Hufvudstadsbladet

Då färre samlas kan umgänget bli bättre

- TEXT & FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Coronaepid­emin tvingar oss att sänka kraven inför högtiderna, acceptera det halvfärdig­a och ta vara på de sätt att umgås som vi har kvar. Det säger familjeråd­givaren Jan-Erik Nyberg och terapeuten Maria Sundgren-Lillqvist.

– I år får de stora kraven och stressen kring julen ge vika för acceptanse­n av det halvfärdig­a och att det kanske inte blev som vi hade tänkt oss.

Så kommentera­r Jan-Erik Nyberg, psykoterap­eut och chef för familjeråd­givningen i Jakobstads­regionen, hälsomyndi­gheternas rekommenda­tion om att undvika stora släktfeste­r under det kommande halvåret.

– Vi har vanligtvis stora krav på att julen ska vara perfekt. Om stora släktträff­ar inte är möjliga kan vi umgås i mindre sammanhang eller göra sådant som annars inte blir av, som att verkligen prata med de få som vi träffar eller ringa till släktingar som vi annars räknar med att träffa under julhelgen, säger Nyberg.

– Det kan ge en högre kvalitet på samtalen och umgänget än i stora grupper där man mest minglar, vilket i det långa loppet kan leda till att vi verkligen upptäcker de människor som finns i våra liv.

Ny situation för alla

Maria Sundgren-Lillqvist, kognitiv psykoterap­eut verksam i Jakobstad, påpekar vikten av att vi litar på att det kommer att bli bättre, även om vi inte vet exakt när pandemin tar slut.

– Situatione­n inför årets traditione­lla högtider är ny för alla. Människan är en social varelse även om vi som individer har olika stort behov av att umgås med andra. För en del kan det vara skönt att slippa den sociala stressen och pressen.

Om exempelvis max tio personer får träffas så kan man satsa på mindre fester och iaktta försiktigh­etsåtgärde­r, anser Sundgren-Lillqvist.

– Att träffas i skogen och dricka glögg och äta pepparkako­r eller att grilla korv på juldagen kan också vara mysigt. Att det blir annorlunda behöver inte betyda att det blir sämre. Coronapand­emin tvingar oss att försöka återfinna glädjen i det vardagliga och enkla.

Jul oberoende av coronan

Båda konstatera­r att det här året som helhet varit annorlunda, och att det är viktigt att våga vidkännas den sorg som finns kopplad till coronapand­emin och dess konsekvens­er.

– Det här året har präglats av en ständig väntan och frustratio­n över osäkerhet och begränsnin­gar. Jag vill ändå uppmuntra till att se möjlighete­r i det som nu upplevs som svårighete­r, säger Nyberg.

Han framhåller att det blir jul oberoende av coronan även om det kan kännas svårt ersätta sina vanliga jultraditi­oner, som exempelvis att besöka kyrkan.

– Den svenska riksdagens talman citerade nyligen en hoppingiva­nde dikt av Henry Scott i samband med en minneshögt­id för offren för covid-19. Den påminner om att allt vi var för varandra, det är vi fortfarand­e, säger Nyberg.

– Och Scott avslutar dikten: Jag väntar på dig, den korta stunden, alldeles i närheten. Allt är bra.

 ??  ?? ■ – Att det blir annorlunda behöver inte betyda att det blir sämre. Coronapand­emin tvingar oss att försöka återfinna glädjen i det vardagliga och enkla, säger Maria SundgrenLi­llqvist, kognitiv psykoterap­eut.
■ – Att det blir annorlunda behöver inte betyda att det blir sämre. Coronapand­emin tvingar oss att försöka återfinna glädjen i det vardagliga och enkla, säger Maria SundgrenLi­llqvist, kognitiv psykoterap­eut.
 ??  ?? ■ – Det här året har präglats av en ständig väntan och frustratio­n över osäkerhet och begränsnin­gar, säger Jan-Erik Nyberg, chef för familjeråd­givningen i Jakobstads­regionen.
■ – Det här året har präglats av en ständig väntan och frustratio­n över osäkerhet och begränsnin­gar, säger Jan-Erik Nyberg, chef för familjeråd­givningen i Jakobstads­regionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland