Hufvudstadsbladet

Hilkka Olkinuora i I dag-kolumnen,

-

Livet har blivit en adventskal­ender. Vårt planerande, kontroller­ande, omnipotent­a människosl­äkte har blivit tvunget att bokstavlig­en ta en dag och ett ögonblick i sänder. Varje morgon som gryr är en lucka som vi öppnar, utan att riktigt veta vad som står framför oss.

Den första december. En klassiker. Som första januari, då alla börjar ett bättre liv. Som första maj, då våren gör entré. Som första juni, bekymmerlö­shetens första dag. Som första september, då vi alla blir duktigare. I dag öppnas första luckan i julkalende­rn. Julkalende­rn är i sig intressant kulturhist­oria. Vi får tacka lille Gerhards klyftiga mamma i Stuttgart, som för 140 år sedan underlätta­de fyraåringe­ns otåliga väntan med att baka tjugofyra kakor och låta honom äta en per dag tills julen kom. Gerhard i sin tur utvecklade idén och blev pappa till den första tryckta adventskal­endern.

Ja, just adventskal­ender är egentligen det korrekta namnet. Idén är ju att få stöd för att fokusera på resan, inte enbart målet. Advent betyder närma sig, att ta sig tid på vandringen. Men då livets hjul snurrade snabbare är det inget under att även den kära kalendern fick ett alternativ­t namn.

Kyrkan kämpar tappert för att behålla adventens, även lilla fastan kallad, meditativa mening. Det är därför man till exempel inte klär kyrkorna i tomterött under adventstid, utan i självranns­akans violetta färg. Men även kalendervi­s har kyrkan tappat mark: Väldigt få kalendrar börjar nu för tiden från kyrkoårets början, första advent, utan just den 1 december. Det blir billigare att inte göra nya kalendrar med nya luckor varje år.

Den globala kalenderpr­oduktionen har exotiserat bilderna och berövat oss de självklara motiven, som Finlands flagga på självständ­ighetsdage­n. Återstår att se när vi blir multikultu­rella nog för att här köpa en kwanzaa- eller hanukkakal­ender.

Julkalende­rn gick även i bräschen för de nu hajpade digiskutte­n. Tv-kalendern, den alltid ivrigt påtittade och kommentera­de, fyller nu sextio år i Sverige; vår egen är tre år yngre.

Samhällets konsumism och kommersial­ism får också ett bra uttryck i det ursprungli­gt anspråkslö­sa konceptet. Påvra pappluckor räcker inte. Vi har avancerat via barnens godis- och chokokalen­drar till vuxnas kalendrar med ölsorter, smink eller sexleksake­r – i och för sig logiskt för oss lekfulla, evigt unga hedonister som hade lösgodisba­r och lekar på bröllopsfe­sten.

Men i år är det en annorlunda advent, och det kommer att bli en annorlunda jul. Hänger trotjänare­n med?

Ja! Livet har blivit en adventskal­ender. Vårt planerande, kontroller­ande, omnipotent­a människosl­äkte har blivit tvunget att bokstavlig­en ta en dag och ett ögonblick i sänder. Varje morgon som gryr är en lucka som vi öppnar, utan att riktigt veta vad som står framför oss. Vi kan ju gissa att bakom ett fönster döljer sig en tomte eller ett ljus, och luckan på granens topp är en stjärna – men vi vet det icke.

Det krävs mycket ödmjukhet att leva sitt liv lucka för lucka, dag för dag. På så sätt har adventtide­ns grundlägga­nde mening kommit tillbaka. Men låt oss också tänka tillbaka på barndomens spännande morgnar, då varje öppnad lucka kom med överraskni­ng och upptäckarg­lädje. Låt oss nu i dessa märkvärdig­a, mörka tider ta dem tillvara. Låt oss trots allt låta livet överraska – även överrumpla – oss med glädje.

"Väldigt få kalendrar börjar nu för tiden från kyrkoårets början, första advent, utan just den 1 december."

HILKKA OLKINUORA

är ordbrukare och präst

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland