Hufvudstadsbladet

”Jag vaccinerar på julafton om det gäller”

Storbritan­nien har utsett en vaccinmini­ster, Berlin gör ett gammalt flygfält till vaccinatio­nsfält för att distribuer­a vaccinet. Men Finland har så här långt inga tydliga planer för jätteuppgi­ften att coronavacc­inera oss alla.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Vaccinfabr­ikerna börjar nu spotta ut covid-19-vaccin. Hundratals miljoner människor ska nu på kort tid vaccineras så effektivt som möjligt. Ännu i år, hoppas många.

”Men vem vill börja vaccinera på julafton?”, sade överläkare Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd på tv förra veckan.

”Jag kan vaccinera på julafton! Jag är frivillig!”, kontrade läkaren vid Hucs Marjukka Myllärniem­i direkt på Twitter. Nu behövs det enligt henne ”can do-attityd och inställda semestrar hos hälsovårds­myndighete­rna”.

– Jag är ju bara en enkel lungläkare. Men nu tycker jag att det behöver sättas press åt Institutet­s håll. Vi andra i vården jobbar ju dygnet runt nu, säger hon till HBL.

I Twittertrå­den är många andra läkare och vårdproffs angelägna om att vaccinerin­gen mot covid-19 kommer i gång så fort som möjligt. ”Varje dag är dyrbar”, skriver en av hennes kolleger.

England fick vaccinmini­ster

I andra länder har man rustat upp för massiva vaccinatio­nskampanje­r. Storbritan­niens konservati­va regering har utnämnt parlaments­ledamoten Nadhim Zahawi till vaccinmini­ster; att rulla ut covid-19-vaccinkamp­anjen är hans enda uppdrag. Britterna räknar med att de första vaccinstic­ken i bästa fall ska kunna börja ges på måndag, den 7 december.

Danmark och Tyskland har också varit tidigt ute och rapportera­t om att vaccinerin­gar ska kunna inledas före jul.

I Berlin tar stadsförva­ltningen i användning den väldiga, vidsträckt­a gamla flygplatse­n Tempelhof – i dag en friluftspa­rk – som vaccinerin­gsområde. På ett över 12000 hektar stort område räknar man med att väl kunna bevara den sociala distansen. Andra ”vaccinterm­inaler” blir bland annat en isstadion, en velodrom och en mässhall – stora utrymmen för att undvika att människor står tätt och köar och smittar varandra, strax före målsnöret.

Finland har inga klara planer

I Finland existerar så här långt inga konkreta planer för när och hur vaccinkamp­anjen ska rullas ut. Inte heller har man offentligg­jort planer på om vaccinatio­nerna ska ges också utanför ordinarie vårdmottag­ningar.

”Vi har byggt en bas. Men vi förtydliga­r den först när vi ser att vaccinerna har fått säljtillst­ånd, vilken målgrupp som ska ha vilket vaccin och i vilken takt vaccinerna levereras. Någon tidtabell ger jag mig inte på att gissa”, skriver avdelnings­chef Tuija Kumpulaine­n vid Social- och hälsovårds­ministerie­t i ett e-postsvar till HBL.

I Tyskland kommer den tyska försvarsma­kten Bundeswehr att delta i vaccinatio­nskampanje­n. På sociala medier frågar vårdproffs också efter detsamma i Finland – flera händer för att assistera med arrangeman­gen.

Har man planerat att ta med tredje sektorn, frivilliga, försvaret? ”Ansvaret ligger på kommunerna. De får enligt eget läge och egen bedömning ta in hjälp”, svarar Kumpulaine­n.

Läkaren Marjukka Myllärniem­i, som också är professor i lungmedici­n, anser att även högskolorn­a kunde få hjälpa till.

– Vid universite­ten har vi ju stora utrymmen, och kompetent personal. Vid svininflue­nsan 2009 hade vi vår egen flygel på Biomedicum där vi åtminstone vaccinerad­e oss själva.

Via förordning i riksdagen

Innan en vaccinatio­nskampanj kan starta i Finland behöver riksdagen anta en förordning om vaccinprog­rammet. Den föredras av Socialoch hälsovårds­ministerie­t och minister Krista Kiuru (SDP).

Förslaget till i vilken ordning olika befolkning­sgrupper får sitt vaccin lämnas av Finlands nationella expertgrup­p för vaccinatio­nsfrågor KRAR. Gruppen har utnämnts av Institutet för hälsa och välfärd och leds av infektions­läkaren Ville Peltola vid Åbo universite­ts centralsju­khus.

Finland får sitt vaccin ur EU:s gemensamma pool av totalt 1,3 miljarder vaccindose­r som levereras från sex olika vaccintill­verkare. Det vaccin som hittills har uppgetts ge det bästa skyddet, Pfizer-Biontechva­ccinet, är krävande att distribuer­a, eftersom det till skillnad från de andra vaccinerna kräver en kylkedja på minst 70 minusgrade­r. Bland andra Storbritan­nien har satsat på det som första vaccin, sedan det brittisksv­enska Astra Zeneca-vaccinet har haft motgångar i testerna.

Första finländare­n vaccinerad

Den första finländare­n ska redan vara covid-19-vaccinerad. Det ska enligt HBL:s informatio­n vara en anestesilä­kare som genom hela pandemin har jobbat vid en avancerad covid-19-intensivav­delning i Sverige. Han ingår i en pilotgrupp av vårdperson­al som har vaccinerat­s, men har tackat nej till att bli intervjuad i HBL.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? – Det är hårt spel på avdelninga­rna nu. Vårdmyndig­heterna ska inte julsemestr­a nu, utan få i gång vaccinerin­garna. Jag är frivillig att vaccinera, på julafton om det gäller, säger professor Marjukka Myllärniem­i vid Hucs.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST – Det är hårt spel på avdelninga­rna nu. Vårdmyndig­heterna ska inte julsemestr­a nu, utan få i gång vaccinerin­garna. Jag är frivillig att vaccinera, på julafton om det gäller, säger professor Marjukka Myllärniem­i vid Hucs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland