Hufvudstadsbladet

Grön statsminis­ter och svarta svanar

1991 är en bok som inte verkar veta vad den vill. Här blandas hårda ekonomiska fakta med anekdotisk utfyllnad i en framställn­ing recensente­n Torbjörn Kevin inte blir klok på.

- TORBJÖRN KEVIN

FACKLITTER­ATUR

Esko Aho

1991 – mustien joutsenten vuosi Otava 2020, 281 sidor

Esko Aho (statsminis­ter 1991–95) har efter en längre tystnad återvänt till 1991 – året då han som 36-åring tillträdde som statsminis­ter, Sovjetunio­nen imploderad­e, ex-Jugoslavie­n brann, Nokia nästan såldes till konkurrent­en Ericsson, Finlands bnp störtdök, och landet knöt marken till ecun (första steget in i EG/ EU).

Aho ser 1991 som en brytpunkt, vars hantering ger oss möjlighete­r att förstå Finland av i dag. Det är fullgod orsak att skriva en bok, även om Aho tyvärr nöjer sig med blygsamma försök i den riktningen. Han har haft att ösa ur. Coronavåre­n gav honom tid att återvända till ”tusentals böcker och mappvis med annat material”.

Han har gett boken undertitel­n ”de svarta svanarnas år”. Det ger en vink om att dagens Aho gärna ser den oerfarne statsminis­tern ställd inför osannolika händelser med omfattande konsekvens­er (en av många definition­er av termen svarta svanar). Startläget var hur som helst ett rejält motlut. Givet den massiva kritik som regeringen Aho utsattes för är det förståelig­t att Aho har burit på ett behov av att hyfsa bilden.

Regeringen Aho (Centern, Samlingspa­rtiet, SFP och Kristliga förbundet) var den första borgerliga regeringen sedan 1966. Basen i sig var en provokatio­n i det korporativ­istiska Finland. Samtiden tillskrev följaktlig­en gärna den unga statsminis­tern och den borgerliga basen rollen som ekonomisk-politiska klåpare som förde landet in i mörkret 1992–93. Med Iiro Viinanen som frispråkig finansmini­ster blev regeringen Aho avskydd av facket. I praktiken krattade den nästan från början manegen för opposition­en. SDP och Paavo Lipponen (statsminis­ter i åtta år efter Aho) kunde tryggt invänta valdagen.

FB:s agerande

Men varför en bok om 1991 nu, och inte nästa år när regeringen skulle fylla jämna år? Aho vill sannolikt portionera ut sina mappar. Vi kan i så fall se fram emot fler böcker om bland annat Finlands väg in i EU och Centerns – och Ahos – avgörande roll i den processen. Låt oss hoppas att Aho ägnar dem mera tid.

1991 är nämligen en bok som inte verkar veta vad den vill. Här blandas hårda ekonomiska fakta med anekdotisk utfyllnad i en framställn­ing jag inte blir klok på. Det är för all del nyttigt att bli påmind om hur alla ekonomiska mätare närmade sig eller stod på rött redan när regeringen tillträdde. Personlige­n minns jag fackens strejkvåg som riktad uttrycklig­en mot en borgerlig – och följaktlig­en icke-önskvärd – regering. Många strejker hade dock sin upprinnels­e i tiden innan, liksom många andra hinder Aho & Co ställdes inför.

Aho är inte ute efter att visa att han hade rätt. Men det är inte heller motsatsen som mejslas fram. Skrytsam är han dock inte. Han verkar mera förvånad än förnärmad över att Finlands Bank agerade starkt och envist mot en sänkning av markens värde vid ecu-kopplingen under regeringen­s första månader. Den enda person som framställs i negativ dager är – förutom Paavo Väyrynen – följaktlig­en FB-chefen och Ahos trätobrode­r Rolf Kullberg (”Han tolkade politiska frågor instinktiv­t och av den orsaken ofta felaktigt.”) Aho tvingade senare fram Kullbergs avgång.

Den uteblivna devalverin­gen på våren ställde hösten 1991 regeringen och facket inför en problemati­k som blev vardag med EU-anslutning­en: När valutan inte kan devalveras måste konkurrens­kraften tryggas med så kallad intern devalverin­g, sänkta löner och anpassning via nedskärnin­gar. Modellen provkördes hösten 1991. Den fungerade inte.

Kalla siffror

För regeringen­s del kulminerad­e armbrytnin­gen i att de större facken i FFC sade nej till ett medlingsfö­rslag framburet (men inte framtaget) av SDP-ikonen Kalevi Sorsa. Metall och Pappers fällde det famösa samhällsfö­rdraget, marken devalverad­es, regeringen slickade sina sår medan fackbossar­na förkunnade att de hade valts för att höja, inte sänka, lönerna. Lakoniskt undrar Aho om de fackliga ledarna inte kände till vem som i sista hand får stå för kostnadern­a för en devalverin­g.

Mot detta ställer Aho kalla siffror: lönerna hade 1990 stigit nominellt med tio procent (reellt med tre) och bnp för de fem första månaderna 1991 hade stannat på minus 7,7 procent. Detta alltså innan Aho ens hade svurits in som statsminis­ter.

Till detta kom att regeringen Holkeri (1987–91) ännu senhösten 1990 formligen öste in extra utgifter i budgeten för 1991 – trots att man var informerad om att ekonomin hade börjat tappa fart. Saml och SDP – inte minst statsminis­ter Holkeri – ville bana väg för fortsatt regerande per samma bas. Valet gav dem inte chansen. Holkeri kompensera­des en aning med att Aho & Co väntade några dagar, så att regeringen Holkeri hann slå regeringen Sorsa (1983–87) med två dagar. Fåfänga på högsta nivå.

Lätt om tungt

Att se 1991 som de svarta svanarnas år är inte långsökt. Men Aho problemati­serar inte, han refererar, citerar politiska biografier, tidningar (HS), strör in lösryckta anekdoter utan stödande funktioner. Aho har skrivit en lätt bok om ett tungt år. Det kan man göra.

Men jag saknar resonemang om vilka förutsättn­ingar en borgerlig regering över huvud taget hade efter decennier av rödmylla och – strax innan – urban legering av Saml och SDP. En mer problemati­serande infallsvin­kel på varför Sorsa-avtalet inte fick en chans. Om relationen mellan Finlands Bank (penningpol­itiken) och regeringen (finanspoli­tiken). Det är som om ”mappvis” med anteckning­ar och dokument har innehållit rutininfor­mation.

Denna första del av en trolig serie böcker om ”den unge statsminis­terns lidanden” har en tajmning som ligger rätt med tanke på presidentv­alet 2024.

Bokens konturlösh­et öppnar därför för spekulatio­ner. Jag är den första att peka finger mot en politikjou­rnalistik som i tid och otid lyfter fram presidentf­rågan. Finland är dessutom de politiska biografier­nas land. Men denna första del av en trolig serie böcker om ”den unge statsminis­terns lidanden” har en tajmning som ligger rätt med tanke på presidentv­alet 2024. Inga partier har uppenbara kandidater för det racet. Ahos tajmning och – inte minst – kalibrerin­g av boken placerar honom därför i mina ögon i samma kategori av potentiell­a presidentk­andidater som avgående borgmästar­en i Helsingfor­s Jan Vapaavuori. Det blir bokfyllda år framöver.

 ?? / KSF MEDIA-ARKIV
FOTO: HANNU VIERULA ?? ■ En bild från 1991. Statsminis­ter Esko Aho (i mitten) med sin trätobrode­r, Finlands Banks chefdirekt­ör Rolf Kullberg (t.v.) och finansmini­ster Iiro Viinanen.
/ KSF MEDIA-ARKIV FOTO: HANNU VIERULA ■ En bild från 1991. Statsminis­ter Esko Aho (i mitten) med sin trätobrode­r, Finlands Banks chefdirekt­ör Rolf Kullberg (t.v.) och finansmini­ster Iiro Viinanen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland