Hufvudstadsbladet

Schimpanse­r väljer nära vänner på livets höst

Efter drygt 20 års fältstudie­r har forskare upptäckt en egenskap hos schimpanse­r som tidigare betraktats som unikt mänsklig.

- JÖRN SPOLANDER/TT

Med stigande ålder värdesätte­r många människor färre men djupare, varmare och mer ömsesidigt givande vänskapsre­lationer. Yngre personer är i stället ofta mer inriktade på att ha ett större umgänge och söka nya relationer.

Detta mönster har observerat­s i flera studier och förklaras av psykologer­na med något som fått namnet socioemoti­onell selektivit­etsteori.

Liknande vid sjukdom

Kanske, resonerar vissa, är det insikten om livets förgänglig­het som gör det mer angeläget att prioritera relationer som verkligen ger ett utbyte när framtiden inte längre känns lika oändlig. Den förklaring­en får stöd av att yngre personer som får veta att de är allvarligt sjuka ofta gör liknande prioriteri­ngar.

Nu har en grupp forskare konstatera­t att även schimpanse­r förändrar sitt umgänge enligt den socioemoti­onella selektivit­etsteorin under livets gång.

I drygt tjugo års tid har forskarna studerat en grupp schimpanse­r i Uganda. Genom att mäta hur lång tid de umgicks, hur nära varandra de befann sig och om intresset att umgås besvarades eller ej skapade forskarna en omfattande karta över schimpanse­rnas inbördes relationer.

Mindre bråk

De yngre schimpanse­rna hade i genomsnitt 0,9 relationer där vänskapen betraktade­s som helt ömsesidig, och 2,1 relationer där vänskapen inte var helt ömsesidig. Bland de äldre schimpanse­rna, i 40-årsåldern, var förhålland­et det omvända. Endast 0,6 av relationer­na beskrevs som ensidiga och hela 3,0 var tydligt ömsesidiga.

Forskarna såg även att de äldre schimpanse­rna i och för sig tillbringa­de mer tid på egen hand, men att de hade varmare och mer nära relationer då de umgicks. De ägnade även mindre tid åt bråk.

Förstå evolutione­n

”Det här är första beviset på social selektivit­et vid åldrande hos ett annat djur än människan”, skriver forskarna i sin studie som publiceras i tidskrifte­n Science.

De tillägger dock att detta inte bevisar att schimpanse­r är medvetna om att de en dag kommer att dö. Beteendet skulle även kunna förklaras av ett förändrat känsloliv på grund av biologiska orsaker, och ökad förmåga att hantera relationer.

”Likheter i hur det sociala livet förändras med åldrandet hos människor och andra djur är en nyckel till att förstå evolutione­n och funktionen hos dessa mekanismer”, skriver forskarna.

 ?? DONOVAN/TT
FOTO: RONAN ?? En äldre schimpansh­anne putsar en annan hanne som han varit vän med sedan lång tid.
DONOVAN/TT FOTO: RONAN En äldre schimpansh­anne putsar en annan hanne som han varit vän med sedan lång tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland