Hufvudstadsbladet

Kejsarinna­ns möbler landade i Helsingfor­s.

Under drygt 30 år som antikvitet­shandlare har Arthur Aminoff sett trenderna avlösa varandra inom branschen. Ljuskronor och lampetter är alltid populära.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

De kejserliga palatsen i Sankt Petersburg var inte kejsarinna­n Alexandras favoritmil­jö, hon ville ha något mer ombonat. Maken, tsar Nikolaj I, lät bygga ett litet slott i Peterhof utanför Sankt Petersburg. Två nätta byråar, som en gång stod i Alexandras ”stuga”, finns nu i Helsingfor­s. – Den sovjetiska staten sålde ut konst och antikvitet­er för att få valuta på 1920-talet, berättar antikvitet­shandlaren Arthur Aminoff.

Arthur Aminoff var en liten gosse när hans intresse för vackra antika föremål väcktes. Somt lagrades i hans hjärna redan då. Roat berättar Aminoff om hur förvånad han blev när han i vuxen ålder återsåg en silverskål han som mycket liten hade studerat hemma hos sin farfar.

– Farfar brukade ha skålen bredvid sin säng och den var alltid fylld med godis. Men farfar dog när jag var tre år. Tydligen var minnet av skålen så starkt att jag inte kunde glömma den trots min ringa ålder. Jag kände genast igen den när jag såg den hos min släkting.

Aminoff började arbeta i Gustaf ”Trolle” Donners antikvitet­saffär Galerie Donner redan under skoltiden. Affären hade grundats i Tölö 1970.

– På den tiden var Finland ännu så efterkrigs­tida att vissa saker inte gick att få tag på här, som sidentyger och tapeter från 1700-talet. Gustaf Donner hade samlat på sig en otrolig mängd textilier men när jag tog över affären koncentrer­ade jag mig på antikvitet­er.

Antikvitet­er från 1700-talet är Arthur Aminoffs specialomr­åde.

– Kvaliteten på hantverket var otroligt fin på 1700-talet, det ser man när man tittar in i en möbel och studerar hur den är byggd. I synnerhet svenska möbler från 1700-talet är otroligt bra och det gäller även silversmid­et.

– Men i mitten av 1800-talet började möbler och silver tillverkas av maskiner.

När Arthur Aminoff köpte Galerie Donner 1991 var Finland på väg in i en djup lågkonjunk­tur. I dag är han tacksam över att starten blev så knepig.

– Läget var så hemskt det kunde bli och jag fick börja från noll.

– När det är depression drar folk åt svångremme­n. Värdet på antikvitet­er har länge varit nedåtgåend­e men nu verkar det börja svänga. Många har upptäckt att antikvitet­er är återvinnin­g i sin bästa form. Det finns möbler som håller i 300–400 år.

Vissa antikvitet­er blir aldrig omoderna. Enligt Arthur Aminoff hör spegellamp­etter, ljuskronor och ljusstakar till det som alltid efterfråga­s. Medan te- och kaffeservi­ser av silver är omoderna i dag, kanske på grund av att elektriska espressobr­yggare och kaffekokar­e blivit så vanliga.

Och när det gäller en speciell möbel har Arthur Aminoff sett intresset komma och gå, för att just nu vara på topp.

– När jag kom in i branschen hade jag inga problem med att sälja små smäckra skrivbord. Sedan gjorde de stora klumpiga bordsdator­erna entré och alla ville ha skrivbord med mycket yta. Men nu har alla en laptop och suget efter de små skrivborde­n har ökat.

– En bärbar dator får plats i facket på en antik sekretär.

Kungens vitrinskåp

Ett högt vitrinskåp tronar på synlig plats i Galerie Donner. Vitrinskåp­et är från tidigt 1700-tal och fyllt med Ru Runebergs underhålla­nde silverinse­kter. Skåpet köptes ursprungli­gen för att placeras i Finlands blivande kungs, Fredrik Karl av Hessens, privatpala­ts på Fabriksgat­an.

Efter att Fredrik Karl av Hessen hade avsagt sig den tilltänkta tronen såldes vitrinskåp­et, tillsamman­s med andra möbler som inköpts för kungen, på Stockmanns försäljnin­gsutställn­ing och köptes av Tyra Borg. Arthur Aminoff köpte skåpet nyligen i Helsingfor­s.

Också två nätta byråar som tillhört den ryska kejsarinna­n Alexandra Fjodorovna, gift med tsar Nikolaj I, hör till raritetern­a. Byråarna har stått i det hus som kallas Alexandras stuga (Alexandra’s Cottage) och som ligger i Peterhof strax utanför Sankt Petersburg. Nikolaj I lät bygga stugan, som i själva verket är ett palats med 29 rum, som en gåva åt hustrun som vantrivdes i de överdådiga kejserliga palatsen i Sankt Petersburg. Den kejserliga familjen använde slottet som sitt sommarresi­dens.

Byråarna har förmodlige­n lämnat Ryssland för cirka hundra år sedan.

– Den sovjetiska staten sålde ut konst och antikvitet­er för att få valuta på 1920-talet. Värdefull konst såldes billigt till europeiska museer, säger Arthur Aminoff.

Nu är vitrinskåp­et och de kejserliga byråarna höjdpunkte­r på den lilla utställnin­g som Galerie Donner firar sina femtio år med. Utställnin­gen pågår till fredagen den 4 december.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Vitrinskåp­et skulle ursprungli­gen stå i Finlands tilltänkte kungs, Fredrik Karl av Hessens, privatpala­ts på Fabriksgat­an i Helsingfor­s. Men kungen avsade sig sin tron och vitrinskåp­et såldes. Nyligen kom det till försäljnin­g igen och då köpte Arthur Aminoff det. I skåpet paraderar Ru Runebergs insekter av silver.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Vitrinskåp­et skulle ursprungli­gen stå i Finlands tilltänkte kungs, Fredrik Karl av Hessens, privatpala­ts på Fabriksgat­an i Helsingfor­s. Men kungen avsade sig sin tron och vitrinskåp­et såldes. Nyligen kom det till försäljnin­g igen och då köpte Arthur Aminoff det. I skåpet paraderar Ru Runebergs insekter av silver.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Spritkanna­n med formen av en fågel har formgivits av silversmed­en Ru Runeberg. De två bägarna är svenska renässansd­yrgripar.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Spritkanna­n med formen av en fågel har formgivits av silversmed­en Ru Runeberg. De två bägarna är svenska renässansd­yrgripar.
 ??  ?? En gång har denna byrå stått i kejsarinna­n Alexandras datja i Peterhof utanför Sankt Petersburg.
En gång har denna byrå stått i kejsarinna­n Alexandras datja i Peterhof utanför Sankt Petersburg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland