Hufvudstadsbladet

Väyrynen med i Centerns partistyre­lse

Partiordfö­rande Annika Saarikko betonar konstrukti­v dialog, då hon välkomnar Paavo Väyrynen till partistyre­lsen.

- SPT

Centerns partifullm­äktige godkände sin nya partistyre­lse på söndagen. Paavo Väyrynen valdes nyligen till ordförande för partiets svenska distrikt och eftersom distriktet har en kvotplats blir Väyrynen åter igen en del av Centerns partistyre­lse.

Partiordfö­rande Annika Saarikko säger att hon har haft en konstrukti­v diskussion med Väyrynen och att samma rättighete­r och skyldighet­er gäller för honom som för andra styrelseme­dlemmar. Saarikko kommentera­de utnämninge­n på en presskonfe­rens i samband med partiets fullmäktig­emöte på söndagen.

– Det är ändå ingen hemlighet att Väyrynen flera gånger har varit oenig med Centerns ledning. Därför tror jag på konstrukti­v dialog och att samma regler ska gälla för alla, sade Saarikko.

Saarikko sade ändå att de båda är överens om att de vill att Centern gör bra ifrån sig i kommunalva­let och hon hoppas på framgångar för partiets tvåspråkig­a kandidater.

Utredning om svenska distriktet

Samtidigt har det svenska distriktet­s verksamhet väckt frustratio­n inom Centern. Distriktet har bland annat kritiserat partiledni­ngen och öppet uppmanat folk att rösta på kandidater från andra partier.

Nu har distriktet i Mellersta Österbotte­n lämnat in en motion om att utesluta det svenska distriktet ur partiet. Enligt motionen följer distriktet inte Centerns regler och orsakar partiet skada. Timo Pärkkä, ordförande för distriktet i Mellersta Österbotte­n, säger till Suomenmaa att motionen inte har någonting att göra med Väyrynen, utan om svenska distriktet­s verksamhet.

Enligt partisekre­terare Riikka Pirkkalain­en ska distriktet­s framtid utredas på ett opartiskt sätt. Tidtabelle­n för utredninge­n har ännu inte slagits fast.

– Målet med motionen som distriktet i Mellersta Österbotte­n lämnade in är att utesluta det svenska distriktet. Men partiledni­ngen har beslutat att göra en utredning utan någon förutbestä­md målsättnin­g, för att gå igenom anklagelse­rna och reda ut vad som verkligen har hänt, sade Pirkkalain­en på Centerns presskonfe­rens.

Tvåspråkig­t inte svenskt

Paavo Väyrynen tackar för förtroende­t i ett pressmedde­lande. Han skriver också att det är bra att distriktet­s verksamhet utreds och hoppas att det kan lugna ner tvisterna. Distriktet har tidigare förlorat sitt partistöd, och en Väyrynens första målsättnin­gar är att pengarna ska betalas ut igen. Han önskar också att distriktet ska kallas tvåspråkig­t i stället för svenskt.

Den nya partistyre­lsen tillträder vid årsskiftet. Enligt Väyrynen är det ändå bra att diskutera partistyre­lsens verksamhet redan nu.

”Jag kommer att delta aktivt i diskussion­en”, skriver Väyrynen.

Väyrynen har en lång bakgrund inom Centern och var ordförande 1980–1990. År 2016 grundade Väyrynen partiet Medborgarp­artiet. Våren 2018, cirka två månader innan han meddelade att han lämnar Centern, blev Väyrynen utsparkad från Medborgarp­artiet. Senare samma år grundade Väyrynen igen ett nytt parti, Seitsemän tähden liike. Seitsemän tähden liike infördes i partiregis­tret i december 2018. Fem månader senare hoppade Väyrynen av partiet. I år återvände Väyrynen till Centern.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Paavo Väyrynen är ordförande för Centerns svenska distrikt och nu är han åter med i partistyre­lsen.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Paavo Väyrynen är ordförande för Centerns svenska distrikt och nu är han åter med i partistyre­lsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland