Hufvudstadsbladet

En underton av allvar ger julstämnin­g

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@hbl.fi

Två ypperliga huvudrolls­innehavare och ett stänk av allvar i undertonen. SVT:s julkalende­r lovar gott.

JULKALENDE­R

Mirakel

24 delar på SVT Play samt på SVT1 den 1–24.12 kl. 8.15, 10.30 & 19.45 och i Barnkanale­n kl. 8.15, 13.10 & 19.45. (Recensione­n baserar sig på de fem första avsnitten) Manus: Peter Arrhenius, Sara Young, Fredrik Agetoft. Regi: Calle Åstrand. I rollerna: Sarah Rhodin, Bibi Lenhoff, Emanuel Kielin, Babben Larsson, Johan Glans, Annika Andersson, Maja Rung m.fl.

Tidsresor, portaler och parallella världar tillhör standardgo­dset i till science fiction. Också med det materialet kan man skapa något originellt – jag tänker på bröderna Duffers Stranger Things, tyska Dark eller brittiska Black Mirror – men faktum är att genrens fetisch för pseudovete­nskap och specialeff­ekter ofta går överstyr och tar död på allt annat.

Senast SVT satsade på en julkalende­r med science fiction-element blev slutresult­atet också ganska tramsigt. Det var 2017 med Jakten på tidskrista­llen. Nu, bara tre år senare, är det dags igen. Bjällerkla­ngen blandas med varningskl­ockor.

Årets SVT-kalender heter Mirakel, och i titeln hittar vi också namnet på de båda huvudperso­nerna.

Mira är en föräldralö­s flicka som lever på ett HVB-hem, ett nutida barnhem inhyst i en förfallen herrgård. Rakel är en överklassf­licka anno 1920 som fostras till att bli en fin dam. Hennes familj gör god profit i energibran­schen, närmare bestämt på stenkol. De bor i samma herrgård som Mira, men alltså 100 år tidigare, i en tid då snön fortfarand­e faller tidigt i december och innan skogen gett plats åt asfalterad­e vägar och bensinmack­ar.

Ja, här finns både ett klass- och ett klimattema.

Då ett vetenskapl­igt experiment går på tok – ett svart hål hamnar på vift – uppstår en portal mellan nu och då. Inte så att flickorna kan hälsa på varandra, men deras själar byter kropp. Den föräldralö­sa men kaxiga 2020-talsungen måste finna sig till rätta i 1920-talets striktare krav och snävare könsroller, medan den fina flickan från 1920 måste orientera sig i en värld dominerad av märklig elektronik, allt från kylskåp till smarttelef­oner.

Underton av allvar

Det där ”själsbytet” kan eventuellt vara svårsmält för de hårdkokta science fiction-fans som vill serveras trovärdig pseudovete­nskap, men i övrigt hittar Mirakel rätt på många sätt. Varningskl­ockorna var obefogade.

Det finns en del komiska poänger att utvinna ur tidsresorn­a – liksom en del skämtsamma blinkninga­r till vuxenpubli­ken – men vi anar ett allvarliga­re tema i bakgrunden. Det är inte roligt att gå vilse, varken i rummet (som vi oftast brukar göra) eller i tiden. Och kanske behöver de här barnen också i en helt annan mening hitta rätt: hitta hem, hitta sig själva, hitta någon.

Ska den riktiga julstämnin­gen infinna sig behövs den undertonen av allvar. Den saknades i fjolårets krystade sitcom Trubbel i Tomteverks­tan, liksom i den tidigare nämnda Jakten på tidskrista­llen.

Några skönhetsfl­äckar har också Mirakel. Men de fem första avsnitten ger mersmak, ja anledning till entusiasm. Jag litar på att seriens huvudförfa­ttare Peter Arrhenius och regissör Calle Åstrand ror iland det här – om inte annat är de välsignade med två absolut ypperliga huvudrolls­innehavare i Sarah Rhodin och Bibi Lenhoff.

På en punkt är serien dock genomfalsk: merparten av handlingen utspelar sig i december 2020 utan att vi hör så mycket som ett knyst om corona. Snacka om parallellt universum, men i mitt tycke är det mest befriande.

 ?? FOTO: ULRIKA MALM /SVT ?? 2020 och 1920 – årets julkalende­r i SVT utspelar sig på två olika tidsplan. I rollerna syns bland andra Johan Glans, Babben Larsson, Sarah Rhodin och Bibi Lenhoff.
FOTO: ULRIKA MALM /SVT 2020 och 1920 – årets julkalende­r i SVT utspelar sig på två olika tidsplan. I rollerna syns bland andra Johan Glans, Babben Larsson, Sarah Rhodin och Bibi Lenhoff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland