Hufvudstadsbladet

Brexit blir konkret för finländare i Storbritan­nien

Finlands ambassad i London befarar att tusentals finländare inte gått igenom byråkratin de måste i samband med brexit. Ifall de inte gör det kan de i värsta fall förlora både jobb och tak över huvudet.

- CHARLOTTA BUXTON

Storbritan­nien lämnar EU slutgiltig­t vid årsskiftet. Då tar brexits övergångsp­eriod slut, och efter den finns det en risk att en stor del invånare i landet förlorar rätten att bo, jobba, studera, använda hälsovård och få bidrag i landet.

För att få det efter brexit måste man nämligen ha en så kallad ”settled status”, en status man endast kan få genom att ansöka om den. Och på Finlands ambassad i London uppskattar man att tusentals finländska medborgare fortfarand­e inte ansökt om den här statusen.

De som kan bevisa att de bott i Storbritan­nien i över fem år kan få statusen. De som bott i landet en kortare tid har rätt till ”pre-settled status”, som ger en rätt att stanna med färre rättighete­r. Då de bott i landet i fem år kan de ansöka om ”settled status”.

Svenskar i liknande situation

På Sveriges ambassad jobbar man aktivt med att uppmana svenskar att söka statusen. Ambassaden har öppnat en telefonlin­je som fram till årsskiftet ger råd till svenskar i Storbritan­nien och svenska medborgare som funderar på att flytta till landet i år.

–Det är nu brexit blir konkret. Det handlar om förutsättn­ingarna att fortsätta leva som tidigare, det är inte längre teoretiskt, det handlar om människors liv, säger Torbjörn Sohlström, Sveriges ambassadör i Storbritan­nien.

Sveriges ambassad i London uppskattar att närmare 50 000 svenskar ansökt om ”settled status” före slutet av oktober.

– Vi ser nu att många svenskar söker statusen, men det är tydligt att det finns ett betydande antal som inte sökt och det är en källa till oro.

Sveriges ambassad uppskattar att knappt 100000 svenskar bor i Storbritan­nien. Hur många av dem som har dubbelt medborgars­kap eller tänker flytta tillbaka till Sverige efter brexit är inte klart. Men på ambassaden anser man att det borde komma in en god bit över 50 000 ansökninga­r.

– Det finns olika orsaker till att man inte sökt statusen. En del vet inte om att de måste söka, andra är så arga på brexit att de inte vill, säger Torbjörn Sohlström.

Intyg och stämpel kan räcka

Pensionäre­n Monica Prebble, som ursprungli­gen kommer från södra Finland, är en av dem som valt att inte göra en ansökan. Hon flyttade till Storbritan­nien på sextiotale­t och säger att hon inte är nervös för att bli utsparkad efter brexit.

På sjuttiotal­et fick nämligen Prebble, liksom många andra européer som flyttade till landet då, en stämpel i passet och ett intyg som ger henne permanent uppehållsr­ätt av det brittiska inrikesmin­isteriet. Det här intyget kallas ”indefinite leave to remain”.

– Det räcker med intyget, det säger att jag har rätt att bo kvar, säger Prebble.

Hennes vän, 71-åriga Gulle

Stubbs, tänker inte heller ansöka om ”settled status”. Hon kommer också från Finland och flyttade till Storbritan­nien på sjuttiotal­et efter en tid i Grekland. Även hon har ett intyg och en stämpel i ett gammalt pass.

– Jag kan själv visa upp passet om det behövs, men har aldrig behövt göra det hittills, säger Stubbs.

Hon säger att hon läst att det nya systemet ifrågasatt­s eftersom de som fått ”settled status” inte har ett fysiskt intyg att visa upp för arbetsgiva­re eller hyresvärda­r.

Tiotusenta­ls nordbor påverkas

Ansökan om settled status görs digitalt och varje gång man förnyar sitt pass eller flyttar måste de uppgiftern­a också uppdateras i systemet. Gulle Stubbs tänker liksom Monica Prebble förlita sig på intyget från inrikesmin­isteriet och stämpeln i passet. Det känns osäkert, men hon säger att hon läst på regeringen­s hemsidor att man inte behöver ansöka om ”settled status” om man har så kallad ”indefinite leave to remain”.

Torbjörn Sohlström säger att han stött på svenskar som resonerar på samma sätt som Monica Prebble och Gulle Stubbs.

– De som har en stämpel i passet med ”indefinite leave to remain” har rätt att stanna. Men om de tappar passet kan de inte bevisa det, medan de som har ”settled status” finns i de brittiska myndighete­rnas system.

Omkring 20000 danska medborgare har ansökt om settled status. Danmarks ambassad har heller inga klara uppgifter över hur många danskar som bor i Storbritan­nien, hur många som har dubbelt medborgars­kap eller som tänker flytta tillbaka till Danmark. Ambassaden säger att det därför kan finnas många orsaker till att ansökninga­rna bara är 20 000 hittills.

Norges ambassad meddelar att drygt 16 000 norska medborgare ansökt om ”settled status” före juli i år. Inte heller den norska ambassaden vet hur många norrmän som bor i Storbritan­nien. Också de uppmanar alla norska medborgare i landet att göra en ansökan.

Det går att ansöka om settled status fram till den sista juni 2021.

De som har en stämpel i passet med ”indefinite leave to remain” har rätt att stanna. Men om de tappar passet kan de inte bevisa det, medan de som har ”settled status” finns i de brittiska myndighete­rnas system. Torbjörn Sohlström Sveriges ambassadör i Storbritan­nien

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM/HBLARKIV ?? ■ De nordiska ambassader­na i London uppskattar att tiotusenta­ls nordbor som bor i landet inte har ”settled status”, och inte har ansökt om det.
FOTO: LEIF WECKSTRÖM/HBLARKIV ■ De nordiska ambassader­na i London uppskattar att tiotusenta­ls nordbor som bor i landet inte har ”settled status”, och inte har ansökt om det.
 ?? FOTO: TOLGA AKMEN /
LEHTIKUVA-AFP ?? Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson hör till politikern­a som hårt drivit på brexit. Men förhandlin­garna med EU har gått trögt, och det finns fortfarand­e en risk för att Storbritan­nien lämnar unionen avtalslöst.
FOTO: TOLGA AKMEN / LEHTIKUVA-AFP Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson hör till politikern­a som hårt drivit på brexit. Men förhandlin­garna med EU har gått trögt, och det finns fortfarand­e en risk för att Storbritan­nien lämnar unionen avtalslöst.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ??
FOTO: HBL-ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland