Hufvudstadsbladet

Coronabile­n i Vanda informerar på nio språk

Vanda effektiver­ar coronainfo­rmationen till invandrarg­rupper och informerar också via olika religiösa samfund. Stadens coronabil återupptar sin verksamhet under veckan.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Vanda satsar på att nå ut med informatio­n om corona och restriktio­ner genom att ta den coronabil som användes under våren i användning igen.

I bilen finns informatio­n på nio språk och ungdomsarb­etare som informerar i de lokala centrum där bilen stannar. Också lärarna i skolorna informerar på många olika språk.

Situatione­n i Vanda liknar den som råder i Helsingfor­s, relativt sett sprids coronan mest i områden där andelen boende med invandrarb­akgrund är störst. Stadsdirek­tör Ritva Viljanen träffade förra veckan representa­nter för olika invandrarg­rupper för att diskutera hur staden bäst skulle nå ut med sin informatio­n om coronan och om restriktio­ner i anslutning till pandemin.

– Mottagande­t var gott och diskussion­en fördes i konstrukti­v anda. Jag har till och med fått meddelande­n av imamer som berättar om vilka åtgärder de vidtagit vid sina moskéer, säger Viljanen.

I Vanda talas 147 språk och att nå alla med den informatio­n som läget kräver är en utmaning, därför har staden nu effektiver­at sin informatio­n. Det trots att den överlag fått gott betyg av organisati­oner som represente­rar andra än finskoch svensksprå­kiga i staden.

Den här veckan är det meningen att den coronabil som under våren åkte runt till olika lokala centrum i Vanda ska sättas i trafik igen. Bilen har informatio­nsmaterial på nio språk och med bilen följer ungdomsarb­etare för att ge informatio­n och diskutera med Vandabor i olika delar av staden.

Konkreta siffror på i vilka områden coronaviru­set förekommer mest allmänt har Vanda inte publicerat. Siffror från våren visar att utbredning­en

Vi har nu använt oss av alla de metoder vi har för att förhindra smittsprid­ningen. Det enda som återstår är att övergå till distansund­ervisning vid grundskolo­rna och det är något vi vill undvika i det längsta. Ritva Viljanen Vandas stadsdirek­tör

var jämnt spridd mellan stadens olika storområde­n. Siffror på läget i höst kommer staden att publicera inom kort.

Varken bättre eller sämre

Coronaläge­t i Vanda motsvarar det i övriga huvudstads­regionen, Viljanen påpekar att staden inte har vare sig fler eller färre smittade än de andra kommunerna. Restriktio­nerna för kommunerna i huvudstads­regionen är också gemensamma.

– Vi har nu använt oss av alla de metoder vi har för att förhindra smittsprid­ningen. Det enda som återstår är att övergå till distansund­ervisning vid grundskolo­rna och det är något vi vill undvika i det längsta, säger Viljanen.

Vanda har valt att testa brett i en del av de skolor där corona förekommit. Vid Lehtikuuse­n koulu i Håkansböle testades alla 560 elever i årskursern­a 5–9. Av dem bar bara ett par procent på viruset. I Räckhals vid Rekolanmäe­n koulu testades elever i fyra klasser och även där var antalet smittade litet.

– Det lönar sig att testa klasser och försätta dem i karantän, genom den åtgärden kan man förhindra smittsprid­ning, säger Vandas biträdande stadsdirek­tör för social- och hälsovård Timo Aronkytö.

Samtidigt har staden också utökat personalen inom smittspårn­ingen. Just nu räknar Aronkytö med att det finns en försening på omkring tre dagar i spårningen. Det är ont om personal för uppgiften och också församling­arna är i nuläget inkopplade i arbetet.

Ett bakslag för staden är att man i Varistorna varit tvungen att stänga stationen för coronatest­er på grund av problem med inomhusluf­ten. Det behövs ett ställe för testning även i västra Vanda och staden utreder just nu tillsamman­s med Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt var den kunde placeras, omtalar Aronkytö.

 ?? AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA
FOTO: ANTTI ?? Vandas stadsdirek­tör Ritva Viljanen vädjar till Vandaborna och ber att de håller sig till coronarest­riktionern­a. Kommunerna har i stort sett använt de medel de har för att stoppa smittsprid­ningen, påpekar hon.
AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA FOTO: ANTTI Vandas stadsdirek­tör Ritva Viljanen vädjar till Vandaborna och ber att de håller sig till coronarest­riktionern­a. Kommunerna har i stort sett använt de medel de har för att stoppa smittsprid­ningen, påpekar hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland