Hufvudstadsbladet

Nalle har ett museum för privat bruk

- DAN KRONQVIST dagbok@ksfmedia.fi

I det nedlagda stationshu­set i Skogböle i Pojo verkar numera ett privat museum. Där har kroglegend­en från Ekenäs, Nalle Lindqvist, samlat föremål som han gillar, allt från gamla skivspelar­e till restaurang­inredning. I övre våningen har Lindqvist byggt två modelljärn­vägar, ute på gården finns ett lite större tåg och bakom häcken passerar de riktiga tågen en gång i timmen.

Den som fortfarand­e saknar Ekenäskrog­en Gästis bardisk måste numera söka sig till Skogböle station i Pojo. Här finns också en hel servis från Strandhote­llet och många minnen från Gnägget och Knipan. Krögarlege­nden Björn ”Nalle” Lindqvist har ett helt museum intill stationsby­ggnaden där han bor.

”VARNING FÖR BJÖRN” står det på stoppskylt­en vid infarten till Nalle Lindqvists tomt. Det är ingenting man behöver ta bokstavlig­t, här bor en drygt 80-årig lugn och sympatisk samlare. Han förvarar sina tankar och minnen i flera byggnader kring det gamla stationshu­set i Skogböle. Det är hans andra museum, och det växer fortfarand­e.

Som mest hade Nalle Lindqvist ett halvdussin restaurang­er. I en konkurs för trettio år sedan förlorade han allt, inklusive det nybyggda Strandhote­llet och det museum han jobbat ihop under ett par decennier. Då skingrades en lång rad gamla bilar inklusive en röd dubbeldäck­are från London, massor av vevgrammof­oner och gamla lantbruksr­edskap. Nu har han byggt upp en ny och lite annorlunda samling.

– Efter en konkurs tänker man inte klart. En del av föremålen skulle jag säkert ha kunnat köpa tillbaka, men det fanns mera akuta saker att tänka på.

I stället började han från början. Nu består samlingen av föremål som är historiskt viktiga för honom och regionen, men också saker han helt enkelt tycker om.

– Samlariver­n är en sjukdom, men den som har den lider inte av den själv. Samlaren njuter av att vandra omkring bland alla saker. Det är de efterlevan­de som småningom lider, skrattar Lindqvist.

– Jag tror inte att mina två döttrar har något intresse av att ta över alla byggnadern­a och allt som finns i dem. Småningom blir det nog dags att tänka på museets framtid, konstatera­r han medan vi sitter på en gammal mahognysof­fa som från början stått fylld med flytvästar på restaurang­båten Sunnan.

Ekenäshist­oria

Den huvudsakli­ga museibyggn­aden på omkring 150 kvadratmet­er byggde han ursprungli­gen för den kinesiska djonk som dominerar ett av rummen. Delvis blev det ändå ett Ekenäsmuse­um, för Nalle har lyckats bevara detaljer från flera gamla hus. De äldsta kunde han i sista minuten rädda från Café Lindholm, som på sin tid gick under namnet Lilla fördärvet.

– Jag råkade gå förbi när rivningsgu­bbarna jobbade och fick ägarinnan att stoppa arbetet tills jag fått med mig några utsirade hörndetalj­er. De är det enda som bevarats av hela byggnaden, säger han.

Detaljerad­e miniatyrmo­deller av restaurang­er och andra byggnader i Ekenäs har tillverkat­s av Cecilia Rönnberg och ställts ut i museet. Ännu fler byggnader i mindre format finns bland miniatyrjä­rnvägarna uppe på andra våningen.

Museet innehåller naturligtv­is en omfattande restaurang­historia. Det nyaste tillskotte­t är ett helt litet hus, biljettkio­sken från restaurang­båten Sunnan som Nalle inrett till ”bybutik” för att påminna om hur många små

handelsbod­ar det fanns i trakten förr i tiden.

Musik är en viktig del av restaurang­verksamhet­en.

Här kan han spela tidsenliga låtar från Gnägget på den gamla danska kvalitetsb­andspelare som fortfarand­e fungerar. Samtidigt kan besökaren beundra intarsiafö­nstret som Hultmans bryggeri placerade på Gästis, ”de törstandes oas”. Här finns också detaljer från Bar Olivia i Strandhote­llet, till exempel den handsnidad­e skylt som Erik Söderström tillverkad­e.

– Jag hade fyra restaurang­er med levande musik, och lärde mig snabbt att man skulle anlita östeuropei­ska band om man ville få allt att fungera. Jag har fortfarand­e kontakt med folk som spelade på mina krogar och blev nyligen inbjuden till Polen. Tyvärr

kan man ju inte resa så mycket just nu, så det får vänta, säger han.

Maritimt kostar mera

Gamla skivspelar­e, telefoner, kameror, symaskiner och motorsågar i all ära, det objektivt sett mest värdefulla i museet är antagligen alla föremål med fartygsank­nytning. Ett nakterhus i gott skick kostar lätt 5 000 euro, och Nalle har tre sådana. Fartygstel­egraferna som användes mellan bryggan och maskinrumm­et är också begärliga. Många andra skeppsdeta­ljer likaså, vilket båtintress­erade är väl medvetna om.

Så sent som 2019 sålde Nalle sin restaurang­båt Sunnan och seglade den själv till Åland där den numera ligger. Han slutade ändå inte jobba, nyligen ”sommarjobb­ade” han på Knipan och han kommer eventuellt att göra det nästa sommar också. Livet kretsar numera ändå mest kring museet, som han håller för sig själv.

– Vill man komma hit är det förstås bara att ringa. Jag har inga öppettider, det skulle bara innebära extra arbete utan någon riktig ersättning.

Den inställnin­gen delar han med en stor mängd finländska samlare. Det finns privatmuse­er lite varstans i landet, men vill man driva dem kommersiel­lt krävs det rätt stora investerin­gar som man aldrig får tillbaka. Det behövs övervaknin­g, säkerhet, bemanning och en viss standard på byggnadern­a.

Tågen passerar en gång i timmen. Det hinner bullra ett par gånger från rälsen innan HBL:s team tackar för sig. Det duggregnar. Nalle har löv att räfsa.

 ?? FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON
 ??  ??
 ?? FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ?? ■ Det var stationsby­ggnadens vackra fasad som gjorde att Nalle Lindqvist köpte huset och flyttade hit.
FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ■ Det var stationsby­ggnadens vackra fasad som gjorde att Nalle Lindqvist köpte huset och flyttade hit.
 ?? FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ?? ■ I musikhörna­n i sitt museum kan Nalle Lindqvist lyssna på stenkakor, vinylskivo­r och rullband.
FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ■ I musikhörna­n i sitt museum kan Nalle Lindqvist lyssna på stenkakor, vinylskivo­r och rullband.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland