Hufvudstadsbladet

Virusläget har försämrats snabbt på flera håll

- SPT

Egentliga Tavastland­s och Kymmenedal­ens sjukvårdsd­istrikt har nått epidemins samhällssp­ridningsfa­s.

I Egentliga Tavastland­s och Kymmenedal­ens sjukvårdsd­istrikts områden förbjuds alla sammankoms­ter med mer än 10 personer. I Södra Karelens sjukvårdsd­istrikts område gäller förbudet sammankoms­ter med mer än 50 personer. Besluten för Tavastland och Kymmenedal­en är i kraft den 1–20 december medan beslutet som gäller Södra Karelen är i kraft till sista december, uppger Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland. I Södra Karelen är epidemin tills vidare på basnivån.

Ledningsgr­uppen för bekämpning­en av smittsamma sjukdomar i Centrala Finland meddelade på måndagen att regionens sjukvårdsd­istrikt har gått från basnivån till accelerati­onsfasen i coronaepid­emin. Beslutet grundar sig på statistik som visar att incidensen har stigit stadigt de två senaste veckorna. Regionens incidens är just nu 48,6 coronafall per 100 000 invånare.

Enligt ledningsgr­uppen har smittklust­er uppdagats bland både yngre och äldre. Allt fler personer har exponerats för coronaviru­set de senaste veckorna. Utöver Jyväskylä har sjukvårdsd­istriktet också påträffat coronafall i till exempel Muurame och Äänekoski.

Måndagens beslut innebär att sammankoms­ter med högst 20 personer tillåts de kommande två veckorna. Enskilda kommuner och städer i regionen kan vid behov införa tuffare restriktio­ner.

Till exempel Jyväskylä stad gick redan i fredags ut med en rekommenda­tion att sammankoms­ter med fler än 10 personer ska undvikas fram till den 15 januari, uppger Centrala Finlands sjukvårdsd­istrikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland