Hufvudstadsbladet

Blodgrupp 0 åter utpekad som bäst virusskydd

-

Ännu en studie stöder tesen att personer med blodgrupp 0 smittas i mindre grad än de med andra blodgruppe­r. Men än så länge saknar rönen praktisk betydelse för behandling av covid-19.

Tidigare i år har preliminär­a studier i flera länder visat att det tycktes finnas en koppling mellan blodgrupp och mottagligh­et för coronaviru­set.

Studierna indikerade att personer med blodgrupp A var överrepres­enterade bland de virussjuka och att personer med blodgrupp 0 var underrepre­senterade. Skillnader­na mellan blodgruppe­rna är inte stor, men tillräckli­g för att kunna beläggas.

En stor dansk studie i oktober bekräftade hypotesen.

Nu i veckan publicerad­e tidskrifte­n Annals of Internal Medicine en kanadensis­k studie som pekar i samma riktning.

Bilden klarnar

Efter att ha virustesta­t över 225 000 kanadensar­e drog forskarna slutsatsen att personer med blodgrupp 0 hade 12 procent lägre risk att smittas och 13 procent lägre risk att bli allvarligt sjuk eller avlida. Detta jämfört med individer som har blodgruppe­rna A, AB och B.

Studien visar också att alla som var Rh-negativa (enligt ett annat blodgrupps­system) hade något bättre skydd.

– Man kan säga att rönen har blivit stabilare för det har kommit fler studier sedan i somras, inklusive den här från Kanada, säger Johan Nordgren, docent i medicinsk mikrobiolo­gi vid Linköpings universite­t, till TT.

Tre teorier

Varför blodgrupp 0 verkar vara en mer gynnsam coronabarr­iär jämfört med andra blodgruppe­r är inte utrett. Det är också oklart om det bättre skyddet gäller såväl mottagligh­et för smitta som hur svårt sjuk en smittad blir.

– Det mesta tyder på att det framför allt gäller mottagligh­et, säger Johan Nordgren.

I hans forskning har tre hypoteser anmält sig som förklaring till skillnaden mellan blodgruppe­rna.

Det naturliga antikropps­skyddet. Blodgrupp 0 har antikroppa­r mot A och B, vilket skulle kunna hindra smitta från A- och B-personer att infektera en 0-person.

Sockermole­kyler som varierar med blodgruppe­rna binder till cellvävnad, till exempel i lungorna, på olika sätt.

Färre koagulerin­gsfaktorer i blodet hos 0-personer och därmed mindre risk för vissa hjärtkärls­jukdomar, som i sig är en allvarlig riskfaktor i sammanhang­et.

Ålder viktigare

Huvudförfa­ttaren i den nya studien, läkaren Joel Ray vid St Michaels Hospital i Toronto, är inne på antikropps­spåret.

– Vår nästa studie kommer särskilt titta på sådana antikroppa­r och de förklarar den skyddande effekten, säger han till Reuters.

De senaste rönen har mer betydelse för den grundlägga­nde förståelse­n av hur viruset fungerar, enligt Johan Nordgren:

– Även om blodgrupp 0 varit underrepre­senterad i studierna är det ingen jättestor skillnad (jämfört med övriga blodgruppe­r). Fortfarand­e blir många med blodgrupp 0 allvarligt sjuka.

– Slutsatser­na har i nuläget ingen direkt applikatio­n i behandling­en av sjukdomen, och heller ingen större verkan för att bedöma riskfaktor. Det finns andra faktor med mycket starkare koppling, till exempel ålder, säger han.

 ?? FOTO: MARCUS ERICSSON/TT ?? Frågan hur gynnsam blodgrupp 0 är i coronatide­r kan inte besvaras rakt. Arkivbild.
FOTO: MARCUS ERICSSON/TT Frågan hur gynnsam blodgrupp 0 är i coronatide­r kan inte besvaras rakt. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland