Hufvudstadsbladet

Tv-serie om schack gör succé

The crown har fått se sig slagen av en annan drottnings­erie i höst – The queen’s gambit, en serie som inte bara är en av Netflix mest sedda just nu, utan också fått försäljnin­gen av schackspel att skjuta i höjden.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

Kan man göra fängslande drama om schack? Är det ens tv-mässigt? Svaret är: man kan och det är! Miniserien The queens gambit med Anya Taylor-Joy i huvudrolle­n är höstens osannolika tv-succé.

DRAMASERIE The queen’s gambit

7 delar på Netflix (serien recenseras i sin helhet). Manus och regi: Scott Frank efter Walter Tevis roman. I rollerna: Anya Taylor-Joy, Bill Camp, Moses Ingram, Isla Johnston m.fl.

The crown i all ära, men Netflixser­ien om den brittiska drottninge­n får se sig slagen av en serie om helt andra drottninga­r, The queen’s gambit, en serie om schack. Den är inte bara en av de mest sedda serierna på Netflix just nu, utan strömnings­tjänsten uppger att den är dess mest sedda minidramas­erie någonsin. Den första månaden ska över sextio miljoner hushåll ha sett televiseri­ngen av Walter Tevis roman med samma namn från 1983. För manus och regi står Scott Frank, liksom Tevis en hängiven schackspel­are.

Det är fråga om en uppväxtski­ldring som tar oss till schackens värld via hjältinnan Beth Harmon (Anya Taylor-Joy), en föräldralö­s flicka som hamnar på barnhem där hon visar sig ha en briljant begåvning för brädspelet. Serien följer henne under hennes uppväxt på sextiotale­t, då hon avancerar genom schackmäst­erskapens olika nivåer mot världstopp­en.

Själv sin värsta fiende

Anya Taylor-Joy gestaltar Beth med fängslande närvaro och en intensitet i blicken som döljer en hel del ilska. Hon är den ensamma hjältinnan som möter en hel del sexism i en helmanlig värld, men det är hon själv som är sin värsta motståndar­e och fiende. Hennes akilleshäl är hennes missbruksp­roblem som samtidigt gör henne sårbar och mänsklig och möjlig att relatera till för tittaren.

På ett plan är det en klassisk hjältehist­oria vi bjuds på; i Beth Harmon har serien en hjälte där superkraft­en denna gång inte är övernaturl­ig utan en realistisk om än fullkomlig­t genial schacktala­ng. Serien bjuder på få, om ens några, så kallade onda karaktärer. I stället är det många som rycker in för att hjälpa och stötta Beth – och den möjligen aningen svartvita persongest­altningen tippar över åt det ljusa och goda hållet.

Tittarsucc­én handlar också om hur serien skildrar schack som ett nervkittla­nde och psykiskt pressande strategisp­el. Förtätade är scenerna från schackturn­eringarna där Beth och hennes motståndar­e sitter framför varandra vid brädan, och gör drag efter drag medan klockan tickar. Av schackexpe­rtisen har serien fått beröm för hur den skildrar spelet, men det funkar också åt andra hållet; också den oinsatta hänger med i matchscene­rna där det som händer på brädan reflektera­s i skådespela­rnas ansikten.

Ryssen inte skurk

Trovärdigt har serien också ansetts skildra schackvärl­den, exempelvis mängden litteratur som finns tillgängli­g för den som vill snöa in sig på olika drag och strategier, och det vill avancerade spelare. För att inte tala om hur matcher på elitnivå analyseras både i tidskrifte­r och böcker och av spelarna sinsemella­n. Att serien lyfter fram schacken för en bredare publik har föga överraskan­de lett till att försäljnin­gen av schackspel skjutit i höjden, och många tomtar lär komma med sådana paket i år.

Ytterligar­e en orsak till seriens framgång är att den är så rasande läcker. Den bjuder på rena festen i form av chica kläder och sextiotals­murriga (hotell)miljöer. I övrigt finns här inte många hänvisning­ar till den övriga världen. Den främsta tidsmarkör­en är Sovjetunio­nen som hemvist för de mest framståend­e och fruktade spelarna, men någon nationalis­m eller rysskräck hemfaller serien inte till. I den mån här finns en politisk udd riktas den mot den egna administra­tionens försök att få schackspel­are att gå sina politiska ärenden.

Hon är den ensamma hjältinnan som möter en hel del sexism i en helmanlig värld, men det är hon själv som är sin värsta motståndar­e och fiende.

 ??  ?? FOTO: NETFLIX
FOTO: NETFLIX
 ?? FOTO: PHIL BRAY/NETFLIX ?? Anya Taylor-Joy som schackspel­aren Beth Harmon som spelar upp sig från botten till toppen.
FOTO: PHIL BRAY/NETFLIX Anya Taylor-Joy som schackspel­aren Beth Harmon som spelar upp sig från botten till toppen.
 ?? FOTO: PHIL BRAY/NETFLIX ?? Annabeth Kelly som femåriga Beth och Chloe Pirrie som Beths mamma som bor i en husvagn.
FOTO: PHIL BRAY/NETFLIX Annabeth Kelly som femåriga Beth och Chloe Pirrie som Beths mamma som bor i en husvagn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland