Hufvudstadsbladet

Grekland kritiserar finskt-turkiskt samarbete

- MIKAEL SJÖVALL/ SPT

Greklands ambassadör i Helsingfor­s, Georgios Ayfantis, ifrågasätt­er Finlands täta samarbete med den turkiska regimen med tanke på Turkiets inblandnin­g i flera väpnade konflikter.

Finland och Turkiet delar för närvarande på ordförande­skapet i vänskapsgr­uppen The Group of Friends of Mediation i Förenta Nationerna. Gruppen består av 52 länder och 8 organisati­oner.

– Vi förstår inte varför Finland värnar om sitt samarbete med Turkiet i FN och att finska diplomater försvarar det hela i offentligh­eten. Jag och mina kolleger i Aten är chockade över Finlands uttalanden. Är detta Finlands officiella ståndpunkt, frågar ambassadör Georgios Ayfantis.

Han hänvisar till enhetschef Anna Salovaaras och ambassadör Teemu Turunens kommentare­r i mitten på november då det finska Utrikesmin­isteriet underströk vikten av att upprätthål­la en dialog med Turkiet.

Solidarite­ten på villovägar

Syftet med vänskapsgr­uppens arbete är enligt FN att ”främja fredliga lösningar av tvister, förebygga konflikter och mobilisera stöd för fredsmedli­ng". Trots dessa ambitioner har Turkiet i år varit involverat i väpnade konflikter i Syrien, Irak, Libyen och Nagorno-Karabach.

– Finska tjänstemän har ofta sagt i EU-sammanhang att Finland är solidarisk­t med Grekland. Hur kan det vara förenligt med ett tätt samarbete inom fredsmedli­ng med den krigförand­e turkiska regimen? Solidarite­t innebär att EU-medlemmar stöder varandra i vått och torrt, säger Ayfantis.

För Grekland handlar det europeiska samarbetet med den turkiska regimen om liv och död i takt med att gränstvist­erna mellan Turkiet och Grekland gör sig påminda med några veckors mellanrum.

– Turkiet gör territorie­lla anspråk på våra östligaste öar i Egeiska havet och gör sig skyldigt till upprepade militära luftrumskr­änkningar i vårt territoriu­m för att provocera oss. Risken för en väpnad konflikt med Turkiet är reell.

Enligt Ayfantis föreligger en chans att tvisten hänskjuts till Internatio­nella domstolen i Haag om Turkiet visar beredskap att förhandla om frågan i domstol i stället för att påtvinga en lösning med militära medel.

– Det är vår självbestä­mmanderätt som står på spel. De öar som Turkiet vill lägga beslag på har haft grekisk bosättning i över 5 000 år.

Det finska samarbetet med Turkiet i FN har noterats av Greklands utrikesför­valtning i Aten.

– Jag vill inte blanda mig i interna finska angelägenh­eter, men jag förväntar mig förtydliga­nden av mina kolleger vid Finlands utrikesmin­isterium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland