Hufvudstadsbladet

Björn ”Nalle” Lindqvist

-

● Ålder: Fyller 82 i december.

● Yrke: Kock, krögare, pensionär och samlare.

● Familj: Två döttrar, sex barnbarn.

● Bor: Köpte stationshu­set i Skogböle år 2000 och flyttade in dit 2003.

● Aktuell: Pensionera­de radioredak­tören Kjell Ekholm har tidigare skrivit de musikrelat­erade böckerna Gnägget på Saltören (2015) och De gyllene åren (2019). Den tredje boken handlar uteslutand­e om restaurang­och samlarlege­nden Nalle Lindqvist och utkom den 25 november.

● 1963 öppnade Nalle Lindqvist Grillen där han introducer­ade pommes frites, tillverkad­e i Ekenäs första fritös.

● Krögare på riktigt blev han när han tog över restaurang Gästis. I början av 1970-talet gick det undan. Nalle Lindqvist startade diskoteket Gnägget vid gästhamnen, tog över hotelloch restaurang­verksamhet­en vid Socis i Karis, Fiskars Wärdshus och sommarrest­aurangen Knipan.

● – Knipan var kronjuvele­n för en krögare i Ekenäs. Inte minst för mig, eftersom pappa Knut drev restaurang­en några år på 1950-talet, säger Nalle Lindqvist och berättar om när Zarah Leander uppträdde där med sin

make Arne Hülphers vid pianot.

● I mitten av 1980-talet revs Gästis. Nalle gav sig in i ett restaurang-, hotell- och museiproje­kt i mångmiljon­klassen. En hyresskuld startade en kedjereakt­ion som fick imperiet på fall, och staden överlät Knipan till en annan krögare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland