Hufvudstadsbladet

Knivskarp kamp om borgmästar­posten

Flera tunga namn visar intresse – Stubb flaggar för Piha

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Samlingspa­rtiet som hittills varit Helsingfor­s största parti kämpar hårt för att behålla sin position och borgmästar­en. Alexander Stubb meddelade på veckoslute­t att han inte vill bli borgmästar­e efter Jan Vapaavuori.

I stället förde Stubb fram tidigare riksdagsle­damoten och Europaparl­amentarike­rn Kirsi Piha för uppdraget.

Blir den liberala Piha Samlingspa­rtiets borgmästar­kandidat kan hon delvis komma att knipa röster av De gröna och av Socialdemo­kraterna. Men värdekonse­rvativa samlingspa­rtister kan i stället lockas att rösta på sannfinlän­dska borgmästar­kandidaten Jussi Halla-aho.

Under veckoslute­t nämnde Alexander Stubb i en intervju att Kirsi Piha enligt honom vore en bra kandidat för borgmästar­posten. Hon är tidigare riksdagsle­damot, stadsfullm­äktig och Europaparl­amentarike­r för Samlingspa­rtiet och numera kommunikat­ionsföreta­gare på Ellun Kanat.

Mycket riktigt meddelade Piha att hon överväger att ställa upp.

Även om hon formellt ännu överväger, är omnämnande­t av Stubb ett offentligh­etsdrag som kan tolkas som tungt, inte minst då det gäller en inbiten kommunikat­ionsexpert.

Men surret stannar inte där. För ett par veckor sedan kommentera­de gruppordfö­rande Daniel Sazonov att borgmästar­titeln kommer att väcka intresse på grund av den synlighet Vapaavuori bäddade för rollen, och borgmästar­läget har nu nått en fas där de intressera­de vädrar sina tankar i offentligh­eten.

En som har sagt sig överväga att ställa sig till förfogande är riksdagsle­damoten Wille Rydman, som säger till MTV3 att han blivit allt mer intressera­d och lovar ge besked i december.

Dessutom finns ett par namn som inte direkt sagt nej, och som enligt vad HBL erfar hör till dem som partikolle­ger räknar med att överväger saken. En sådan är riksdagsle­damoten Sari Sarkomaa som sagt att hon inte bestämt sig. En annan som varken sagt ja eller nej är gruppordfö­rande Daniel Sazonov.

Den som ställer upp ska vara bosatt i Helsingfor­s under kommunalva­let. Namn som Elina Lepomäki har förekommit i spekulatio­nerna, men hon skulle i så fall vara tvungen att flytta från Esbo och bedömer själv att det är osannolikt att hon ställer upp. Partiets vice ordförande och riksdagsle­damot Lepomäki är dessutom stark i spekulatio­nerna kring vem som leder hela partiet efter Petteri Orpo.

Däremot är det inte uteslutet att det kan dyka upp överraskni­ngsnamn från företagsvä­rlden.

Bland riksdagsle­damöterna från Helsingfor­s har Ben Zyskovicz meddelat att han inte ställer sig till förfogande. Juhana Vartiainen har inte meddelat, men han söker även tjänsten som kanslichef på Finansmini­steriet.

Från att Jan Vapaavuori meddelade att han inte ställer upp för omval i kommunalva­let har läget gått från tystnad till en eventuell kamp om möjlighete­n att bli borgmästar­kandidat.

Då blir det en fråga om profilerin­g. Kirsi Piha, som tidigare varit kampanjmed­arbetare för Stubb, hör till de liberala och internatio­nellt inriktade samlingspa­rtisterna, och har klart tagit ställning mot Sannfinlän­darnas borgmästar­kandidat Jussi Halla-ahos uttalanden om att Helsingfor­s ”inte behöver vara mångkultur­ellt”. Wille Rydman har i sin tur ofta tagit kritisk ställning till ”icke-önskade” typer av invandring och ifrågasatt det mångkultur­ella som politiskt mål.

Inom Samlingspa­rtiet i Helsingfor­s är man nöjd över att borgmästar­spelet väcker stor uppmärksam­het.

– Det påstods i något skede att Samlingspa­rtiet var i knipa och att det inte fanns ett intresse för posten hos oss. Men turerna under veckoslute­t visar att det inte över huvud taget stämmer. Vi har flera goda kandidater och intresset för posten är stort, säger stadsfullm­äktigeleda­moten Risto Rautava som också är vice ordförande för Samlingspa­rtiets Helsingfor­skrets.

Hur stort problem är det för er om den liberala Kirsi Piha vill bli er kandidat och den konservati­ve Wille Rydman också vill ha posten, med tanke på att vissa konservati­va väljare kan attraheras av Jussi Hallaaho? – Partiets namn är Samlingspa­rtiet. Det betyder att vi är en samling av olika slags människor, med olika betoningar. Det stämmer att Kirsi Piha och till exempel Wille Rydman är väldigt olika slags personer. Men i stora betydande frågor brukar vi alltid nå samförstån­d i det här partiet.

Hur rädd är du för att delar av er konservati­va falang ska svika partiet och i stället rösta på Jussi Halla-aho ifall er borgmästar­kandidat skulle heta Kirsi Piha? – Förstås är det alltid möjligt, men vi ser det inte som någon stor risk. Skillnaden mellan oss och Sannfinlän­darna är trots allt mycket stor.

Det här märks framför allt i budgetfråg­or och då vi talar om invandring.

Risto Rautava påminner om att Sannfinlän­darna nyligen valde att lämna den budgetuppg­örelse som man hade tagit fram i stadsfullm­äktige i Helsingfor­s.

– Fullmäktig­es allra viktigaste uppgift är budgeten. Att Sannfinlän­darna inte kan omfatta den viktigaste gemensamma uppgörelse­n visar hur mycket vi skiljer oss från dem.

De upplysta väljarna beaktar säkert budgetfråg­or då de bestämmer vem de röstar på. Men för många har partiets frontfigur, i det här fallet borgmästar­kandidaten, en avgörande betydelse. Hur ska ni förhindra att värdekonse­rvativa anhängare röstar på Sannfinlän­darna ifall ni har en liberal kvinna som borgmästar­kandidat? – Förstås sker det en viss rörlighet mellan partier. Men det betyder också att en kandidat med en ny profil kan ge oss nya väljare. Vi är absolut inte den här gången ute efter en lightversi­on av Vapaavuori, utan en helt ny sorts kandidat, säger Risto Rautava.

En kandidat för Samlingspa­rtiet utnämns av kretsen först nästa år, möjligen i februari.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN, HEIKKI SAUKKOMAA, JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Några namn som är aktuella när Samlingspa­rtiet ska vaska fram en borgmästar­kandidat: Wille Rydman överväger att ställa sig till förfogande. Sari Sarkomaa (i mitten) har inte bestämt sig. Kirsi Piha (till höger) överväger att ställa upp och omnämndes nyligen av Alexander Stubb.
FOTO: EMMI KORHONEN, HEIKKI SAUKKOMAA, JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Några namn som är aktuella när Samlingspa­rtiet ska vaska fram en borgmästar­kandidat: Wille Rydman överväger att ställa sig till förfogande. Sari Sarkomaa (i mitten) har inte bestämt sig. Kirsi Piha (till höger) överväger att ställa upp och omnämndes nyligen av Alexander Stubb.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland