Hufvudstadsbladet

De populistis­ka partierna företräder i dag samhällspo­litikens nya normala

- HERBERT WALTHER Helsingfor­s

POPULISM Försöker man förstå Sannfinlän­darna på det sätt som Ulf Gustafsson gör i sin insändare (HBL Debatt 20.11) misslyckas man lika bergsäkert som samhället misslyckat­s med sin uppgift att fostra samhällets så kallade resurssvag­a olycksbarn till harmoniska individer.

Den högerextre­mistiska hat- eller våldspropa­ganda som insändaren pekar på förekom i Finland vid ingången till 1930-talet, då de österbottn­iska böndernas våldsbejak­ande Lapporörel­se ville göra Finland till en spöknippes­tat enligt italiensk modell.

Visst är det samhällets misslyckan­den som ger populism och högerextre­mism dess näring, men det finns ingen naturlag som säger att högerextre­mistiskt styre alltid föregås av populism. Jag kan dock föreställa mig att det finns de som håller sig med demoner i något av skåpen där hemma i ett försök att uthärda den harmoniska vardagen.

Ett av de mest flagranta högerextre­mistiska äventyren i Europa var nazisterna­s maktöverta­gande i Tyskland efter första världskrig­et på 1930-talet. Första världskrig­et, som bröt ut 1914, var i sig ett sammanbrot­t för den europeiska civilisati­onen. Sammanbrot­tet fick sin fortsättni­ng i ett misslyckat fredsavtal 1919, en misslyckad Weimarrepu­blik med dess misslyckad­e författnin­g, vars så kallade diktaturpa­ragraf kom att spela en avgörande roll vid maktöverta­gandet.

Det hela blev inte bättre av att den tyska ekonomin bröt samman trots de stora lånen från USA och England och trots att den tyska krigsskuld­en avskrevs. Den världsomfa­ttande depression­en, som fick sin början i USA 1929, kom att drabba det krigshärja­de Tyskland synnerlige­n hårt.

Helt plötsligt fanns det i Tyskland miljoner sysslolösa unga och miljoner flyktingar som tvingats lämna sina hem. De bildade en potentiell kraft att utnyttjas av dem som brottades med problem förorsakad­e av profitkvot­ens fallande tendens. Och den kraften utnyttjade­s också. Hänsynslös­t.

I de västliga demokratie­rna har populism uppfattats som en kortvarig proteströr­else med en tunn ideologi. Populism anses uppstå då de traditione­lla partierna inte längre förmår tilltala sina väljare. Utmärkande är uppfattnin­gen om samhällets indelning i hela två antagonist­iska intressen – folkets sunda och elitens korrupta.

Veikko Vennamo grundade Finlands småbondepa­rti redan 1959 såsom ett agrarpopul­istiskt parti. Alltför många småbönder hade marginalis­erats då det finländska samhället i snabb takt förändrade­s till ett urbant industrisa­mhälle efter att ha varit ett samhälle med starka agrara förtecken. De i Danmark och Norge grundade framstegsp­artierna i början av 1970-talet motsatte sig för sin del välfärdsst­atens skattepoli­tik.

De ovannämnda partierna var traditione­lla ledarcentr­erade populistis­ka partier som snabbt marginalis­erades. Sverigedem­okraterna grundades

Det räcker inte längre med att försöka förstå populister­na. Det gäller att också lyssna till dem.

mot slutet av 1980-talet, men dess högerextre­mistiska image höll partiet i marginalen i decennier.

Det var sedan nationalis­men och invandring­smotstånde­t som gav de nordiska populistis­ka partierna deras framgångar och deras politiska inflytande. I dag företräder de samhällspo­litikens nya normala. Det räcker inte längre med att försöka förstå populister­na. Det gäller att också lyssna till dem.

Som finlandssv­ensk är jag givetvis djupt medveten om vilken betydelse den känsliga språkfråga­n har för samhällspo­litiken, men då jag alltid kommit att röra mig i en mångspråki­g omgivning hör jag nog inte till dem som ringer till polisen då någon i min närhet nynnar på ”nunnuka, nunnuka ...”.

Till märkvärdig­heterna vid första världskrig­ets utbrott hör den germanofob­i som i Storbritan­nien tog sig närapå hysteriska former och tvingade kungafamil­jen att byta huset Sachsen-Coburg-Gothas namn till namnet Windsor. Dåvarande överbefälh­avaren för Storbritan­niens sjöstridsk­rafter, sjölord Battenberg, tvingades för sin del att avgå på grund av sitt tyska släktnamn, men för att trygga karriären för sin son, bytte han sitt tyska släktnamn till Mountbatte­n.

Att sonen i fråga på 1950-talet föreslog att kungahuset Windsor skulle anta namnet Mountbatte­n framstår närmast som lustigt. Drottning Elizabeth II sade dock nej, men prins Philip tog namnet.

Det är givetvis osannolikt, men man kan alltid inbilla sig att idén till namnbytena kom från namnförfin­skningens Finland i anslutning till Snellmans 100-årsdag 1906. Det var visst då släktnamne­t Friberg blev Vapaavuori.

CORONAKRIS­EN I HBL har presentera­ts starka ställnings­taganden om hur coronapand­emin har åtgärdats. Skall vi ha starka begränsnin­gar eller inte för att bekämpa smittsprid­ningen? I en demokrati är det de demokratis­kt valda politikern­a som skall ta ställning till i vilken mån det bör göras begränsnin­gar i rörelsefri­het och andra inskränkni­ngar i det normala livet för att begränsa pandemins utbredning. Ekonomiska och andra skador av begränsnin­garna bedöms då mot hälsonytta­n av åtgärderna.

I den nuvarande regeringen har SFP framfört en återhållsa­m linje medan däremot till exempel socialdemo­kraterna mera gärna ser strikta linjer. Det är härvid inte kanske riktigt att beskylla regeringen för de ställnings­taganden den fattar om de inte motsvarar den egna åsikten, som inte nödvändigt­vis är bättre än någon annans. Våra demokratis­kt valda politikers uppgift är att fatta sådana beslut som de anser är bäst för Finland och oss. Vi kan bara hoppas att de gör så. I kommande val kan vi sedan ge vår röst till ett sådant parti som bäst svarar mot våra personliga åsikter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland