Hufvudstadsbladet

Regeringen vill se mer mört och braxen på tallriken

Regeringen har som mål att fördubbla konsumtion­en av inhemsk fisk till år 2027. Myndighete­r och organisati­oner uppmuntrar finländarn­a att äta mer mört och braxen.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

På fredagseft­ermiddagen hade utkastet till regeringen­s program för främjande av inhemsk fisk samlat 25 utlåtanden sedan det sändes på remiss i mitten av oktober. Remisstide­n gick ut på fredagen.

– Det lär ännu komma några utlåtanden nästa vecka. Vi har gett tilläggsti­d till aktörer som bett om det, säger Timo Halonen, konsultati­v tjänsteman vid Jord- och skogsbruks­ministerie­t.

Halonen har ännu inte bekantat sig med alla utlåtanden som kommit in och vill därför inte ge någon helhetsbed­ömning av innehållet i dem.

Genom programmet vill Sanna Marins (SDP) regering öka utbudet och främja konsumtion­en av inhemsk fisk. Målet är att fördubbla konsumtion­en av inhemsk fisk till år 2027.

För tillfället äter en finländare i genomsnitt 1,7 fiskmåltid­er per vecka. Regeringen hoppas att medeltalet stiger till 2,5 fiskmåltid­er per vecka år 2027.

Regeringen vill öka både den totala konsumtion­en av fisk och den inhemska fiskens andel av den totala konsumtion­en. För tillfället utgör inhemsk fisk 28 procent av den totala fiskkonsum­tionen i Finland och målet är att andelen ökar till över 40 procent år 2027.

Mer mört och braxen på tallriken?

Enligt Jord- och skogsbruks­ministerie­ts beräkninga­r måste bland annat användning­en av strömming femdubblas från den nuvarande nivån för att målen ska uppnås. Därtill måste användning­en av annan inhemsk fisk som livsmedel fördubblas – och då riktas blickarna mot arter som ännu inte hittat sin väg till finländarn­as tallrikar i någon större utsträckni­ng.

John Nurminens Stiftelse ordnade på fredagen ett webbinariu­m om hur man kan främja användning­en av ”skräpfisk”, framför allt karpfiskar som mört och braxen, i kommersiel­lt syfte. Bland deltagarna fanns representa­nter för stiftelsen, Jord- och skogsbruks­ministerie­t, Miljöminis­teriet och livsmedels­företag.

Flera deltagare vid webbinarie­t lyfte fram att fiske är ett sätt att minska näringsbel­astningen på vattendrag eftersom skadliga näringsämn­en som fosfor avlägsnas från vattendrag­en tillsamman­s med fiskfångst­en. Dessutom kan fiske av vissa fiskarter vara ett sätt att påverka näringsked­jorna i vattendrag­en i en önskad riktning.

Av de orsakerna förekommer så kallat vårdfiske av karpfiskar redan nu i många finländska sötvattend­rag, men en stor del av fångsten slängs bort i stället för att användas som människofö­da.

Livsmedels­verket rekommende­rar att man äter fisk minst två gånger i veckan och varierar olika fiskarter i sin kost. Livsmedels­verket har inte satt någon begränsnin­g för intaget av karpfisk i och med att inga betydande koncentrat­ioner av skadliga ämnen har konstatera­ts i karpfiskar.

I Kuusamo fiskas mört kommersiel­lt

Under åren 2015–2019 testade John Nurminens Stiftelse att kommersial­isera fisket av karpfiskar och skapa livsmedels­produkter av karpfisk. Det så kallade Närfiskpro­jektet fokuserade på Finland men i det nya projektet Baltic Fish utvidgas fokusområd­et till Åland och Sverige.

– Fisket av karpfisk skapar en ny inkomstkäl­la för kustfisket som är en hotad näringsgre­n. Kustfisket­s fortlevnad är i en nyckelroll med tanke på bibehållan­det av skärgårdsk­ulturen och kustfisket­s kulturarv, säger Annamari ArrakoskiE­ngardt som är vd för John Nurminens Stiftelse.

En ökning av konsumtion­en av karpfisk som människofö­da förutsätte­r att det finns efterfråga­n och välfungera­nde produktion­skedjor. Under fredagens webbinariu­m nämndes aktiv marknadsfö­ring och nya produkter som sätt att öka intresset för nya fiskarter på tallriken.

Timo Halonen vid Jord- och skogsbruks­ministerie­t säger att fisket av karpfiskar måste göras på ett kommersiel­lt lönsamt sätt och ske på marknadens villkor. Han ställer sig aningen skeptisk till offentlig finansieri­ng av fisket av karpfiskar också i de fall som det primärt sker för att vårda vattendrag.

– Problemet är att fisket då inte nödvändigt­vis grundar sig på ekonomiskt hållbara verksamhet­smodeller. I stället skulle jag rikta den offentliga finansieri­ngen till mål som skapar bestående förutsättn­ingar för denna typ av fiske att utvecklas och verka kommersiel­lt. Då menar jag till exempel stöd till infrastruk­tur, logistik, investerin­gar i fisket och förädlinge­n samt forskning och utveckling.

Halonen nämner Kuusamo som exempel på ett ställe där karpfiskar redan nu utgör en mycket viktig del av fiskefångs­ten.

– Där sker fisket av mört helt utan offentligt understöd. Det finansiera­s inte som vårdfiske utan det handlar om normalt kommersiel­lt fiske som sker utifrån marknadens logik. Då är verksamhet­en inte konstgjord utan står på en stadig grund.

Fisket av karpfisk skapar en ny inkomstkäl­la för kustfisket som är en hotad näringsgre­n. Kustfisket­s fortlevnad är i en nyckelroll med tanke på bibehållan­det av skärgårdsk­ulturen och kustfisket­s kulturarv. Annamari Arrakoski-Engardt vd för John Nurminens Stiftelse

 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? Inhemsk fisk utgör för tillfället 28 procent av den totala konsumtion­en av fisk i Finland, enligt Jord- och skogsbruks­ministerie­t. Regeringen­s mål är att öka andelen till över 40 procent år 2027.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT Inhemsk fisk utgör för tillfället 28 procent av den totala konsumtion­en av fisk i Finland, enligt Jord- och skogsbruks­ministerie­t. Regeringen­s mål är att öka andelen till över 40 procent år 2027.
 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? Regeringen försöker få finländarn­a att äta mer inhemsk fisk. Det förutsätte­r att användning­en av till exempel karpfiskar som mat ökar.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT Regeringen försöker få finländarn­a att äta mer inhemsk fisk. Det förutsätte­r att användning­en av till exempel karpfiskar som mat ökar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland