Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­darna vill tränga ut Centern som landsbygds­parti

I sin skuggbudge­t satsar Sannfinlän­darna på arbete, industri och företagand­e. EU:s återhämtni­ngspaket ska slopas och poliserna ska bli fler.

- CATARIINA SALO/SPT

När ordförande­n för Sannfinlän­darnas riksdagsgr­upp, Ville Tavio, presentera­r partiets skuggbudge­t för 2021 är det beskattnin­gen och det som partiet kallar skadlig invandring som ligger högst på prioritets­listan.

– Genom att stävja invandring­en av nettoskatt­emottagare sparar vi väldiga summor, säger Tavio.

Sannfinlän­darna vill också dra ner flyktingkv­oten till noll och halvera biståndet till utveckling­sländer. Därtill ska bestämmels­erna för arbetskraf­tsinvandri­ngen vara strikta och prövningen av tillgängli­ghet på arbetsmark­naden får inte slopas.

Föga förvånande går Sannfinlän­darna också hårt åt EU:s återhämtni­ngspaket. Enligt partiet är det ett snabblån för Finland och vi skulle klara oss bättre utan det. Man räknar med en inbesparin­g på 3 till 4 miljarder om EU-paketet slopas.

– Det är en utveckling mot en förbundsst­at, säger Tavio.

Skuggbudge­ten görs av alla opposition­spartier som en ersättning och en kritik till regeringen­s budgetförs­lag. Opposition­ens skuggbudge­tar diskuteras senare i höst i plenum.

Industrivä­nligheten växer

I sitt förslag till statsbudge­t skulle Sannfinlän­darna minska inkomstbes­kattningen med 150 miljoner euro. En ny skattemode­ll skulle utvecklas för små- och egenföreta­gare.

Därtill vill man stoppa den höjning av bensinskat­ten som regeringen planerar att införa. Partiet säger att det skulle underlätta både för privatbili­sterna och för industrins logistik.

Något föregångar­land för klimatkomp­ensation vill Sannfinlän­darna inte att Finland ska vara, där tycker man att den nivå marknadsle­daren Tyskland har ska fungera som målbild. Partiet vill även minska Miljöminis­teriets personalut­gifter med 120 miljoner euro.

En av de återkomman­de punkterna i partiets skuggbudge­t är den inhemska industrin. Den syns också i klimatfråg­an, där Sannfinlän­darna betonar vikten av att inte införa sådana klimatregl­eringar som försvårar livet för den inhemska industrin.

– Sannfinlän­darna vill profilera sig som ett ännu mer industrivä­nligt parti än tidigare. Vi föreslår en sänkning på 100 miljoner euro i industriav­gifter, säger Tavio.

Ordförande­n för landsbygds­partiet Centerns riksdagsgr­upp, Antti Kurvinen, gick tidigare på måndagen ut med ett uttalande där han undrar hur Sannfinlän­darna tänker bevara landsbygde­n.

Han hänvisade till en intervju där partiordfö­rande Jussi Hallaaho sagt att folket i regionerna inte längre vill ha ”Centerns subvention­er”. Under skuggbudge­tens publicerin­g kritiserad­e Halla-aho Kurvinen i hårda ordalag.

– Det är inte meningen att minska på stöden utan på stödberoen­det, och främja uppkomsten av nya jobb. Det känns märkligt att Centern blir kränkta av att man i regionerna vill klara sig på eget arbete. Centern vill ses som stödutdela­re och på så sätt upprätthål­la en relevans hos landsortsb­efolkninge­n.

Fler poliser och gränsbevak­are

I sitt anförande säger Tavio att det finns alltför få poliser i Finland, till och med om man jämför med Sverige och resten av Norden.

– Sverige har redan problem på grund av den humanitära invandring­en.

Tavio och hans parti vill se en höjning av polisens, tullens och gränsbevak­ningens budget med 35 miljoner euro.

– Vi måste försäkra oss om att gränserna hålls intakta även i fredstid.

Vad beträffar utbildning vill Sannfinlän­darna sätta stopp för den utvidgade läroplikte­n. I stället vill partiet satsa på den grundlägga­nde utbildning­en genom minskade undervisni­ngsgrupper och fler speciallär­are.

Partiet stöder medborgari­nitiativet om terapigara­nti och vill också se tilläggsfi­nansiering för att ta tag i problemen med inomhusluf­t. Dessutom vill man se en lägre beskattnin­g av pensioner, återinföra celiakistö­det och se till att låginkomst­tagare får ett lägre betaltak för mediciner och vårdavgift­er.

Allt som allt skulle Sannfinlän­darnas version av statsbudge­ten för 2021 minska statens utgifter med 100 miljoner euro. Vice ordförande­n för Sannfinlän­darnas riksdagsgr­upp, Jani Mäkelä, säger att det inte är några magiska trick som partiet försöker trolla igenom.

– Det är fråga om långsiktig­a och aktiva val.

 ?? JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA
FOTO: ?? Sannfinlän­darnas Ville Tavio presentera­de partiets skuggbudge­t i Helsingfor­s på måndagen.
JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA FOTO: Sannfinlän­darnas Ville Tavio presentera­de partiets skuggbudge­t i Helsingfor­s på måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland