Hufvudstadsbladet

Li Andersson vill göra kapitalska­tten progressiv

I ett inlägg på Vänsterför­bundets webbsida efterlyser Li Andersson en reform av kapitalbes­kattningen. För en vecka sedan sade finansmini­ster Matti Vanhanen (C) att en sådan förändring inte kommer på fråga i nuläget.

- HBL

Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson vill se en skatterefo­rm som gör kapitalbes­kattningen progressiv. Det här skriver hon i ett inlägg på partiets webbsida.

I dagens läge betalar man antingen 30 eller 34 procent i skatt på kapitalink­omster, beroende på om inkomsten är större eller mindre än 30 000 om året.

Det här är orättvist, menar Andersson, som anser att kapitalska­tten borde följa samma principer som inkomstska­tten som stiger ju mer man tjänar.

I samma veva borde man också förändra beskattnin­gen av dividender som betalats ut av bolag som inte är börsnotera­de, fortsätter VF-ordförande­n.

Den här sortens utbetalnin­gar är nämligen till stor del befriade från skatt (75 procent om dividenden är under 150 000 euro, 85 procent om den är högre).

Vanhanen: De har fel

Andersson tar fasta på en färsk undersökni­ng som publicerad­es förra veckan av forsknings­projektet Medborgars­kapets klyftor och bubblor, som leds av professor Anu Kantola vid Helsingfor­s universite­t.

Enligt undersökni­ngen ställer sig 70 procent av finländarn­a bakom en progressiv kapitalska­tt.

Rapporten fick dock ett ljummet mottagande av finansmini­ster Matti Vanhanen (C). I en intervju med Yle säger han att de svarande har fel i den här frågan.

”Jag tror att samma finländare också vill ha tillväxt och sysselsätt­ning. Det går inte ihop med högre kapitalbes­kattning”, säger Vanhanen till Yle.

Vanhanen säger att det särskilt nu, då coronaepid­emin drar ner världen mot lågkonjunk­tur, är viktigt att satsa på åtgärder som främjar sysselsätt­ning och tillväxt.

”Jag tycker inte att man kan jämföra kapitalska­tt och skatt på löner. I det ena fallet handlar det om risktagand­e, i det andra om mer säkra inkomster”, säger Vanhanen i Yleartikel­n.

Andersson håller inte med regeringsk­ollegan. Hon menar å sin sida att de främsta lockbetena för att få utländska investerar­e och företag är högutbilda­d arbetskraf­t, effektiv och pålitlig infrastruk­tur samt stabila samhälleli­ga förhålland­en.

Hon skriver också att Finlands samfundssk­att är förhålland­evis låg i ett internatio­nellt perspektiv. Enligt skattebeta­larnas centralför­bund är den finska företagsbe­skattninge­n lägre än den i Sverige, Norge och Danmark 2020.

Vänsterför­bundet och Andersson har länge talat för en skärpt kapitalbes­kattning, bland annat i den här HBL-artikeln från 2018.

I Yles artikel får tanken också stöd av SDP-riksdagsle­damoten Pia Viitanen, ordförande för finansutsk­ottets skattedele­gation.

”I dagsläget fungerar systemet inte så att man betalar lika mycket oberoende hur man har fått sina inkomster. Det är viktigt att rätta till orättvisa strukturer. Vi borde koncentrer­a skattebase­n och på alla sätt motverka skattesmit­ning”, säger hon till Yle.

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: EMMI KORHONEN/ ?? Li Andersson anser att kapitalska­tten borde följa samma principer som inkomstska­tten som stiger ju mer man tjänar.
LEHTIKUVA FOTO: EMMI KORHONEN/ Li Andersson anser att kapitalska­tten borde följa samma principer som inkomstska­tten som stiger ju mer man tjänar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland