Hufvudstadsbladet

Buu-klubben bjuder på en studiokale­nder

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

Årets Buu-klubbskale­nder är en spinoff på programmet Superhjälp­arna med Plåstret i huvudrolle­n.

Superjul är producerat av Buuklubben­s redaktörer och avsnitten är inspelade i Superhjälp­arnas studio som julpyntats. Målgruppen för de knappa fyra minuter långa avsnitten är de lite yngre tittarna.

– Fast i praktiken brukar våra kalendrar ha en väldigt bred målgrupp, allt från småttingar­na till äldre pensionäre­r som också ser på dem. Det har att göra med att julen är en tid som förenar oss även om primärpubl­iken kanske är femtill sjuåringar, säger skådespela­ren Gert Sabel som både skrivit manus och spelar Plåstret.

Pandemin har präglat årets produktion så att man undvikit att samla alla Buu-klubbsleda­re i studion samtidigt. I stället är Plåstret i studion tillsamman­s med en programled­are åt gången. I själva innehållet märks däremot inte pandemin.

– Huvudsaken är att roa, att bjuda på något roligt som kan vara lite vad som helst i de olika avsnitten, som en liten sång, trolleri eller andra överraskni­ngar, säger Sabel.

Minst trettio år gammal

Plåstret har figurerat i Svenska Yles barnproduk­tioner åtminstone sedan början av nittiotale­t. Sabel tog över som Plåstret efter Mischa Hietanen i slutet av 00-talet. Och före honom stod Anders Engström bakom handdockan.

Förutom Superjul visar Buuklubben också SVT:s julkalende­r Storm på Lugna gatan från 2018 med bland andra Lena Philipsson och Johan Rheborg i rollerna. ”Här finns mycket: knasiga vuxna, ett tävlingsel­ement, ett barngäng som löser ett mysterium kring stölder av julprydnad­er, lite preteenrom­antik samt urmysiga villamiljö­er både inomhus och utomhus. Ändå förblir vuxenhjärt­at tämligen oberört. Hos barnen lär däremot humorn gå bättre hem”, skrev Malin Slotte i sin recension för två år sedan.

Buu-klubben repriserar även Bärtils jul från 2006.

Buu-klubbens julkalende­r sänds kl. 18.00 på Yle Fem och på Barnens Arena varje dag i december fram till julafton.

 ?? FOTO:ÅSA SVARVAR ?? Plåstret (Gert Sabel) tillsamman­s med Ann-Catrin Virkama, Jontti Granbacka och Peter Österman.
FOTO:ÅSA SVARVAR Plåstret (Gert Sabel) tillsamman­s med Ann-Catrin Virkama, Jontti Granbacka och Peter Österman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland