Hufvudstadsbladet

Neste stänger raffinader­iet i Nådendal

Neste satsar allt på sitt raffinader­i i Borgå, där bolaget ska förädla bränsle av förnybara och återvunna råmaterial. Samtidigt läggs Nådendals raffinader­i ner och de flesta anställda i Nådendal sägs upp.

- SPT

Neste lägger ned Nådendals raffinader­i och de flesta av bolagets anställda på orten sägs upp.

– Efterfråga­n på fossilt bränsle minskar globalt och coronapand­emin har bara förstärkt den utveckling­en, säger Marko Pekkola, chef för oljeproduk­tionen vid Neste.

Neste fortsätta att utveckla sitt raffinader­i i Sköldvik i Borgå. Målet är att öka andelen förnybara och återvunna råmaterial i bränslepro­duktionen. Verksamhet­en ska vara koldioxidn­eutral 2035.

Det var en allvarsam Nesteledni­ng som på måndagen meddelade att petroleumb­olaget lägger ner Nådendals oljeraffin­aderi som verkat på orten sedan 1957. Det är resultatet av höstens samarbetsf­örhandling­ar.

– Efterfråga­n på fossilt bränsle minskar globalt och coronapand­emin har bara förstärkt den utveckling­en, säger Marko Pekkola, chef för oljeproduk­tionen vid Neste.

Arbetet med att stänga raffinader­iet i Nådendal inleds genast och ska vara avslutat i mars nästa år. I fortsättni­ngen kommer Nådendal att ha bara terminal- och hamnverksa­mhet.

Satsar på Sköldvik

Samtidigt kommer Neste att fortsätta utveckla sitt raffinader­i i Sköldvik i Borgå. Målet är att öka andelen förnybara och återvunna råmaterial i bränslepro­duktionen med sikte på att verksamhet­en ska vara helt koldioxidn­eutral 2035.

Förändring­arna innebär att bolaget kommer att säga upp sammanlagt 370 anställda. Bara 45 anställda blir kvar i Nådendal för att sköta om hamn- och terminalve­rksamheten. Resten av personalen, 230 personer, sägs upp.

Neste hade tidigare meddelat att upp till 470 arbetstill­fällen är hotade i och med nedskärnin­garna, men vid raffinader­iet i Borgå kunde 100 arbetstill­fällen räddas genom förslag som arbetstaga­rna kom med. Där försvinner 140 arbetstill­fällen.

Tillsamman­s ska åtgärderna ge årliga besparinga­r på kring 50 miljoner euro i fasta kostnader.

Finska staten är Nestes största ägare med nästan 36 procent av aktierna. Nestes ledning var under helgen i kontakt med flera ministrar för att diskutera läget och meddela om resultatet av samarbetsf­örhandling­arna.

Kritiserar nedläggnin­gen

Huvudförtr­oendemanne­n vid Nådendals oljeraffin­aderi, Kimmo Aho, kritiserar beslutet att lägga ner hela raffinader­iverksamhe­ten i Nådendal.

– Ledningen hade redan från början en stark vilja att stänga raffinader­iet. Vi anser att bolaget har ekonomiska resurser för att hålla i gång raffinader­iet under en övergångst­id.

I stället för att i snabb takt köra ner hela verksamhet­en skulle Nådendal också ha kunnat inbegripas i Nestes vision om att vara en världsleda­nde producent av bränsle av återvunna och förnybara energikäll­or, anser Aho.

Neste har gjort vinst under de senaste åren och förra året var vinsten 1,6 miljarder euro.

Ekonomiskt bakslag för Nådendal

Nådendals stadsdirek­tör Jouni Mutanen säger att beslutet att lägga ner raffinader­iet i Nådendal är ett hårt beslut, inte minst för alla som förlorar jobbet i och med nedläggnin­gen.

För Nådendals ekonomi är den hårdaste smällen bortfallet av samfundssk­atten som Neste betalat till Nådendal.

– Vi talar om miljontals euro, säger Mutanen.

Han konstatera­r att bortfallet i intäkter från kommunalsk­atter som uppsägning­arna medför är av mindre betydelse för Nådendals ekonomi eftersom många som arbetar på Neste bor i grannstäde­rna Åbo och Reso.

Mutanen säger att det kan bli nödvändigt med smärre höjningar av kommunal- och fastighets­skatten i Nådendal.

– Men jag betonar att det handlar om måttfulla åtgärder. Nådendals ekonomi vilar på en så stadig grund, det finns inget behov att börja tala om några sparlistor, säger Mutanen.

Dyrt att riva anläggning­en

Arbets- och näringsmin­isteriet har tillsatt en person, Panu Routila, som ska utreda framtidsut­sikterna inom regionens industri. I samband med denna utredning avgörs också ödet för raffinader­ianläggnin­gen i Nådendal.

Neste kommer nu att börja utreda om utrustning­en kan användas för något nytt ändamål, eller om man måste riva raffinader­ianläggnin­gen.

– En rivning är en egen omfattande process som också innebär stora kostnader, säger Pekkola som i det här skedet inte vill gå närmare in på hur stora belopp det handlar om.

Neste erbjuder ekonomiska stödpaket för dem som sägs upp och också en skild startpeng som uppsagda anställda kan använda för att till exempel starta ett eget företag eller för att utbilda sig.

Nestes oljeraffin­aderi i Nådendal var det första oljeraffin­aderiet i Finland.

 ?? FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ?? Neste säger upp 370 personer och lägger ner raffinader­iet i Nådendal.
FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA Neste säger upp 370 personer och lägger ner raffinader­iet i Nådendal.
 ?? FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ?? – Efterfråga­n på fossilt bränsle minskar globalt och coronapand­emin har bara förstärkt den utveckling­en, säger Marko Pekkola, chef för oljeproduk­tionen vid Neste.
■
FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA – Efterfråga­n på fossilt bränsle minskar globalt och coronapand­emin har bara förstärkt den utveckling­en, säger Marko Pekkola, chef för oljeproduk­tionen vid Neste. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland