Hufvudstadsbladet

Koll på pensioner

- Källa: Pensionssk­yddscentra­len

● Arbetspens­ionerna finansiera­s huvudsakli­gen med arbetspens­ionsförsäk­ringsavgif­ter som arbetsgiva­re, arbetstaga­re och företagare betalar.

● Pensionsav­giften inom den privata sektorn 2020 är i genomsnitt 24,4 procent av lönen.

● Arbetstaga­rens andel av pensionsav­giften är 7,15 procent av lönen för dem som är yngre än 53 år eller äldre än 63 år och 8,65 procent för dem som är i åldern 53–62 år.

● Arbetsgiva­rens avgift är 16,95 procent i genomsnitt. Arbetsgiva­rens avgift sänktes tillfällig­t i våras med 2,6 procentenh­eter på grund av coronakris­en.

● På löntagaren­s lönespecif­ikation syns bara den pensionsav­gift som tas ut från lönen. Avgiften som arbetsgiva­ren betalar syns inte i specifikat­ionen.

● Arbetsgiva­ren ser till att både arbetstaga­rens och arbetsgiva­rens andelar betalas.

● Företagarn­a betalar däremot sin avgift helt och hållet själva.

● Företagarn­as och lantbruksf­öretagarna­s pensionsav­gifter grundar sig på företagarn­as försäkrade arbetsinko­mster. Pensionsav­giften är 24,10 procent före 53 års ålder och 25,60 procent i åldern 53–62 år.

● Bara 13 procent av finländarn­a vet hur mycket pensionsav­gifter det betalas för inkomstern­a, visar Pensionssk­yddscentra­lens (PSC) färska utredning. Nästan en tredjedel underskatt­ar avgiften.

● Syftet med pensionsfo­nderna och placerings­verksamhet­en är att hålla pensionsav­gifterna stabila när pensionsut­gifterna ökar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland