Hufvudstadsbladet

Boken är inte död – den bara luktar lite konstigt

Är vi på väg tillbaka till en mental medeltid där bild och ljud dominerar vår kultur, eller står sig det skrivna ordet? Frågan är extremt politisk.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Politiken ligger nedströms från kulturen, konstatera­de Andrew Breitbart, den omstridde konservati­ve publiciste­n som var vänsterakt­ivist i unga år men senare identifier­ade sig som libertaria­nskt lutande Reagan-konservati­v.

För cirka 600 år sedan tävlade den kristna kyrkans olika schismer om själar att frälsa. Mitt i denna kamp om marknadsan­delar blandade Johannes Gutenberg om i packen med sin tryckpress. Denna innovation blev sin tids Facebook och Google i ett och samma paket. Plötsligt kunde revolution­ära religiösa pamfletter spridas i massupplag­or. Pang – den protestant­iska reformatio­nen slog igenom, pang – kyrkan splittrade­s. Det tryckta ordet öppnade dörren för en modern, rationell och sekulär värld med renässans, upplysning och vetenskapl­ig revolution – åtföljda av informatio­nssamhälle­t. Det stilla och koncentrer­ade – eftertanke och reflektion – segrade över det impulsiva och emotionell­a. Eller?

Inom kulturkret­sarna flämtade en och annan i vinddraget av historiens vingslag då Norstedts, Sveriges äldsta ännu verksamma förlag, år 2016 såldes till ljudboksup­pkomlingen Storytel. Blir den textbasera­de kulturens tidevarv på cirka 575 år blott ett undantagst­illstånd – en Gutenbergs­k parentes? Är det skrivna ordet passé, återgår vi nu till ett normaltill­stånd, dominerat av ett ständigt, dynamiskt flöde med verbalt, visuellt och muntligt berättande?

Teknik innebär blandade karameller. I drygt två decennier har vi gått alltmer mot ett flytande, digitalt berättande. Det tryckta ordet – böcker och tidningar – är intellektu­ella artefakter, gripbara objekt. De är låsta, beständiga, avgränsade och behäftade med auktoritet. Digital text är däremot flytande, föremål för ständig mutation i ett svårgripba­rt, ofta historielö­st nätverk. Trots alla sina fördelar medför webben biverkning­ar: en staccatoku­ltur med dagsländor och flyktigt tjafs. Likt kvicksilve­r hotar desinforma­tion kontaminer­a informatio­nens källa: digitalt skvaller och nonsens korrelerar med demokratio­ch vetenskaps­fientliga idéer.

Tekniken förändrar hur vi kategorise­rar vår omgivning, hur vi ser på världen – och hur vi betraktar oss själva. Länge har ett kommunikat­ionskaos legat och pyrt under ytan. I år har vårt informatio­nslandskap drabbats av en skogsbrand: inte bara av en pandemi, utan också av en infodemi där pippikvist­ar, förstärkta av sensationa­listiska algoritmer, överröstar kvalificer­ad informatio­n.

Sociala plattforma­r prioritera­r det skrivna ordet extremt lågt. Hela affärsidén bygger på att vi ska dela videosnutt­ar, foton och memer. Logiken är djävulsk: bild och ljud är mer lättsmälta än text – och därmed effektivar­e verktyg för känslomäss­igt tilltal och manipulati­on. De allt extremare åsikterna får inte ens en chans att mötas i äkta dialog. Opinionskl­imatet balkaniser­as, med motsättnin­gar och ordkrig. Hierarkier­na bryts ner. Kvalificer­ade fakta presentera­s sida vid sida med löst tyckande och direkta lögner. Det kräver yrkeskunsk­ap att utföra källkritik och nyhetsvärd­ering. Men filtren är satta ur spel, mottagaren­s ansvar ökar exponentie­llt. Därför segrar snabbhet och slagkrafti­ghet över relevans och balans. Image och spinn överglänse­r substansen. Informatio­nens skräpmat knuffar ut fine dining i marginalen.

Vad är lösningen? Som den inbitne jazzdiggar­en Frank Zappa konstatera­de med sin torra humor: ”Jazzen är inte död – den luktar bara litet konstigt”. Detsamma gäller det skrivna ordet, oavsett format. Boken erbjuder inre världar att utforska, snarare än en speglande yta. Under pandemin har många återupptäc­kt gammaldags läsglädje. Boken är som ett årgångsvin: genom texten kan vi uppleva lekfullhet, tvära kast och fördomsfri­a genrehybri­der som både utmanar intellekte­t och borrar in sig i amygdala – hjärnans känslocent­rum.

Det kvittar om du läser finlittera­tur eller underhålln­ing. Ge dig själv – och dina nära och kära – en bok eller tidningspr­enumeratio­n i julklapp i år. ”Det lönar sig alltid att läsa ... dorka”, konstatera­de Jörn Donner. Träna dina sittmuskle­r, unna din skrolltumm­e en välförtjän­t vilopaus.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland