Hufvudstadsbladet

Dyster finländsk skidhelg

Första gången på hur länge som helst som Finlands herrlag håller högre nivå än damerna.

- MARCUS LINDQVIST Reporter marcus.lindqvist@hbl.fi

Utan Ristomatti Hakola och Joni Mäki kunde det ha blivit tidernas magplask. Under de senaste åren har publiken i Ruka blivit bortskämd med framgångar, men den här gången fick åskådarna stanna hemma, och de gick inte miste om särskilt mycket.

För ett par år sedan talade landslagsl­edningen om att lägga om träningen, satsa mer på intensitet och träna mer i grupp för att i framtiden undvika ett likadant fiasko som sprinterna i VM i Seefeld. I våras gav skidförbun­det också ut en ny handbok med riktlinjer för att träna i olika åldrar.

Damerna får underkänt

I fredagens sprint tog Katri Lylynperä 19:e plats, medan Kerttu Niskanen var 20:e snabbast. Det måste förstås vara underkänt i alla kategorier. Bland herrarna var Ristomatti Hakola åtminstone åtta och Joni Mäki elva.

Det är klart som korvspad att det inte går att förvandla vuxna skidåkare till suveräna sprintrar om de tränat fel i de kritiska skedena av sin utveckling. Snabbhet, teknik och explosivit­et är egenskaper som borde finslipas innan man fyllt tjugo. Uthållighe­t kan man träna senare. Sveriges exempel visar att duktiga sprintrar nästan alltid kan bli bra distansåka­re. Tvärtom är svårare.

Redan i ett par års tid har Finland varit helt beroende av Pärmäkoski och Iivo Niskanen. Pärmäkoski var länge sjuk inför säsongstar­ten och bokstavlig­en en skugga av sig själv i Ruka. Hon var 33:a i lördagens klassiska lopp och det är faktiskt sex år sedan hon haft en lika dålig placering i ett distanslop­p i världscupe­n. Klokt att åka hem i förtid.

Iivo Niskanen har haft ryggbesvär och var missnöjd över sin form i helgen. Så där grymt oroad går det inte att vara ännu, han var trots allt femma både under lördagen och under söndagen, och bara 3,7 sekunder bakom tredje plats i lördagens klassiska lopp. I Ruka 2018 var han sjua i det klassiska loppet och vann senare under vintern VM-brons.

Men bakom dem är det ett tomrum. Kerttu Niskanen visade att hon är på väg tillbaka efter tre svåra säsonger. Ser ut att fungera bra med fästmannen Juho Mikkonen som tränare. Men det är en bit till pallplacer­ingarna.

Mäki och Hakola gav hopp

Joni Mäki tog sina bästa placeringa­r i ett distanslop­p världscupe­n när han följde upp lördagens 17:e plats med 11:e plats i jaktstarte­n. Ristomatti Hakola var nära sina bästa placeringa­r i världscupe­n när han klättrade från elfte till tionde plats under söndagen. Han hara som bäst varit nia i ett distanslop­p.

Förutsatt att det blir ett skid-VM i vinter kan Finland ha ett hyfsat lag i herrstafet­ten. Perttu Hyvärinen har säkert rum att förbättra, han var 22:a under söndagen, och då ser det redan bättre. Första gången på hur länge som helst som Finlands herrlag håller högre nivå än damerna.

Förutom Niskanen hade Finland två damer bland de trettio bästa. Laura Mononen var 2.29,5 och Jasmi Joensuu 3.15,1 bakom Therese Johaug i mål. Det skulle ju inte vara en katastrof om Finland skulle ligga i Sydeuropa, men för ett land med hyfsade traditione­r i skidsporte­n är det en fullständi­g härdsmälta.

Får en att fundera om man gör någonting rätt överhuvudt­aget i Finland. De största talangerna har inte gått framåt alls, Eveliina Piippo var 64: a under lördagen och åkte hem. Johanna Matintalo var inte heller bland de trettio bästa. Anita Korva var inte ens med i Ruka.

Osäkert också för Norge

Framgångar­na går förstås alltid lite i vågor. Utan Therese Johaug skulle Norge inte haft mycket att visa upp på damsidan i Ruka. Ingvild Flugstad Østberg står över hela säsongen och Heidi Weng åkte hem på grund av sin coronaskrä­ck.

Johaug är ett kapitel för sig. Ser ut som att hon bara blivit mera motiverad av de unga svenskorna som utmanar henne. Återstår att se om det fortsätter likadant hela vintern, eller om Frida Karlsson och Ebba Andersson kommer närmare i vinter.

I ett skede såg det ut som att Norges hela lag skulle bli avstängt från Ruka på grund av ett positivt covidtest. Det visar på hur svag is det internatio­nella skidförbun­det FIS balanserar med sin ambitiösa tävlingska­lender. Utan stornation­erna Norge, Sverige, eller Ryssland skulle det vara helt löjligt att ordna en deltävling i världscupe­n. Lär vara en tidsfråga innan det händer.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ??
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA ?? Ristomatti Hakola och Joni Mäki överträffa­de förväntnin­garna i Ruka.
FOTO: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA Ristomatti Hakola och Joni Mäki överträffa­de förväntnin­garna i Ruka.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland