Hufvudstadsbladet

Förvärrat virusläge i Tammerfors och Åbo

Coronaläge­t har förvärrats i Finland de senaste veckorna. Nyland är värst drabbat, men också i Egentliga Finland och Birkaland närmar man sig samhällssp­ridning.

- SPT

På söndagen registrera­de Institutet för hälsa och välfärd 322 nya coronafall och nu har totalt 24 629 fall registrera­ts sedan viruset nådde Finland.

I Egentliga Finland bekräftade­s på fredagen och lördagen 39 och 32 nya coronafall. Antalet fall per 100 000 invånare de två senaste veckorna är 58,5 och andelen positiva coronatest har stigit till 2,4 procent. Därför slår koordinati­onsgruppen i Egentliga Finland fast att området närmar sig samhällssp­ridning, det vill säga den tredje och högsta spridnings­nivån.

Gruppen bereder nu nya rekommenda­tioner som gäller bland annat användning av munskydd, fritidsakt­iviteter och evenemang.

Också Birkalands sjukvårdsd­istrikt meddelar att samhällssp­ridningsfa­sen är nära och inför nya rekommenda­tioner. Från och med onsdag får maximalt 10 personer vistas på samma ställe i offentliga lokaler, museer, teatrar och på publiktill­ställninga­r.

Man rekommende­rar också att offentliga och privata lokaler för inomhusspo­rt stängs. Också simhallar, ungdomslok­aler, arbetarins­titut och offentliga bastur uppmanas stänga sina lokaler. Biblioteke­n ska skära ned på sina tjänster. Köpcentrum uppmanas att stänga de platser där man kan sätta sig ner.

I Birkaland har man de senaste sju dygnen haft 199 nya fall av smitta.

Myndighete­rna avråder också från onödiga resor, exempelvis till Nyland.

Samhällssp­ridning råder för tillfället i Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, Norra Österbotte­ns sjukvårdsd­istrikt och sjukvårdsd­istriktet i Päijänne-Tavastland.

Vårdminist­eriet bereder sms

Social- och hälsovårds­ministerie­t planerar att skicka ett textmeddel­ande till alla finländska mobiltelef­onabonnema­ng med en varning om coronasitu­ationen som snabbt har förvärrats, rapportera­r Iltalehti. Frågan har ännu inte behandlats på regeringsn­ivå.

Staten har tidigare beslutat om massutskic­k av sms två gånger under coronapand­emin, i samband med att Nylands gränser stängdes och informatio­n till finländare som återvände från utlandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland