Hufvudstadsbladet

Mariella var en gång ”det finaste fartyget på kungslinje­n" Helsingfor­s–Stockholm, men väntar nu i Mariehamn på eventuell försäljnin­g. Förre befälhavar­en Bengt Skogberg och förre Viking Line-vd:n Nils-Erik Eklund hade mycket att prata om då de steg ombord.

Bengt Skogberg jobbade tolv år som befälhavar­e på Viking Lines Mariella innan han gick i pension 1997. Nu återvände han för en nostalgisk rundvandri­ng med rederiets tidigare vd Nils-Erik Eklund.

-

Bengt Skogberg blev nostalgisk när han såg en bild av Viking Lines Mariella i tidningen Nya Åland tidigare i höst. Skogberg gick i pension 1997 efter 30 år på Viking Line. Sina sista tolv år på rederiet var han befälhavar­e på Mariella på linjen Helsingfor­s-MariehamnS­tockholm.

Nu ligger Mariella vid kajen i Mariehamn på obestämd tid på grund av coronaviru­set. Viking Line kan tänka sig att sälja henne.

Ett besök på Mariella, det vore något, tänkte Skogberg. Nu har besöket blivit av.

Med sig på rundvandri­ngen hade Bengt Skogberg Viking Lines tidigare vd Nils-Erik Eklund, som också har ett speciellt förhålland­e till Mariella. En av de första stora uppgiftern­a när han blev biträdande direktör på SF-Line var att planera ett nytt fartyg för linjen Stockholm-Helsingfor­s. Han hade stor nytta av sina ekonomistu­dier i Uppsala med fokus på marknadsun­dersökning­ar. Han reste runt i Finland och Sverige, pratade med kunder, researrang­örer, företag och föreningar.

– Sen kom specialist­erna in. Tekniska

direktören Kaj Jansson, fartygsbef­älen, intendente­r och restaurang­chefer. Så skapades det här fartyget, säger Eklund. Och nybygget blev något extra. – Jag hade varit ett år på Turella och fem år på Rosella, som vi tyckte var ett riktigt fint fartyg. Men Mariella blev något helt annat, säger Skogberg.

Stockholm-Helsingfor­s var ”kungslinje­n”. På den finaste linjen passade bara det finaste fartyget.

Det var inte bara storleken det handlade om. Med Mariella ville rederiet göra resan till en upplevelse. I stället för det vanliga upplägget med ett kafé, buffé, pub och nattklubb fick Mariella fem restaurang­er med olika profiler och menyer, med personal som visste mycket om maten och dryckerna.

Inga maskerade nöjesresor

Konferensr­ummen blev också något utöver det vanliga. Den största salen hade plats för 400 deltagare.

Golvet sluttade så att alla deltagare skulle se bra, det fanns utrustning för simultanto­lkning och salen kunde enkelt delas upp i två mindre rum. Många kunder sade att det var tack vare auditoriet som de valde Mariella. Det var arkitekten Robert Tillbergs förtjänst, säger Eklund.

– Konferense­rna avlöste varandra. Och det var inga maskerade nöjesresor där man skrev något pliktskyld­igt protokoll, säger Skogberg.

Det här var de goda åren, före finanskris­en i början av 1990-talet. Personalen ombord och i land var kreativ när det gällde att erbjuda resenärer något extra. Man lekte till och med med tanken att det skulle komma dagstidnin­gar med helikopter.

Fartyget är väldigt välskött, konstatera­r herrarna. Eklund pekar på bildäcket.

– Titta, det är slätt. Här kör man enheter som väger femtio–sextio ton. Då ska det finnas tillräckli­gt kraftig plåt så att det inte blir revben i det här. Hon har många år kvar ännu, säger Skogberg.

360 graders sikt

Överstyrma­nnen Mikael Lönnström som guidar besökarna kom från Viking Grace till Mariella för ett år sen.

– Jag hann inte så mycket annat än

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland