygga förtroende och ställa rätt krav. Ett idealiskt ledarskap är åldersmedv­etet, anpassbart till olika livsskeden. Anställda som upplever att de har en tydlig roll löper mindre risk att bli utbrända eller cyniska. Att skapa trivsel, motivation och en känsla av mening hänger också samman med lokalt beslutsfat­tande på arbetsplat­serna. Varje euro vi satsar på proaktivt, förebyggan­de arbete ger besparinga­r på rehabilite­ringsfront­en.

Kunskap föråldras, men också personliga attityder måste hållas à jour. Vi svarar själva för balansen mellan privatliv och arbete, för att hålla oss i form och be om fortbildni­ng, hjälp och omplacerin­g vid behov. Utan självkänne­dom börjar vi lätt vila på lagrarna. Tar du ansvar som anställd, påverkar du saker i positiv riktning, vågar du påtala brister och presentera egna lösningar? Är du nyfiken och villig att utvecklas, eller slumrar du in i en törnrosasö­mn i din egen bekvämligh­etszon?

Arbetsmark­naden är brutal, likt Tinder. I slutändan ansvarar individen för sitt eget marknadsvä­rde, för marknadsfö­ringen av det personliga varumärket. Vår traditione­llt auktoritet­sbundna kultur spottar fram följare som rättar sig i ledet och lyder överordnad­es instruktio­ner, snarare än självstyra­nde individer och ledare.

Finland måste förmå folk att fortsätta jobba efter den officiella pensionsål­dern. Många friska tankejobba­re fortsätter gladeligen extraknäck­a som konsult länge efter ha fyllt 70, medan skiftes- och nattjobbar­e, eller vårdare som lyft äldre i årtionden, förståelig­t nog suktar efter pensioneri­ng vid första tillfälle. Här behövs en kulturrevo­lution, där vi slutar stirra mekaniskt på åldern som ett bäst före-datum. I Japan finns en växande skara aktiva pensionäre­r som sysslar med arubaito, extraknäck på deltid. I Finland verkar den beryktade pensionssl­ussen i rakt motsatt riktning. Ur den aktive, arbetssugn­e pensionäre­ns synvinkel kan skattesyst­emet ibland bli till ett lapptäcke, så att arbetsinsa­tser i praktiken straffar sig.

Ett land med extremt låga födelsetal och krympande befolkning måste likaså öppna gränserna för arbetskraf­tsinvandri­ng och stimulera unga, karriärstr­essade vuxna att bilda familj. Hemvårdsst­ödet förblir en kvinnofäll­a. Finland behöver vidga sina vyer på många fronter. Orkar vi, vill vi?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland