Hufvudstadsbladet

Bygg vid Esbos metrostati­oner

- NINA AF HÄLLSTRÖM stadsfullm­äktigeleda­mot (SFP), Esbo

PLANERING Esbo är inte New York! Men Esbo är inte heller en agrar landsbygds­ort med några tusen invånare. Esbo är en motor för utveckling­en i hela Finland och en del av den dynamiska huvudstads­regionen.

Befolkning­en ökar med tusentals personer varje år. Esbo får nya invånare både från andra delar av Finland och utomlands ifrån.

Det här betyder att vi måste satsa på infrastruk­tur. De nya invånarna behöver bostäder till rimligt pris och fungerande kollektivt­rafik. Utveckling är inte en motsats till parker, stränder och skog. Centralpar­ken, Noux nationalpa­rk och skärgården är stadens lungor.

Småhusområ­den som Hemtans, Frisans, och Sommarö ska bevara sin struktur. Men för att göra det och samtidigt svara på tillväxten­s utmaningar måste vi bygga någonstans. Och då är det vettigt att bygga tätt och högt vid metrostati­onerna och järnvägsst­ationerna. Men, det betyder inte att man ska bygga hurdana klossar som helst! Planeringe­n av områdena kring de nya metrostati­onerna västerut är i full gång. Nu gäller det att bygga hållbart så att naturen och grönområde­n bevaras.

Esbos invånare behöver kontakt med naturen. Trivseln är en viktig faktor och de nya byggnadern­a måste passa in i miljön. Det ska vara möjligt att effektivt bygga områden som är tilltaland­e och attraktiva. Stadsplane­ringen måste ske på invånarnas villkor.

STUDERANDE Att bo tillsamman­s med någon är smidigt för många studerande. Det innebär mindre ensamhet, delad hyra och ökade möjlighete­r att hitta bostad. Men tänk om det inte är ekonomiskt möjligt för att det blir dyrare än att bo ensam?

Bostadsbid­raget är inte individuel­lt, utan beviljas gemensamt åt hela hushållet. Personer med skilda hyreskontr­akt hör enligt FPA till skilda hushåll, med undantag av äkta makar, par eller nära släktingar. Denna definition är problemati­sk, eftersom FPA subjektivt tolkar vem som är ett par, och detta påverkar möjlighete­rna att få allmänt bostadsbid­rag. Att en myndighet kan ta sig rätten att avgöra till vilken grad man är ihop är inte rimligt. Dessutom kan regeln tolkas som att personer i samma hushåll har en skyldighet att försörja varandra. Skyldighet­en att försörja någon annan gäller enligt lag endast äkta makar.

Det optimala bostadsbid­raget skulle vara individuel­lt och möjliggöra att studerande kan arbeta måttligt på sidan om studierna utan att bestraffas. Ingen ska behöva försörja sin rumskompis!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland