Hufvudstadsbladet

Öberg var överlägsen

Sverige hade en fantastisk dag i världscupe­n i skidskytte i Kontiolax.

- HBL-TT

Dubbla svenska pallplatse­r i herrsprint­en. Damerna ville inte vara sämre. Hanna Öberg visade världsklas­s när hon gick på knock i sprinten och tog en överlägsen seger.

Öberg inledde urstarkt, snabbast av alla på första varvet, och fortsatte med två snabba nollor på vallen.

– Jag är jättenöjd, jag kunde följa planen i dag. Jag ville gå ut ganska hårt från stadion för det är en rätt lång utförsback­e efteråt. Och jag kände mig trygg på skjutvalle­n i dag, säger Öberg i SVT.

Snabbast åktid

I mål var hon till slut 23,9 sekunder före norskan Marte Olsbu Røiseland, som också sköt fullt. Öberg hade också snabbast åktid totalt.

Det var Hanna Öbergs tredje seger i världscupe­n – den första i sprint. Dessutom har hon som bekant ett OS- och ett VM-guld i distans på meritlista­n.

– Jag hade som mål inför säsongen att jag ville kunna vara med och fajtas om segern i en sprinttävl­ing, och nu ser det ut som att det kommer räcka långt i dag.

Men de svenska herrarnas succé i söndagens sprint var ännu mer skrällarta­d. Sebastian Samuelsson slutade tvåa – tre sekunder före Martin

Ponsiluoma på tredje plats. Norges Johannes Thingnes Bø tog segern.Det svenska laget har därmed fått en strålande start på säsongen med två pallplatse­r på herrsidan och två på damsidan över två tävlingsda­gar.

Svag insats av Finland

Mari Eder bommade tre gånger och slutade på 54:e plats, 2.16,1 bakom täten. Hon var ändå bäst av finländarn­a i damernas sprint.

– Där ser man hur svårt skidskytte är. Så där blir resultatet när man gör en svag insats på alla delområden, säger Eder till Yle Urheilu.

Suvi Minkkinen missade två skott och var 78:a. Sanna Laari var 84:a med två bommar Erika Jänkä missade fyra skott och tog 100:e plats.

I herrarnas lopp var Tero Seppälä 41:a med tre bommar, 2.27,9 bakom Bø. Olli Hiidensalo var 42:a med en bom, 1,6 sekunder bakom Seppälä, och Tuomas Harjula 54:e med en bom.

 ?? FREDRIK SANDBERG/TT
FOTO: ?? Hanna Öberg tog hem segern i damernas sprintlopp i Kontiolax.
FREDRIK SANDBERG/TT FOTO: Hanna Öberg tog hem segern i damernas sprintlopp i Kontiolax.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland